breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ-Οι ελλείψεις τροφίμων θα χειροτερέψουν πολύ καθώς και οι φόβοι για έναν σκοτεινό χειμώνα

 

 

 Αν πιστεύετε ότι τα άδεια ράφια που βλέπουμε είναι αρκετά ανησυχητικά και ότι οι τιμές των τροφίμων είναι εξαιρετικά ακριβές αυτή τη στιγμή, απλώς περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει ο χειμώνας. Η επισιτιστική κρίση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ήταν ήδη περιορισμένες τα τελευταία χρόνια, αλλά τα τρόφιμα που δεν παρήχθησαν το 2022 σημαίνει ότι θα χτυπηθούμε από ακόμη πιο σκληρές προκλήσεις τους επόμενους μήνες.Butter, garage doors and SUVs: Why shortages remain common 2½ years into the pandemic

Σε αυτό το σημείο, οι παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων έχουν τετραπλασιαστεί, πολλές χώρες άρχισαν να απαγορεύουν τις εξαγωγές βασικών αγαθών, δεκάδες εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες έχουν εξαφανιστεί από το σύστημα, το κοπάδι των εγχώριων βοοειδών μας έχει συρρικνωθεί δραματικά και οι τρελές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργειών σε όλο τον πλανήτη.

Ενώ οι πλούσιες χώρες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και υψηλότερες τιμές τροφίμων, σε πιο ευάλωτες χώρες, οι άνθρωποι θα απελπιστούν. «Δεν φυτεύονται χωράφια», τόνισε ο Theo de Jager, πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αγροτών. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση. Οι αγρότες χρειάζονται ειρήνη», είπε ο de Jager.

Δεν έχουμε δει ακόμη και τις χειρότερες ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών, αλλά οι τράπεζες τροφίμων της Αμερικής φτάνουν ήδη σε οριακό σημείο. Σε όλη τη χώρα, οι τράπεζες τροφίμων αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξημένη ζήτηση που αντιμετωπίζουν.

Η Feeding America, μια από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της χώρας, με περισσότερες από 200 τράπεζες τροφίμων και 60.000 αποθήκες τροφίμων, ανέφερε ότι το 85 τοις εκατό των τραπεζών τροφίμων της είδαν αυξημένη ζήτηση για επισιτιστική βοήθεια. Ο Πρόεδρός τους και Chief Operating Officer Katie Fitzgerald λέει ότι ο οργανισμός ήδη βυθίζεται σε αποθέματα έκτακτης ανάγκης, στρέφεται σε φθηνότερα προϊόντα, περιορίζει τη συχνότητα επίσκεψης ή την ποσότητα φαγητού που μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι και «επεκτείνει το απόθεμά τους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων ανθρώπων. .

«Η εμπειρία μας είναι ότι αυτή η αύξηση στο κόστος των τροφίμων και των καυσίμων δημιουργεί εξίσου επισφαλή κατάσταση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ταΐσουν τις οικογένειές τους όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο πληθωρισμός είναι καταστροφικός για τους προϋπολογισμούς των οικογενειών, των ηλικιωμένων και των ανθρώπων μετά βίας τα καταφέρνουν, οδηγώντας όλο και περισσότερους από αυτούς σε τράπεζες τροφίμων και αποθήκες τροφίμων», λέει ο Fitzgerald.

«Το πρόβλημα που βλέπουμε είναι ότι οι τράπεζες τροφίμων δεν έχουν ανοσία σε αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις. Έτσι, ενώ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες γραμμές στις διανομές, αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και άλλες προκλήσεις στις δραστηριότητές τους», πρόσθεσε. Μια έρευνα της Feeding America διαπίστωσε ότι τα ζητήματα του πληθωρισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες τροφίμων, με το 70% των μελών τους να αναφέρουν ότι οι δωρεές τροφίμων έχουν μειωθεί ενώ το λειτουργικό κόστος έχουν αυξηθεί κατά 95%.

Αυτή είναι μια συμβολή πολλών καταστροφών που πλήττουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μας ταυτόχρονα, και το πιο ανησυχητικό μέρος είναι ότι οι ειδικοί λένε ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Αυτός ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για όλους μας.

 

 

Epic Economist

Back to top button