breaking newsΕλλάδα

Έρευνες κάτω από την Κρήτη αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ» – Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σαράζ

 

Μαρία Ζαχαράκη

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τεμάχια στα οποία σύντομα τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις

Έρευνες και γεωτρήσεις ακριβώς κάτω από την Κρήτη περιλαμβάνει η συμφωνία που κατέληξαν Ερντογάν και Σαράζ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύπτει σήμερα η «Γενί Σαφάκ».

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια, με το όνομα 15 και 20, στα οποία σύντομα -όπως αναφέρεται- τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων.

Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», η οποία συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με τον διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.

«Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

resized_7f213-7ffee127denizharita.jpeg
Ο χάρτης που παρουσιάζει η Σαφάκ

Νωρίτερα το Σάββατο, απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να στείλει ένα νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, προσθέτοντας αυτή τη φορά στις δηλώσεις του ότι όχι μόνο είναι «αποφασισμένοι», όπως αναφέρεται κάθε φορά από την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και «αρκετά ικανοί» πλέον να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

ethnos.gr

Back to top button