breaking newsΔιεθνή

Μέσα σε 115 ημέρες οι πλούσιοι έβγαλαν περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια

Κροίσοι μέσα στην πανδημία

 

 

Aπό τη Θεανώ Καρούτα

 

Δεν είναι για όλους δύσκολα τα πράγματα μεσούσης της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχει περάσει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι δυσκολεύτηκαν και εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, όμως άλλοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι.

Ο λόγος για τους δισεκατομμυριούχους, ο πλούτος των οποίων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως καταδεικνύει έκθεση της τράπεζας UBS και της εταιρίας συμβούλων PwC. Καθώς το ράλι στα χρηματιστήρια και η αύξηση του τζίρου εταιριών των τομέων της πληροφορικής και της υγείας τους έδωσαν μεγάλη ώθηση, η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έσπασε το φράγμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η έκθεση, η οποία καταπιάνεται με πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους, στα χέρια των οποίων βρίσκεται περίπου το 98% του πλούτου αυτής της ομάδας του πληθυσμού, διαπιστώνει πως η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φτάνοντας τα 10,2 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,9 τρισ. δολάρια και είχε καταγραφεί στα τέλη του 2019.

Το συγκλονιστικό αυτό νούμερο δείχνει πως ο αθροιστικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων πενταπλασιάστηκε έως και δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια -δηλαδή το διάστημα που καλύπτει η βάση δεδομένων της UBS και της PwC. Οταν η τράπεζα και η εταιρία άρχιζαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για αυτή την ομάδα, ο πλούτος της ανερχόταν αθροιστικά σε κάτι περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια.

Από την 7η Απριλίου έως την 31η Ιουλίου φέτος, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό.

Ειδικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είδαν τις δουλειές τους να χάνονται και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά.

 

 

dimokratianews

Back to top button