breaking newsΔιεθνή

Ζουρνάδες στα Βαλκάνια για τη νίκη Ερντογάν!

 

Εκτεταμένα ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό έχει αναρτήσει από χτες αργά το βράδυ το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, σχετικά με την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία. Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων (σε διάφορες βαλκανικές γλώσσες) έχουν σαφώς πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως “Στα Τίρανα γιορτάζουν τη νίκη Ερντογάν”, “Πανηγυρισμοί στα Σκόπια για τη νίκη του προέδρου Ερντογάν” κ.α.

Οι φωτογραφίες είναι ακόμη πιο ενδεικτικές, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι έχει περάσει η εποχή που τα πλήθη αναρτούσαν στις διαδηλώσεις την αμερικάνικη ή την ευρωπαϊκή σημαία. Μπορεί τα σχετικά δημοσιεύματα να εντάσσονται στην γνώριμη τουρκική προπαγάνδα, αλλά δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα για τις πόλεις που αναφέρονται: Τίρανα, Σκόπια, Πρίστινα. Εξάλλου, τα όσα αναφέρει το Anadolu είναι ενδεικτικά: Oι πολίτες κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και της χώρας τους (Κοσόβου, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας -Ερζεγοβίνης) με τις οποίες μάλιστα στόλιζαν και τα αυτοκίνητα τους, αν και οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως αυτές επισκιάζονταν από τα τουρκικά λάβαρα.

Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων είναι χαρακτηριστικό των καθεστωτικών ρεπορτάζ: «Πολίτες που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων», «σημαίες της Τουρκίας πλημυρίζουν τις πλατείες στα Σκόπια, τα Τίρανα, το Πριζρέν», «οι πολίτες δηλώνουν ότι η εκλογή Ερντογάν σημαίνει ισχυρή Τουρκία και ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρά Βαλκάνια», «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι η ελπίδα μας»(!), «νταούλια, ζουρνάδες παιάνιζαν στις πλατείες»«οι γυναίκες προσφέρουν στον κόσμο μπακλαβά για την νίκη του Ερντογάν». Στο δε φόντο, πάντα ένας μιναρές…

Βαλκάνια και νεοθωμανισμός

Εξάλλου είναι ακόμη πιο ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ήταν ίσως ο δεύτερος ηγέτης που ανάρτησε τα συγχαρητήρια του για «τη νίκη του πρόεδρου Ερντογάν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Για να ακολουθήσει αμέσως το επίσημο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στρατηγού Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, το οποίο είναι φλύαρο σε φιλοφρονήσεις υποταγής: «Εγκάρδιες ευχές πρόεδρε Ερντογάν! Η εταιρική συνεργασία και αδελφική φιλία θα συνεχιστούν και αυξηθούν ακόμη περισσότερο», ανέφερε. Ανάλογη αναφορά στην στρατηγική εταιρική σχέση κάνει και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

Στην ουσία πρόκειται για ανοικτή πρόκληση και απροκάλυπτη απόρριψη συγκεκριμένων παροτρύνσεων από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που προ μηνών καλούσαν την πολιτική ηγεσία των Αλβανών στα Βαλκάνια να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσει τις κοινωνίες απ’ την διείσδυση της Τουρκίας και την χειραγώγησή τους από το Ισλάμ.

#Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο των Βαλκανίων είναι ιδανικό για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για επανάκτηση της επιρροής της στην περιοχή, σύμφωνα με το δόγμα του νεοοθωμανισμού.

Οι ηγέτες της περιοχής έχουν ιδιαίτερη ροπή προς τον αυταρχισμό και τη διαφθορά. Ενδεικτικά, ο Ράμα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, με το οποίο είχε παρέμβει υπέρ του Ερντογάν στις εκλογές, ανέφερε ότι αποτελεί πρότυπο ηγέτη προς μίμηση. Το κυριότερο είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες είναι παράγοντες που υποβοηθούν τις ορέξεις του Τούρκου προέδρου και τον στρατηγικό του σχεδιασμό για εκβιασμό της Ευρώπης.

Prime News.

Back to top button