breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος-Καταστρέφουν ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ για ΑΠΕ-φωτοβολταικών

 

Η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική δίνει γη σε περιοχές αρδευόμενου αναδασμού και γεωργική υψηλής παραγωγικότητας σε επενδυτές των ΑΠΕ, κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όσους επιδιώκουν τη διαφύλαξη της εύφορης γεωργικής γης, τόσο για τη γεωργία, όσο και την κτηνοτροφία.

Το θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια, αγροτικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και την ομοσπονδία κυνηγών, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. 

Παρά τη διαπίστωση όλων για αναγκαιότητα διαφύλαξης της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, εντούτοις διαφάνηκε ότι υπάρχουν παραθυράκια στη νομοθεσία που οδηγούν σε καταστροφή τεράστιων εκτάσεων γης για την παραγωγή ενέργειας, αντί για την παραγωγή τροφής.

Στη Βουλή έγινε αναφορά από βουλευτές, αλλά και εκπροσώπους αγροτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τον κίνδυνο που διατρέχει η διατροφική ασφάλεια και η περιβαλλοντική προστασία. Καλλιεργούμενες εκτάσεις και εκτάσεις βοσκοτόπων δεσμεύονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με αποτέλεσμα να υπάρχει συρρίκνωση της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Βουλευτές που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από όσα άκουσαν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων, αποφάσισαν όπως σε προσεχή συνεδρίαση κληθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι με ζητούμενο να δώσουν απαντήσεις κατά πόσο συμμερίζονται την υφιστάμενη πολιτική ή κατά πόσο έχουν στόχο να αλλάξουν την πολιτική προς αξιοποίηση της εύφορης γης και γης αναδασμού για καλλιεργητικούς και μόνο σκοπούς. 

Περαιτέρω, ζήτησαν να κατατεθούν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις εταιρείες, την έκταση γης και την περιοχή που εξασφάλισαν άδειες για φωτοβολταϊκα πάρκα σε εύφορη γεωργική γη και αναδασμού. 

Βουλευτές υποστήριξαν ότι σε ορισμένες περιοχές δεν θα παραχωρούνταν άδειες αν δεν γίνονταν παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας αναφέρθηκε στη διαχρονική θέση με αρνητική τοποθέτηση σε αιτήσεις για έργα ΑΠΕ που επηρεάζουν αρδευόμενη γη, αναδασμού και μέτριας γονιμότητας που καλλιεργείται με σιτηρά για βοσκοτόπους. Μοναδική εξαίρεση, είπε, αποτελεί η έγκριση 24 αγροφωτοβολταϊκών αναπτύξεων. Πρόκειται για πιλοτικό έργο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών όπου επιτρέπει τη διπλή χρήση γης, για την παραγωγή ενέργειας και την καλλιέργεια. 

Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας αναφέρθηκε στην ευχέρεια των οικοδομικών αρχών να αδειοδοτούν εκτός ορίου ανάπτυξης σε γεωργική γη φωτοβολταϊκά μέχρι 150 κιλοβάτ, για τα οποία δεν απαιτούνται περιβαλλοντική μελέτη. Για μεγαλύτερα έργα είπε απαιτείται πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής. 

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι ζητήθηκε μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ για να μειωθεί το κόστος ρεύματος για βιομηχανίες νοικοκυριά και ταυτόχρονα να διαφυλαχθεί η εύφορη γεωργική γη. 

Εκπρόσωπος του Terra Cypria ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για προστασία της γεωργικής γης για παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Όπως είπε πρέπει να τύχουν εκμετάλλευση οι νεκρές περιοχές, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγαστρα υπαίθριων χώρων στάθμευσης και ΑΠΕ σε οικίες. 

Από την Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρθηκε ότι με βάση το υφιστάμενο σχέδιο πρέπει να εγκατασταθούν ΑΠΕ 750 μεγαβάτ, ενώ τα επόμενα χρόνια ο στόχος θα αναθεωρηθεί σε 1500 μεγαβάτ. Πρόσθεσε ότι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε 480 μεγαβάτ. 

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων αναφέρθηκαν σε μεγάλο έγκλημα πίσω από κάθε ανάπτυξη σε περιοχές αναδασμού με την αδειοδότηση έργων σε επιχειρηματίες για να εκμεταλλεύονται δημόσιο χρήμα. Επισήμαναν ότι οδηγούμαστε σε καταστροφή της εύφορης γεωργικής γης. Τόνισαν ότι παραχωρούνται άδειες για να κερδίζουν μερικοί επιχειρηματίες παραβλέποντας το συμφέρον του κυπριακού λαού. 

philenews

Back to top button