Διεθνή

Με σιδεροδέσμιο τον υποψήφιο της για Δήμαρχο στη Χιμάρα η Ελληνική μειονότητα προσήλθε στις κάλπες….

Με τον υποψήφιό τους κρατούμενο, από χθες το απόγευμα, σε κελί των φυλακών των Τιράνων για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι Έλληνες μειονοτικοί της Χιμάρας προσέρχονται από το πρωί στην κάλπη αποφασισμένοι να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντι Μπελέρη.Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ψηφοφορία στα χωριά διεξαγόταν από το πρωί χωρίς απρόοπτα, και στους κόλπους της μειονότητας καταγραφόταν υψηλή συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Μπελέρη. Η παρουσία των απόδημων ομογενών εκτιμάται ότι μπορεί να κρίνει και το αποτέλεσμα καθώς, όπως επισημαίνουν ηγετικά στελέχη της μειονότητας, η κυβέρνηση Ράμα από το 2016 προσέδεσε στον Δήμο Χιμάρας και άλλα πέντε χωριά της περιοχής, αμιγώς αλβανικά, ώστε να αλλοιωθεί εις βάρος του ελληνικού στοιχείου, το εκλογικά σώμα.

Και αν ο Μπελέρης εκλεγεί σήμερα το βράδυ από την φυλακή, δήμαρχος;

Προφανώς και θα είναι μια μεγάλη νίκη του εκεί ελληνισμού, και βαριά πολιτική και προσωπική ήττα του Ράμα, που έχει πάρει πάνω του όλη την επιχείρηση πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του Μπελέρη.
Στη μειονότητα, αλλά και στην αλβανική αντιπολίτευση (Μπερίσα, Μέτα) που στηρίζει τον Μπελέρη, θεωρούν βέβαιο ότι εν τοιαύτη περιπτώσει ο Ράμα έχει έτοιμο plan b για να τον εμποδίσει να αναλάβει καθήκοντα. Όπως λένε, ο Ράμα έχει πάρει μαθήματα από τον «μέντορά» του, Ερντογαν, υπενθυμίζοντας την δίωξη που ασκήθηκε στον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου την επομένη της νίκης του επί του εκλεκτού του ΑΚΡ Γιλντιρίμ. Ωστόσο στις επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες υποχρεώθηκε τότε, ο Ιμάμογου κέρδισε στην Τουρκία με μεγαλύτερη διαφορά!

Το τι θα γίνει σε περίπτωση επικράτησης του Μπελέρη ίσως φανεί από σήμερα αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί, οπότε αναμένεται να υπάρξουν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το βέβαιο είναι ότι η υποψηφιότητά του δεν αντιβαίνει στον εκλογικό νόμο με την προφυλάκισή του, κάτι που ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής….

Με δικαστική απόφαση 3 μέρες πριν τις εκλογές τέθηκε υπό κράτηση ο υποψήφιοε δήμαρχοε για τον δήμο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, με φαλκιδεμένη κατηγορία για εξαγορά ψήφων κάτι που ανέδειξε τον πολιτικο-νομικό ελιγμό για να κερδίσει η παρούσα διοίκηση την εκλογική κούρσα. Ενώ επί 24 ώρες η κυβερνητική προπαγάνδα φιλτράρει στα ΜΜΕ την είδηση ότι τα στοιχεία για τη σύλληψή του για εξαγορά ψήφων είναι αδιάσειστα, ότι έχουν σταλεί ακόμη και στις ελληνικές αρχές, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία στη δικογραφία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, λίγο-πολύ, τη μοναδική σύλληψη υποψηφίου δημάρχου εδώ και τρεις δεκαετίες, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στις 6 Μαΐου, ο Έντι Ράμα πηγαίνει στη Χιμάρα όπου επιτίθεται χυδαία στον Μπελέρη με ρατσιστική και χλευαστική γλώσσα. Επιβεβαιώνεται από αρκετές πηγές ότι ο Ράμα ανησυχούσε για τη Χιμάρα τις τελευταίες ημέρες και στις δημοσκοπήσεις φαινόταν πως θα έχανε τη Χιμάρα…..himara.gr

dimpenews.com

Back to top button