breaking newsΕλλάδα

Οκτώβριος 2022, στην περιοχή της Καβάλας. Αστυνομικοί σταματούν σε τυχαίο έλεγχο ένα όχημα και στο εσωτερικό του εντοπίζουν, μεταξύ άλλων, δύο διακινητές από τη Συρία….

 

Την ώρα που τους περνούν χειροπέδες, οι αλλοδαποί φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς ”μα γιατί μας συλλαμβάνετε; αφού έχουν πληρώσει τον αστυνομικό ΧΧΧΧ” δίνοντας συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Αυτό το περιστατικό αποδείχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- η άκρη του νήματος για να φθάσουν τη Δευτέρα τα στελέχη των ”Εσωτερικών Υποθέσεων” στις συλλήψεις των πέντε αστυνομικών.

Τέσσερις αρχιφύλακες και ένας ανθυπαστυνόμος, όλοι τους προερχόμενοι από τον θεσμό των συνοριοφυλάκων και όλοι τους τοποθετημένοι στο ίδιο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, με έδρα το Ισσάκιο. ”Αρχηγός” φέρεται ένας 54χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος λέγεται ότι στρατολόγησε και τους υπολοίπους.

Πώς λειτουργούσαν

Από τη στιγμή που μπήκαν στο στόχαστρο των ”Αδιάφθορων” άμεσα ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι πρώην συνοριοφύλακες συνομιλούσαν με τέσσερα άτομα, με έδρα την Τουρκία, με τα οποία έκαναν όλες τις συνεννοήσεις για τα σημεία, απ’όπου θα περάσουν οι μετανάστες, χωρίς να συλληφθούν.

Οι κατηγορούμενοι ένστολοι φέρονται να ζητούσαν να έχουν ταυτόχρονα υπηρεσία, προκειμένου να ελέγχουν ολόκληρη περιοχή, ενώ κατάφερναν να απομακρύνουν στελέχη του FRONTEX και του Ελληνικού Στρατού από συγκεκριμένα περάσματα, με τη δικαιολογία ότι θα ήταν εκείνοι στο σημείο.

Με το ίδιο τέχνασμα έπειθαν συναδέλφους τους να μην επιβλέπουν τα σημεία με θερμικές κάμερες.

Κατά τις έρευνες των ”Αδιάφθορων” στα σπίτια των συλληφθέντων εντόπισαν σε εκείνο του ενός 26.550 ευρώ, ενώ σε εκείνα των υπολοίπων συνολικά: 59 συσκευές κινητών τηλεφώνων και χαρτονομίσματα Τουρκίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, Ρουμανίας και ασιατικών κρατών.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται τουλάχιστον σε δώδεκα περιπτώσεις να βοήθησαν παράτυπους μετανάστες να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ενδοχώρα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν δεδομένο ότι το έκαναν έναντι αμοιβής, αν και τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι άφησαν κάποιους να περάσουν, προκειμένου να φθάσουν στους διακινητές και να επιτύχουν τη σύλληψή τους.

Back to top button