Διεθνή

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το Πάσχα 2021 είχε κάτι από την μαύρη γκροτέσκο ατμόσφαιρα του πίνακα ”Η ταφή της σαρδέλλας” του Γκόγια όπου καρναβαλιστές αποθεώνουν τη Μάσκα!!!

Η ταφή της σαρδέλλας” ( El Entierro de la sardina) είναι ένας πίνακας που φιλοτέχνησε ο περίφημος Ισπανός ζωγράφος Francisco de Goya μεταξύ 1812 και1819.

Το έργο αναφέρεται σε καρναβαλική παράδοση που εορτάζεται την τελευταία μέρα της γιορτής κατά την κορύφωσή της.

Aπολογισμός: Αυτή η γκροτέσκο ατμόσφαιρα που έχει ο πίνακας δυστυχώς παραπέμπει στο Πάσχα 2021 όπως το σχεδίασαν και το εφάρμοσαν οι εμπνευστές του. Η Αποθέωση της Μάσκας.Υγειονομικός παγανισμός.Αρχαικός αποκρυφισμός.

Και το χειρότερο είναι ότι θεωρούν πως έπραξαν και το σωστό κι επιτέλεσαν και την αποστολή τους!!!!

El entierro de la sardina - Fundación Goya en Aragón

Το έργο αναφέρεται στην πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, ημερομηνία κατά την οποία γιορτάζονταν σκανδαλώδη δημοφιλή φεστιβάλ για να αποχαιρετήσουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος και άλλων κακών
Αυτό είναι τουλάχιστον πώς μας έχουν πει διαφορετικοί συγγραφείς από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε, η ταφή της σαρδέλλας είχε ήδη καθιερωθεί στη Μαδρίτη για πολλές δεκαετίες και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ των κοινών ανθρώπων της Μαδρίτης. Όπως βλέπουμε στη ζωγραφική του Γκόγια, ήταν ένα είδος άγριου προσκυνήματος στο οποίο οι κατώτερες τάξεις αποχαιρετούσαν τα Καρναβάλια με αφθονία αλκοόλ, πικ-νικ, βρώμικα αστεία και στάσεις και φυσικά, για όλα αυτά συχνά το καρναβάλι αυτό καταδικάστηκε σκληρά σε εκκλησιαστικά κηρύγματα.

Στο «Ετυμολογικό Λεξικό της γλώσσας της Καστίλης » του Pedro Felipe Monlau y Roca (1856) αναφέρεται ότι η ταφή της σαρδέλας προέρχεται από το αρχαίο έθιμο της ταφής ενός σφαγίου χοίρου την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, στην οποία έδωσαν, ειρωνικά, το όνομα της ”σαρδέλας ».

dimpenews.com

Back to top button