Διεθνή

Για εορτή της Αγίας Τριάδας εκτέθηκε για προσκύνηση στο ναό Σωτήρα Χριστού της Μόσχας η ομώνυμη εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόφ. ΒΙΝΤΕΟ

Με αφορμή την εορτή της Αγίας Τριάδας στη Ρωσία μεταφέρθηκε στη Μόσχα προς προσκύνηση η ομώνυμη εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας δημοσίευσε πλάνα από την τοποθέτηση της περίφημης εικόνας της Αγίας Τριάδας από τον Αντρέι Ρουμπλιόφ στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.
Η εικόνα τοποθετήθηκε σε κάψουλα για δύο εβδομάδες – θα είναι διαθέσιμη για προσκύνηση στην εκκλησία μέχρι τις 18 Ιουνίου. Στην «Αγ. Τριάδα» μπορείτε να έρθετε καθημερινά από τις 10:00 έως τις 19:00. Η εικόνα «Αγία Τριάδα» του Αντρέι Ρουμπλιόφ μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Θα εκτεθεί εκεί για προσκύνηση για ένα χρόνο. Στη συνέχεια θα επιστραφεί στην ιστορική της θέση – στη Λαύρα Αγ.Τριάδας-Σεργίου. Το αριστούργημα της αρχαίας ρωσικής ζωγραφικής θα αποθηκευτεί σε μια ειδική ερμητική κάψουλα που παρέχει το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας. Ειδικοί από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ θα παρακολουθήσουν την εικόνα κατά την παραμονή της στο ναό.

Ο κορυφαίος αγιογράφος καλόγερος Αντρέι Ρουμπλιόφ μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα τιμάται ως άγιος.

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ γεννήθηκε περί το 1360. Όταν ο Θεοφάνης έφθασε στο Νόβγκοροντ το 1378 ο Αντρέι ήταν ακόμη ένας απλός μοναχός στο μοναστήρι Ανδρόνικοφ της Μόσχας στην οποία υπήρχε επιτύμβια πλάκα με τη χρονολογία θανάτου του 1430. Από το έργο ”Αφήγηση για τους εικονογράφους” που έγραψε ο Παχώμιος (15ος αι μ.Χ) μαθαίνουμε ότι ο Ρουμπλιόφ έζησε κοντά στον π. Νίκωνα του Ραντονέζ που του υπέβαλε την ιδέα να ζωγραφίσει την εικόνα της Αγίας Τριάδας που θεωρείται και το αριστούργημά του.

Η φορητή εικόνα της Αγίας Τριάδας (διαστάσεων 1,44 x 1,13) φιλοτεχνήθηκε το 1425 και χρησιμοποιήθηκε ως λατρευτική στο εικονοστάσι της μονής Αγίας Τριάδας του Ζαγκόρσκ.

Ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι του στην ταινία του ”Αντρέι Ρουμπλιόφ” αναδεικνύει τη σχέση του Θεοφάνη του Κρη με τον Αντρέι Ρουμπλιόφ.

Οι κοινοί δεσμοί Ρωσίας-Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και αυτοί που επιχειρούν να πλαστογραφήσουν παραχαράξουν την ιστορία όποιοι κι αν είναι κι απ’ όπου κι αν προέρχονται θα βρουν απέναντι τους Θεό, ΘΕΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ Συμπαντιάρχη..η ήττα αυτού του αφηγήματος είναι δεδομένη.

dimpenews.com  

Back to top button