Διεθνή

Ειδήμονες: χημική-τοξική βόμβα για το περιβάλλον η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα.

Ειδήμονες: χημική-τοξική βόμβα για το περιβάλλον η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας του Κόσμου και Γεωοικολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας που φέρει το όνομα του MV Lomonosov Alexei Medvedkov είπε ότι η έκθεση στον πυθμένα της δεξαμενής Kakhovka μπορεί να αποκαλύψει επικίνδυνες ουσίες. Ο ίδιος μίλησε για αυτό σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, βαρέα μέταλλα, παράγωγα πετρελαίου, φυτοφάρμακα, ραδιονουκλεΐδια και άλλες επικίνδυνες ουσίες έχουν συσσωρευτεί στον πυθμένα της δεξαμενής Kakhovka εδώ και πολλά χρόνια. Επιβλαβείς συσσωρεύσεις εισήλθαν στη δεξαμενή μαζί με την απορροή.

«Το χειρότερο είναι εάν η πλήρης κάθοδος της δεξαμενής εκθέσει τοξικά κοιτάσματα που θα δημιουργήσουν σκόνη. Αυτή είναι μια πραγματική χημική βόμβα»

Μεταξύ άλλων συνεπειών της έκρηξης του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya, ο επιστήμονας ονόμασε τη μείωση της στάθμης του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας και πιθανές δυσκολίες στην ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού.

Νωρίτερα, ο ωκεανογράφος και διδάκτορας γεωγραφικών επιστημών της Οδησσού Γιούρι Τουτσκοβένκο είπε ότι η έκρηξη του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του περιβάλλοντος στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας . Η απελευθέρωση νερού από τη δεξαμενή Kakhovka θα επηρεάσει αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς σε αυτό το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Θα προκαλέσει την ανάπτυξη γαλαζοπράσινων φυκiών, τα οποία, σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι ικανά να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για άλλους υδρόβιους οργανισμούς, πρόσθεσε ο Tuchkovenko.

Την ίδια στιγμή, ο Yevgeny Korzhov, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Υδάτινων Βιοπόρων και Υδατοκαλλιέργειας στο Κρατικό Αγροτικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Kherson, πιστεύει ότι η άνοδος του νερού μετά την καταστροφή του φράγματος στη Nova Kakhovka θα διαρκέσει για μια εβδομάδα. Η κατάσταση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί απειλή για τον NPP Zaporozhye, δήλωσε ο Yuriy Chernichuk, διευθυντής του NPP Zaporizhia.

dimpenews.com

Back to top button