Η Δύση μπορεί να επανεξετάσει τη βοήθειά της για την Ουκρανία, εάν η σύγκρουση μετατραπεί σε παρατεταμένη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης ασφάλειας Globsec στη Μπρατισλάβα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στην πιθανή ουκρανική αντεπίθεση.
«Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο αυτή η σύγκρουση να παραταθεί», είπε. «Πρέπει να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας σε μια σύγκρουση υψηλής και μέσης έντασης σύμφωνα με την κατάσταση και να συνειδητοποιήσουμε τι χρειαζόμαστε για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να συζητήσει δημόσια τις προοπτικές σε περίπτωση αποτυχίας της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα είναι επιτυχής.
ΗΠΑ: Το 39ο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία – Περιλαμβάνει Patriot και συστήματα Stinger
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε απόψε (31/5/2023) άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά και άλλον αμυντικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το 39ο πακέτο βοήθειας που εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
Περιλαμβάνει συστοιχίες Patriot, αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, πυρομαχικά για άρματα μάχης και άλλον εξοπλισμό, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 38,3 δισεκ. δολαρίων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Joe Biden, εκ των οποίων 37,6 δισεκ. δόθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
Αναφερόμενος στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, ο Kirby είπε ότι η κυβέρνηση Biden δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «συγκεκριμένες πληροφορίες που να μας λένε ποιος ευθύνεται» και δεν σκοπεύουν να ερευνήσουν το θέμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.