Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, δηλαδή ο συνασπισμός κομμάτων που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.
Μετά την ήττα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, η συμμαχία έλαβε ουσιαστικά τέλος, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα, 1η Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Συμμαχία, που αποτελούνταν από το συνασπισμό κομμάτων με Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (İyi Parti),το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi) αποτελεί και επίσημα τέλος.
Την αρχή έκανε ο υποψήφιος της συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δήλωσε πως «οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους. Σας ευχαριστώ».
Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στη Sozcu TV, o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου.
Πάντως ο Ποϊράζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε 10 μήνες ή κάποιον μελλοντικό μετεκλογικό συνασπισμό που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.
«Όλες οι συμμαχίες είναι εκλογικές συμμαχίες, όταν τελειώνουν οι εκλογές, εμφανίζονται. Με απλά λόγια όταν έγιναν οι προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η συμμαχία ολοκληρώθηκε. Τα κόμματα εντός της συμμαχίας έδωσαν όλα μαζί τη μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον κοινό μας υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέχρι τις 28 Μαΐου και η συμμαχία τελείωσε στις 28 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.
Παρόμοια στάση τήρησε και ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μπαχαντίρ Ερντέμ ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Duvar ανέφερε πως η Εθνική Συμμαχία ολοκληρώθηκε ως συνασπισμός με το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Η εκλογική συμμαχία έληξε με το τέλος των εκλογών. Αυτή η συμμαχία ήταν μια συμμαχία, μια ένωση δυνάμεων, για να εκλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος μας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου. Τα πολιτικά κόμματα είναι φυσικά αντίπαλοι μεταξύ τους και συνεχίζουν τον δρόμο τους. Κάνουν πολιτική για να υπηρετήσουν το έθνος με το προσωπικό και τα δικά τους προγράμματα. Από σήμερα δεν μπορεί να αναμένεται εκλογική συμμαχία. Η συνέχιση αυτής της συμμαχίας δεν είναι επίσης μια πολιτικά ορθή προσέγγιση».
«Η Τουρκία μπαίνει σε μία δύσκολη διαδικασία. Είναι μία δύσκολη διαδικασία, το Καλό Κόμμα, θα εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει αποφασίσει με το προσωπικό του και θα συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος», συμπλήρωσε.
Ένας άλλο στέλεχος του Καλού Κόμματος ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με τη συμμαχία του Έθνους αυτή τη στιγμή. Αν απαιτηθεί συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν σε 10 μήνες, τότε μπορεί να συζητηθεί. Είμαστε όμως ξεχωριστό κόμμα. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας ως κόμμα».
Κιλιτσντάρογλου: «Είστε ελεύθεροι να επιστρέψετε στα κόμματά σας»
Ο υποψήφιος της συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το T24 απευθύνθηκε στους επικεφαλής των υπολοίπων τεσσάρων κομμάτων της συμμαχίας εκτός του δηλαδή του CHP και του Καλού Κόμματος, δηλαδή στο Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi), λέγοντας πως: «Οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους. Σας ευχαριστώ».
Τη διάλυση της συμμαχίας επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Σελτσούκ Οζντάγ που εκλέχτηκε βουλευτής Μούγλα. «Όλοι μαζί οι 10 βουλευτές μας υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στο CHP και στο Κοινοβούλιο. Θα ορκιστούμε με το δικό μας κόμμα στην τελετή», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν η συμμαχία παραλίγο να «τιναχτεί στον αέρα»
Στις αρχές Μαρτίου η «Εθνική Συμμαχία» ή αλλιώς «τραπέζι των έξι» παραλίγο να «τιναχθεί στον αέρα», καθώς η επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, του Καλού Κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ αποχώρησε από την κοινή γραμμή της αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε πως «το στρογγυλό τραπέζι των έξι δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα με κοινό πνεύμα όπου μπορούν να συζητηθούν οι υποψήφιοι» για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Τελικά μετά από 48 ώρες και έντονες διαβουλεύσεις η Μεράλ Ακσένερ αποδέχθηκε την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, με το να έχουν οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, ρόλο αντιπροέδρου σε ενδεχόμενη κυβέρνηση εφόσον ο υποψήφιος της συμμαχίας κέρδιζε τις εκλογές.