NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

«Το Instagram είναι ένα σούπερ μάρκετ για παιδόφιλους» σύμφωνα με ερευνητές της Wall Street Journal

Ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο μετρά πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, «βοηθά» στη σύνδεση και την προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών που είναι ανοιχτά αφιερωμένοι στην προμήθεια σεξουαλικού περιεχομένου για ανηλίκους, σύμφωνα με έρευνες της Wall Street Journal.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που έχουν ενδιαφέρον για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν «φιλοξενεί» απλώς αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, oι αλγόριθμοί του τις προωθούν. Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί ώστε να έχουν πρόσβαση σε πωλητές ανάλογου περιεχομένου μέσω συστάσεων για «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα».

Αν και για τους περισσότερους στην πλατφόρμα δεν είναι ορατοί, οι λογαριασμοί αυτοί στο Instagram είναι «ξεδιάντροποι»:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν hashtags όπως #pedowhore (παιδοπόρνη) και #preteensex (προεφηβικό σεξ) συνδέοντάς τους με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ, που διαθέτουν προς πώληση.

Σε τέτοιους λογαριασμούς μάλιστα, πολλές φορές προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά!

Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρουν πώληση παράνομου σεξουαλικού υλικού γενικά δεν το δημοσιοποιούν ανοιχτά, αλλά αναρτούν “μενού” περιεχομένου.

Ορισμένοι λογαριασμοί καλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις.

Ορισμένα μενού περιλαμβάνουν τιμές για βίντεο με παιδιά που «βλάπτουν τον εαυτό τους», ακόμα και “εικόνες ανηλίκων που εκτελούν σεξουαλικές πράξεις με ζώα”, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι τα παιδιά εμφανίζονται διαθέσιμα για προσωπικές “συναντήσεις” επί πληρωμή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, η Meta αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και δήλωσε ότι έχει συστήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπισή τους.

“Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα φρικτό έγκλημα” δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας και πρόσθεσαν:

“Ερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενεργά εναντίον αυτής της συμπεριφοράς”.

Η Meta δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδεραστίας και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Από τότε που έλαβε τα ερωτήματα τηςWall Street Journal, η πλατφόρμα δήλωσε ότι έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που «σεξουαλικοποιούν» παιδιά, ορισμένα με εκατομμύρια αναρτήσεις, και περιορίζει τους χρήστες από το να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Είπε επίσης ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματά της από το να συστήνουν σε δυνητικά παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την παιδική ασφάλεια στο Instagram υπολογίζουν ότι ο αριθμός των λογαριασμών που υπάρχουν «κυρίως» για να γίνεται παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου «είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια».

Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να μπλοκάρει τέτοιους χρήστες, διαγράφοντας 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών μόνο τον Ιανουάριο.

Όταν οι ερευνητές δημιούργησαν λογαριασμούς δοκιμών για να παρακολουθήσουν το δίκτυο, άρχισαν να λαμβάνουν προτάσεις “προτεινόμενες για εσάς” σε άλλους λογαριασμούς που προωθούν την παιδεραστία ή συνδέονται με εξωτερικούς ιστότοπους.

«Το ότι μια ομάδα τριών ακαδημαϊκών με περιορισμένη πρόσβαση θα μπορούσε να βρει ένα τόσο τεράστιο δίκτυο θα πρέπει να ενεργοποιήσει συναγερμούς στη Meta», είπε στην Journal ο Alex Stamos, επικεφαλής του Stanford Internet Observatory και πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Meta.

Ο Stamos κάλεσε την Μeta να «επενδύσει ξανά σε ερευνητές» με την εταιρεία να απαντά ότι ήδη προσλαμβάνει ειδικούς στην ασφάλεια των παιδιών για να διασφαλίσει ότι οι μέθοδοί της για την καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης είναι ενημερωμένες.

Prime News.

Back to top button