breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιές στον Καναδά: Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Ευρώπη – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

 

Ο Καναδάς τις τελευταίες μέρες φλέγεται και οι εικόνες που βλέπουμε συγκλονίζουν στην κυριολεξία, και όχι μόνο στον Καναδά αλλά και σε άλλες περιοχές στις οποίες έχει φτάσει το νέφος του καπνού των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, το νέφος έχει καλύψει μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ θέτοντας έτσι σε συναγερμό την ποιότητα του αέρα για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι, όμως, μόνο οι ΗΠΑ τις οποίες έχουν επισκεφθεί οι καπνοί από τις φωτιές αλλά έχουν φτάσει μέσω Γροιλανδίας και Ισλανδίας μέχρι και τη Νορβηγία, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες της χώρας.

Πώς ανιχνεύθηκαν οι καπνοί

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) φαίνεται πως κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού. Αυτό το κατάλαβαν κάνοντας χρήση ευαίσθητων οργάνων. Έπειτα, επιβεβαίωσαν την προέλευση του καπνού κάνοντας χρήση μοντέλων πρόβλεψης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι κάτοικοι της Νορβηγίας είναι σε θέση να μυρίσουν ή ακόμη και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη. Φυσικά η κατάσταση δε μοιάζει με αυτή των ΗΠΑ όπου η ρύπανση είναι επικίνδυνη.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες το νέφος πρόκειται να εξαπλωθεί και σε άλλα τμήματα της Ευρώπης.

Σκηνικό αποκάλυψης στις ΗΠΑ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές είναι η χειρότερη στην ιστορία

Η ταχεία ανάλυση ακραίων γεγονότων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνει τη χειρότερη ημέρα έκθεσης σε τέτοια ρύπανση από το 2006. Οι ΗΠΑ βίωσαν τη χειρότερη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών στην πρόσφατη καταγεγραμμένη ιστορία τους την Τετάρτη (7/6) διαπίστωσαν ερευνητές, με τους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη να εκτίθενται σε επίπεδα ρύπανσης πέντε φορές πάνω από το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα.

Η ταχεία ανάλυση του ακραίου γεγονότος, που κοινοποιήθηκε στον Guardian, διαπίστωσε ότι ο καπνός που υψώνεται νότια από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά έκανε τους Αμερικανούς να υποστούν τη χειρότερη μέρα μέσης έκθεσης σε τέτοια ρύπανση από τότε που ξεκίνησε το σύνολο δεδομένων για τις συνθήκες καπνού το 2006.

«Είναι το χειρότερο μακράν, εννοώ Θέε μου, ήταν κακό», είπε ο Μάρσαλ Μπερκ, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που ηγήθηκε της εργασίας. «Είναι δύσκολο να το πιστέψω για να είμαι ειλικρινής, έπρεπε να το ελέγξουμε τετραπλά για να δούμε αν ήταν σωστό. Δεν έχουμε ξαναδεί γεγονότα όπως αυτό, ούτε καν κοντά σε αυτό, στην ανατολική ακτή. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός».

Θολή και αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο ΜανχάτανΑΡ

Οι ερευνητές του Στάνφορντ υπολόγισαν ότι ο μέσος Αμερικανός την Τετάρτη ήταν εκτεθειμένος σε 27,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μικρών σωματιδίων που μεταφέρονταν μέσα στα νέφη του καπνού. Αυτές οι μικροσκοπικές κηλίδες αιθάλης, σκόνης και άλλων καμένων υπολειμμάτων, γνωστές ως PM2.5, θάβονται βαθιά στους πνεύμονες όταν εισπνέονται και συνδέονται με μια ποικιλία παθήσεων υγείας και μπορούν να προκαλέσουν θανάτους.

Αυτό το υψηλό μέσο επίπεδο ρύπανσης ξεπερνάει κατά πολύ ​​το επόμενο μεγαλύτερο τέτοιο γεγονός, που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στη δυτική ακτή των ΗΠΑ μετά από ένα έτος-ρεκόρ πυρκαγιών στις δυτικές πολιτείες, και ήταν πολύ πιο σοβαρό για όσους βρίσκονται άμεσα στο μονοπάτι του καπνού, σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, όπου ο ουρανός έγινε πορτοκαλί Blade Runner κατά τη διάρκεια μιας ημέρας όταν τα σχολεία και οι παιδικές χαρές έκλεισαν τις υπαίθριες δραστηριότητες και οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν μάσκες έξω από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, τα σωματίδια έφτασε περίπου τα 195 μικρογραμμάρια, πάνω από πέντε φορές πάνω από το εθνικό πρότυπο ποιότητας του αέρα.

«Τα επίπεδα χθες ήταν αρκετά επικίνδυνα, ιδιαίτερα αν ανήκετε σε μια ευάλωτη ομάδα», είπε ο Μπερκ, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τεράστια τμήματα ανθρώπων όπως ηλικιωμένους, παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με προηγούμενες ιατρικές παθήσεις. «Περιμένω ότι θα δούμε μια άνοδο των νοσηλειών στο αναπνευστικό, των πρόωρων τοκετών και, δυστυχώς, των θνησιμότητας».

Πολλοί Νεοϋορκέζοι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους αντί να νιώθουν τη μυρωδιά της φωτιάς στους δρόμους τυλιγμένους στον καπνό, αλλά ακόμη και αυτό δεν προστατεύει πλήρως τους περισσότερους ανθρώπους, είπε ο Μπερκ, με τις εσωτερικές οθόνες αέρα στο Μανχάταν να δείχνουν ότι οι άνθρωποι βίωσαν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια σωματιδίων.

«Οι άνθρωποι είχαν επίσης τρομερό αέρα στους εσωτερικούς χώρους, πολύ κακό», είπε. «Ακόμη και η παραμονή στο σπίτι δεν είναι απολύτως προστατευτική. Καλή τύχη σε όποιον προσπαθεί να πάρει φίλτρο αέρα οπουδήποτε στη Νέα Υόρκη χθες. Η ανατολική ακτή ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα για την ποιότητα του αέρα στο παρελθόν, τόσοι πολλοί άνθρωποι απλά δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Η έρευνα του Στάνφορντ εξετάζει τα επίπεδα καπνού από τις δασικές πυρκαγιές και μετράει τη μέση έκθεση για όλους τους Αμερικανούς από το 2006. Ωστόσο, ο Μπερκ είπε ότι η αύξηση τόσο του πληθυσμού όσο και της σοβαρότητας των πυρκαγιών, λόγω της κλιματικής κρίσης, σημαίνει ότι είναι ότι απίθανο περισσότεροι άνθρωποι να έχουν εκτεθεί στο παρελθόν στον τοξικό καπνό της δασικής πυρκαγιάς από ό,τι την Τετάρτη.

Ενώ οι προηγούμενες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν προκαλέσει παρόμοια υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το σύμπλεγμα μεγάλων πόλεων της ανατολικής ακτής σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε επιβλαβή αέρα από ό,τι σε προηγούμενα γεγονότα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια λίστα με μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν καθώς η πόλη παραμένει τυλιγμένη σε πυκνή, αιθαλομίχλη, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές ακόμη ημέρες καθώς ο καπνός συνεχίζει να πέφτει από τις ασυνήθιστα εκτεταμένες πυρκαγιές στο Κεμπέκ.

Εκτός από τη σύσταση στους κατοίκους να φορούν μάσκες υψηλής ποιότητας όπως N95 ή KN95, οι υγειονομικοί υπάλληλοι ζητούν επειγόντως από τους κατοίκους να κρατούν τα παράθυρα κλειστά, να χρησιμοποιούν καθαριστή αέρα εάν είναι δυνατόν και εάν είναι ενεργοποιημένο κλιματιστικό να κλείνουν την εισαγωγή φρέσκου αέρα για να αποτρέψουν ο εξωτερικός αέρας από την είσοδο στο εσωτερικό των σπιτιών.

Η Φραντσέσκα Ντομινίκι, ειδικός σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να απέχουν από την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τα «τρελά επίπεδα» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά ότι εξακολουθεί να αναμένει μια αύξηση των νοσηλειών από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από ο καπνός.

«Μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά αυτό δείχνει απλώς ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τους παγετώνες και τις πολικές αρκούδες, αλλά μας επηρεάζει σε σημείο που δεν μπορούμε πλέον να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα», είπε.

«Ελπίζω ως μέρος αυτής της κρίσης να υπάρχει μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή. Περάσαμα τρία χρόνια που δεν βγαίναμε έξω λόγω του κορονοϊού και τώρα δεν μπορούμε να βγούμε έξω λόγω του μολυσμένου αέρα. Ο κόσμος και η φύση μας λέει κάτι, μας στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα».

Prime News.

Back to top button