breaking newsΔιεθνή

Σκέψεις και προβληματισμοί του Σνόουντεν 10 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του

 

Άλλη μία δημόσια παρέμβαση έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αυτή τη φορά με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από όταν έκανε τις τεράστιες αποκαλύψεις για τις παράνομες χρόνιες παρακολουθήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών -και όχι μόνο- πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας – NSA), για τις οποίες εργαζόταν.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος προκάλεσε ρήγμα στην αξιοπιστία του αμερικανικού κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι δρούσε συνειδητά και οργανωμένα εις βάρος της ιδιωτικότητας των πολιτών χωρίς τη συναίνεσή τους, προειδοποίησε ότι η τεχνολογία παρακολούθησης είναι πολύ πιο προηγμένη και παρεμβατική σήμερα, με αποτέλεσμα να κάνει αυτή που χρησιμοποιούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας το 2013 να μοιάζει με παιχνιδάκι, όπως σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Μάλιστα, αποτίμησε θετικά τις πράξεις του από τη στιγμή που ανακάλυψε τη δραστηριότητα της NSA και τόνισε ότι δεν μετανιώνει για τις αποκαλύψεις που εξέθεσαν την αμερικανική κυβέρνηση.

«Η τεχνολογία έχει αυξηθεί και έχει τεράστια επιρροή», είπε ο Σνόουντεν. «Αν σκεφτούμε τι είδαμε το 2013 και τις δυνατότητες των κυβερνήσεων σήμερα, το 2013 μοιάζει με παιχνιδάκι».

Εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για τους κινδύνους που θέτουν οι κυβερνήσεις και η Big Tech (οι τεχνολογικοί κολοσσοί), αλλά και οι εμπορικά διαθέσιμες κάμερες παρακολούθησης βίντεο, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπους, η τεχνητή νοημοσύνη και το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων όπως το Pegasus που χρησιμοποιείται εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΝΔ είναι συνδεμένη με το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και πολίτες.

«Εμπιστευτήκαμε την κυβέρνηση να μη μας εξαπατήσει, αλλά το έκανε»

Ανατρέχοντας στο 2013, είπε: «Εμπιστευτήκαμε την κυβέρνηση να μην μας εξαπατήσει. Αλλά το έκανε. Εμπιστευτήκαμε τις εταιρείες τεχνολογίας να μην μας εκμεταλλευτούν. Αλλά το έκαναν. Αυτό θα συμβεί ξανά, γιατί αυτή είναι η φύση της εξουσίας».

Ο Σνόουντεν βρίσκεται εξόριστος στη Ρωσία από το 2013 μετά τη φυγή του από το Χονγκ Κονγκ, όπου παρέδωσε δεκάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους.

Οι επικριτές του τον καταγγέλλουν ότι βρίσκεται στη Ρωσία, αν και φαίνεται να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχει αυτή τη στιγμή, με την εναλλακτική του να είναι η φυλακή στις ΗΠΑ. Η κριτική εναντίον του έχει, μάλιστα, ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας πέρυσι, δύο χρόνια μετά την αίτησή του.

Όμως, παρά την προσωπική του δύσκολη θέση, ο Σνόουντεν δεν μένει στο παρελθόν. «Δεν μετανιώνω», είπε. Την Παρασκευή συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από τότε που ο Σνόουντεν αποκαλύφθηκε ως η πηγή των διαρροών.

Τα θετικά κεκτημένα των «από κάτω» ενάντια στις παρακολουθήσεις

Ο Σνόουντεν θεωρεί την ευρεία χρήση εφαρμογών αμφίπλευρης κρυπτογράφησης μηνυμάτων ως μία από τις θετικές παρακαταθήκες των διαρροών του 2013. Οι εταιρείες Big Tech εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τις αποκαλύψεις ότι η NSA τις τροφοδοτούσε με προσωπικά δεδομένα.

Η αρχική αμηχανία των δημοκρατικών πολιτών μετατράπηκε σε θυμό όταν περαιτέρω διαρροές αποκάλυψαν ότι, παρά τη συνεργασία αυτή, η NSA όχι μόνο χρησιμοποιούσε αυτόν τον δεσμό για να παρέχει αλλά και να αποκτά προσωπικά δεδομένα πελατών και χρηστών από τη Big Tech εκμεταλλευόμενη «παραθυράκια».

Παρά τις ενστάσεις κρατικών φορέων, οι εταιρείες έσπευσαν να αναπτύξουν την τεχνολογία αμφίπλευρης κρυπτογράφησης αρκετά χρόνια συντομότερα από το προγραμματισμένο. Η αμφίπλευρη κρυπτογράφηση «ήταν ένα όνειρο το 2013 όταν βγήκε στη φόρα η ιστορία», είπε ο Σνόουντεν. «Ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης διακινούνταν ηλεκτρονικά γυμνό. Τώρα, είναι ένα σπάνιο θέαμα».

Όμως, ο Σνόουντεν ανησυχεί για τις τεχνολογικές εξελίξεις που ροκανίζουν την ιδιωτικότητα. «Η ιδέα ότι μετά τις αποκαλύψεις το 2013 θα υπήρχαν ουράνια τόξα και μονόκεροι την επόμενη μέρα δεν είναι ρεαλιστική. Είναι μια διαρκής διαδικασία. Και θα πρέπει να εργαζόμαστε για αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μας και τις ζωές των παιδιών μας, και ακόμη πέρα».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι υπήρξε όφελος από τη συζήτηση για το απόρρητο που άνοιξαν αναπόφευκτα στη δημόσια σφαίρα οι αποκαλυπτικές πράξεις του Σνόουντεν, αλλά εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει και η άλλη όψη, εκείνη της ζημιάς που ισχυρίζονται ότι προκλήθηκε στις υπηρεσίες τους. Άλλη μία ένστασή τους τους είναι ότι οι αποκαλύψεις του το 2013 παρουσίαζαν την NSA ως τη μοναδική ένοχη, αγνοώντας τις πρακτικές της Ρωσίας και της Κίνας στο Διαδίκτυο.

Ο Σνόουντεν καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς. Είπε ότι κανείς εκείνη την εποχή δεν πίστευε ότι η Ρωσία και η Κίνα ήταν άγγελοι. Όσον αφορά τις ζημιές που επικαλούνται, είπε ότι οι υπηρεσίες δεν ανέφεραν ποτέ κανένα στοιχείο.

Prime News.

Back to top button