του Anthony Watts
Την περασμένη εβδομάδα, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης γέμισαν με ιστορίες που υποστήριζαν ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά που μολύνουν ορατά τον ουρανό στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και πολλές άλλες πόλεις στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό είναι ψευδές. Τα δεδομένα και η ιστορία δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στον Καναδά δεν έχουν αυξήσει τον αριθμό ή τη σοβαρότητά τους και ότι, λόγω των επικρατούντων ανέμων, ο καπνός από την ετήσια περίοδο πυρκαγιών στον Καναδά έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό των ΗΠΑ πολλές φορές στο παρελθόν.
Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των The Washington Post, The New York Times, USA Today, AXIOS, και National Geographic, έσπευσαν να κατηγορήσουν την “κλιματική αλλαγή” για τις πυρκαγιές του Καναδά και τον καπνό από αυτές, χωρίς να παραθέσουν κανένα αξιόπιστο στοιχείο, διότι δεν υπάρχει.
Μεταξύ των ισχυρισμών των μέσων ενημέρωσης είναι οι εξής:
Καθώς η κλιματική αλλαγή έριξε το επισκεπτήριο της στην Ανατολική Ακτή την περασμένη εβδομάδα με τη μορφή πυκνού, επικίνδυνου καπνού, εκατομμύρια Αμερικανοί και Καναδοί μοιράστηκαν την τρανταχτή εμπειρία – αναγκάστηκαν να αποσυρθούν σε εσωτερικούς χώρους, να ακυρώσουν σχέδια, να φορέσουν μάσκες και να αναπνεύσουν επικίνδυνο αέρα. – The Washington Post
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και ο τοξικός καπνός του Καναδά μπορεί να μην επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, αλλά η ζέστη από την κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για ένα ευρύ φάσμα καταστροφών. – The New York Times
“Βλέπουμε γεγονότα που είναι άγνωστα στο ιστορικό αρχείο”, δήλωσε ο Robert Scheller, καθηγητής δασολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. “Είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι’ αυτό χωρίς να ζωγραφίσουμε μια ζοφερή εικόνα”. – USA Today
Το επιβλαβές πέπλο καπνού που τύλιξε τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας της χώρας αυτή την εβδομάδα παρουσίασε στους τραπεζίτες και τους νομοθέτες μια κατά πρόσωπο επίδειξη του πώς μοιάζει, αισθάνεται και μυρίζει η κλιματική αλλαγή. – AXIOS
Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των πυρκαγιών, βλέπουμε περισσότερο καπνό να υψώνεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε κάθε αντιπυρική περίοδο. – National Geographic
Η ιστορία και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου διαψεύδουν κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πολύ πριν κάποιος χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για τις μεταφορές, αυτό ακριβώς το σενάριο συνέβη και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η 19η Μαΐου 1780 έγινε γνωστή ως “η σκοτεινή ημέρα της Νέας Αγγλίας”, όταν οι πυρκαγιές στον Καναδά προκάλεσαν τόσο πολύ καπνό που έπρεπε να ανάβουν κεριά το μεσημέρι για να δουν.
Τέτοιες “κίτρινες ημέρες”, έχουν επίσης συμβεί περιοδικά πριν και μετά από αυτό, όπως καταγράφηκε από την Ιστορική Εταιρεία Νέας Αγγλίας (NEHS). Η NEHS αναφέρει ότι ο καπνός από τις καναδικές πυρκαγιές δημιούργησε “κίτρινες” ή “σκοτεινές,” ημέρες στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Μαΐου 1706- Οκτώβριος. 21, 1716- 9 Αυγούστου 1732- 19 Μαΐου 1780- 3 Ιουλίου 1814- 6-10 Νοεμβρίου 1819- 8 Ιουλίου 1836- Σεπτέμβριος. 2, 1894 και 24-30 Σεπτεμβρίου 1950.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Climate at a Glance: U.S. Wildfires (Το κλίμα με μια ματιά:- Οι δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ) δείχνουν ότι σε σύγκριση με το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τελευταία δεκαετία είναι σημαντικά χαμηλότερος και οι πυρκαγιές ήταν λιγότερο σοβαρές. Ακόμη και στις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών που σημειώθηκαν πρόσφατα, οι πυρκαγιές έκαψαν συνήθως το ένα πέμπτο έως το μισό της έκτασης που καίγονταν σε πολλές περιόδους πυρκαγιών στις αρχές του εικοστού αιώνα, και πολύ λιγότερο από τη μέση έκταση που καίγονταν τους προηγούμενους αιώνες.
Το ίδιο ισχύει και στον Καναδά, όπου, αυτή την εβδομάδα, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να ανακάλυψαν ότι οι πυρκαγιές συμβαίνουν και παράγουν καπνό. Τα δεδομένα από την National Forestry Database (Εθνική Δασική Βάση Δεδομένων) του Καναδά τόσο για ολόκληρη τη χώρα όσο και για την επαρχία του Κεμπέκ, όπου εκδηλώθηκαν πολλές από τις πρόσφατες πυρκαγιές, δείχνουν πτωτικές τάσεις τόσο για τον αριθμό των πυρκαγιών όσο και για την καμένη έκταση τα τελευταία 31 χρόνια, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, παρακάτω:
Πράγματι, μια μελέτη επιστημόνων της Καναδικής Δασικής Υπηρεσίας απέδωσε τη μείωση των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά τις τελευταίες δεκαετίες στη συνδυασμένη επίδραση της λίπανσης με διοξείδιο του άνθρακα και της μέτριας αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών υγρασίας του εδάφους. Επειδή τα φυτά χάνουν λιγότερο νερό μέσω της διαδικασίας της διαπνοής σε συνθήκες υψηλού CO2 και υψηλότερων θερμοκρασιών, αντλείται λιγότερη υγρασία από το έδαφος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η NASA έχει καταγράψει σημαντική μείωση του αριθμού των πυρκαγιών. Στο άρθρο Researchers Detect a Global Drop in Fires (Ερευνητές εντοπίζουν παγκόσμια μείωση των πυρκαγιών), η NASA ανέφερε: “Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική έκταση που κάηκε από πυρκαγιές μειώθηκε κατά 24% μεταξύ 1998 και 2015, σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο Science”. (Βλέπε σχήμα 2, παρακάτω)
Προφανώς, αν η “υπερθέρμανση του πλανήτη” ή αλλιώς η “κλιματική αλλαγή” επηρέαζε τις τάσεις των πυρκαγιών, θα φαινόταν κάπου στα δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν εκ των πραγμάτων κάθε ισχυρισμό ότι η ήπια τάση θέρμανσης της Γης αυξάνει τον αριθμό των πυρκαγιών ή κάνει πιο σοβαρές τις πυρκαγιές.
Τα μέσα ενημέρωσης αρέσκονται να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για την ενίσχυση ή ακόμη και τη δημιουργία των πυρκαγιών, αλλά ο κλιματολόγος Roger Pielke Jr. PhD., είχε να πει τα εξής για το ξέσπασμα των πυρκαγιών στον Καναδά στο What the media won’t tell you about … Wildfires (Τι δεν σας λένε τα μέσα ενημέρωσης για … τις Πυρκαγιές.).
“Κοιτάζοντας τα δεδομένα από το NFDP, μπορούμε να δούμε ότι η πλειοψηφία των πυρκαγιών στο Κεμπέκ και η έκταση που καίνε την τελευταία δεκαετία προκαλούνται από τον άνθρωπο, ενώ το υπόλοιπο προκαλείται από κεραυνούς…”, έγραψε ο Pielke, Jr.
Πρόσθεσε ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δεν έχει βρει στοιχεία για “κλιματικό σήμα” στα δεδομένα των πυρκαγιών και ότι το ξέσπασμα των πυρκαγιών οφείλεται σε συνδυασμό μη κλιματικών γεγονότων:
Εν ολίγοις, η IPCC δεν παρέχει βάση για ισχυρούς ισχυρισμούς σχετικά με την ανίχνευση ή την απόδοση του “καιρού των πυρκαγιών” στην κλιματική αλλαγή. Η IPCC σιωπά σχετικά με τις τάσεις στον αριθμό των πυρκαγιών και την καμένη έκταση. Τα συμπεράσματα αυτά είναι αντίθετα με όλες σχεδόν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Αλλά η καταστροφή προκλήθηκε από έναν συνδυασμό ανεμοθύελλας, διαχειριζόμενων ανοιχτών χώρων με χωροκατακτητικά είδη, έλλειμμα βροχοπτώσεων, δεκαετίες αποφάσεων χρήσης γης που τοποθέτησαν γειτονιές δίπλα σε εύφλεκτα εδάφη, σπίτια κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά και άλλα. Βέβαια, πείτε ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο, αν αυτό ταιριάζει, αλλά αφού ειπωθεί αυτό, πρέπει να γίνει μια πολύ πιο σημαντική συζήτηση για την ανάπτυξη, τους οικοδομικούς κώδικες. τη χρήση και τη διαχείριση της γης, τον ανοιχτό χώρο, τις προκαθορισμένες καύσεις και ούτω καθεξής.
Συνοπτικά, ο Pielke είπε τα εξής:
Η IPCC δεν έχει ανιχνεύσει ή αποδώσει την εμφάνιση πυρκαγιών ή την καμένη έκταση στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές από τις πυρκαγιές έχουν μειωθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και σε πολλές περιοχές
Οι τάσεις των πυρκαγιών στον Καναδά δεν δείχνουν αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες
Οι δασικές πυρκαγιές ήταν πολύ πιο εκτεταμένες τους προηγούμενους αιώνες
Οι πυρκαγιές αποτελούν μέρος του φυσικού οικοσυστήματος.
Το συμπέρασμα; Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να αποδώσουν τις πυρκαγιές του Καναδά και τον καπνό που μετέφεραν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στην κλιματική αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι οι πυρκαγιές ήταν φυσικές, και ο καπνός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αποτέλεσμα των ρευμάτων του ανέμου και των προσωρινών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου ενός “αργά κινούμενου συστήματος χαμηλής πίεσης στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής”.
Κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει την απόδοση οποιουδήποτε από τα δύο φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή. Ντροπή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προωθούν την αφήγηση “η κλιματική αλλαγή κάνει τα πάντα χειρότερα”, εις βάρος της αλήθειας με τη μορφή άμεσα διαθέσιμων δεδομένων και ιστορικών αρχείων.