Η Γαλλία απαντά στη Ρωσία και στην απώλεια του Νίγηρα μ’ αποσταθεροποίηση στη Σενεγάλη. Υποκινεί σ΄εξέγερση μέσω του αντιπολιτευόμενου αχυράνθρωπου της του Sonko! Ο πρόεδρος Σενεγάλης είχε συνάντηση με Πούτιν προχθές. Κρατούμενος ο Sonko και απαγόρευση στο κόμμα του Pastef. Οι αρχές έκοψαν και το ίντερνετ.. Ταραχές στο Ντακάρ και επεισόδια στο προξενείο Σενεγάλης στο Παρίσι.
Η Γαλλία απαντά στη Ρωσία και στην απώλεια του Νίγηρα με Σενεγάλη, αποσταθεροποίηση καθώς η εκεί κυβέρνηση κοιτάει τελευταία και προς Ρωσία προχθές ο πρόεδρός της μετείχε στη Σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής και είχε συνάντηση με Πούτιν. Επιχειρεί ανατροπή του μέσω μιας πολιτικής μαριονέτας του Παρισιού του αντιπολιτευόμενου που θέλει ο Μακρόν να τον επιβάλει ως νέο Guaido… Μια ακόμη μεθόδευση νεοαποικιοκρατισμού Γαλλίας που εντάσεται στις πάγιες μεθοδεύσεις της στην Αφρικανική ήπειρο για διατήρηση επιρροής όπως πολιτικά πραξικοπήματα, υποκίνηση αυτονομιστικών κινημάτων, υπονόμευση από μυστικές υπηρεσίες DGSE, αποσταθεροποίηση, προπαγάνδα γαλλικών ΜΜΕ που εκπέμπουν σε γαλλόφωνη Αφρική κ.α
Κλιμάκωση και στη Σενεγάλη.. παγκοσμιοποιείται η ρωσο-ουκρανική διαμάχη. Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο κύριος αντίπαλος του νυν προέδρου ο Ουσμάν Σόνκο αντιμετωπίζει νέο κατηγορητήριο, ιδίως για «κλήσεις για εξέγερση και συνωμοσία κατά της εξουσίας του κράτους».Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου διατείνονται οι αρχές. Τον κατηγορούν για συνωμοσία και υποκίνηση εξέγερσης για λογαριασμό ξένης δύναμης δηλ. της Γαλλίας. Η κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε τη διάλυση του πολιτικού του κόμματος, Pastef, αυτή τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023.. Το κόμμα του Ousmane Sonko απαγορεύεται και η περιουσία του δημεύεται. Η κυβέρνηση της Σενεγάλης διαλύει το Pastef, το κόμμα του οποίου προεδρεύει ο Ousmane Sonko, ο οποίος φυλακίζεται. Ο πρόεδρος Macky Sall ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία
Ο Ousmane Sonko, κατηγορούμενος για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «έκκλησης για εξέγερση», τέθηκε υπό κράτηση στις 31 Ιουλίου 2023.
Παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο δικαστήριο του Ντακάρ στον ανακριτή Maham Diallo…
Αμέσως μετά την κράτηση του Ousmane Sonko, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματός του των Αφρικανών Πατριωτών της Σενεγάλης για την Εργασία, την Ηθική και την Αδελφότητα (Pastef). «Το πολιτικό κόμμα Παστέφ διαλύεται με διάταγμα», δήλωσε ο υπουργός Αντουάν Ντιομέ σε δήλωση. Κατηγορεί το κόμμα ότι «καλούσε συχνά τους υποστηρικτές του σε εξεγερσιακά κινήματα», οι συνέπειες των οποίων θα ήταν «πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, πολλοί τραυματισμοί, λεηλασίες» τον Μάρτιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2023. Ο Σενεγαλέζος πολιτικός έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.
Φοβούνται τώρα νέες αναταραχές στο Ντακάρ και σε ολόκληρη τη Σενεγάλη. «Προφανώς περιμένουμε διαδηλώσεις. Το ερώτημα είναι να γνωρίζουμε για πόσο καιρό και σε ποια αναλογία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mamadou Ngom, εκπαιδευτικός.
περιορισμένο διαδίκτυο
Οι αρχές της Σενεγάλης έκοψαν επίσης προσωρινά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κινητά τηλέφωνα τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας τη «διάδοση μίσους και ανατρεπτικών μηνυμάτων» στα κοινωνικά δίκτυα, μετά από κλήσεις για διαδήλωση κατά της σύλληψης του Sonko.
Για σχεδόν δύο χρόνια, το Παρίσι αναλαμβάνει ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα της Σενεγάλης.
Η τελευταία συνέντευξη του Ousmane Sonko στο France24 ήταν μια ακόμη. Το γαλλικό κανάλι παραχώρησε συνέντευξη σε αυτόν τον καταδικασμένο αντιπολιτευόμενο, τον οποίο αποκαλεί χαϊδευτικά «Πρόεδρο Σόνκο».
Εκτός από αυτή την τηλεόραση, υπάρχει επίσης η εφημερίδα LeMonde και το ραδιόφωνο RFI που αποτελούν προέκταση του Quai d’Orsay και του DGSE. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης συνοδεύουν την εξωτερική πολιτική του Παρισιού. Σε σύγκρουση με τη Γαλλία, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο εκδίωξαν αυτά τα όργανα προπαγάνδας..
Αντιμέτωπο με την άνοδο της ρωσικής επιρροής στη γαλλόφωνη Αφρική, το Παρίσι έκρινε χρήσιμο να υποστηρίξει νέους Αφρικανούς ηγέτες προκειμένου να ξανακερδίσει τη νεολαία. Αυτό εξηγεί τη γαλλική υποστήριξη προς τον Ousmane Sonko στη Σενεγάλη και τον Succès Masra στο Τσαντ. Η σύνοδος κορυφής Γαλλίας-Αφρικής που διοργανώθηκε στο Μονπελιέ, στις 8 Οκτωβρίου 2021, μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και μιας ντουζίνας νεαρών Αφρικανών, μπαίνει σε αυτή τη λογική της ανακατάκτησης της ηπείρου μέσω των νέων.
Στη Δυτική Αφρική, η Σενεγάλη αποτελεί προτεραιότητα για την πρώην αποικιακή δύναμη.
Και, για πολλοστή φορά, ο τελευταίος εκμεταλλεύεται τον χρόνο εκπομπής που του προσφέρει ευγενικά το γαλλικό κανάλι, για να καλέσει σε εξέγερση και χάος στη χώρα. Η τηλεόραση επέτρεψε στον Σόνκο να κάνει απειλές για τις προεδρικές εκλογές του 2024, σε περίπτωση που δεν ήταν υποψήφιος. Παραβιάζοντας τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Σενεγάλης, τα γαλλικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τα τεχνολογικά τους μέσα για να μιλήσουν μαζί του. Από εδώ και στο εξής, οι εκκλήσεις για εξέγερση περνούν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Είναι μια επαναλαμβανόμενη πρακτική. Διότι το 2010 στη Λιβύη, τα γαλλικά ΜΜΕ υποστήριξαν τις ένοπλες ομάδες που ήταν αντίθετες στον Μουχάμαρ Καντάφι, που μετατράπηκαν σε ισλαμιστική τρομοκρατία, μετά την πτώση του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Καντάφι προειδοποίησε τους Γάλλους που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστήριζαν την Αλ Κάιντα. Σήμερα, ο πρώην Libyan Guide είχε δίκιο για τη Γαλλία και για το ΝΑΤΟ. Στο Μάλι η Γαλλία συνεργάζεται με το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αζαουάντ (MNLA).
Στο Αφγανιστάν το 1979, στοιχεία της γαλλικής DGSE ήταν στο πλευρό των Μουτζαχεντούν Ταλιμπάν και του Διοικητή Μασούντ. Οι Γάλλοι είχαν επίσης υποστηρίξει τον ηγέτη των ανταρτών της Αγκόλα, Jonas Savimbi. Σήμερα, η ευθυγράμμιση του Παρισιού με τον Ousmane Sonko υπακούει σε μια πολιτική λογική που συνίσταται στη δημιουργία αντιφρονούντων πολιτικών ομάδων, για την αποδυνάμωση της χώρας.
Κατανοώντας την κρυφή προσέγγιση του Παρισιού, οι αρχές της Σενεγάλης θα είχαν αποτύχει να ξεκινήσουν διπλωματική ρήξη κατά της Γαλλίας σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Μετά την απελευθέρωση του Σόνκο, η εξουσία ήταν σε όλες τις πολιτείες της.
Ένας Σενεγαλέζος διπλωμάτης θεώρησε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει μια «άκομψη» συμπεριφορά έναντι του Ντακάρ.
Εγώ, από την πλευρά μου, θεώρησα άκομψο το γεγονός ότι το Παρίσι ανέθεσε [τον Μάρτιο] έναν σύμβουλο [από τα Ηλύσια] να συναντήσει τον αντίπαλό μου [Ousmane Sonko]. Ωστόσο, αυτό δεν θα σπάσει τη σχέση μας δήλωσε ο πρόεδρος.
«Αποσταθεροποιήστε!» Η είδηση κυκλοφόρησε από τον Πρόεδρο της Σενεγάλης, ο οποίος είχε ήδη λάβει σήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Σότσι στις 3 Ιουνίου 2022, κατά το οποίο οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αρνηθεί να ασφαλίσουν το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία. Ήταν γι’ αυτούς ένας τρόπος να τον πιέσουν για να τον πιέσουν να ακυρώσει αυτό το ταξίδι.
Ένας άλλος παράγοντας που εξηγεί τις ακόμα σιωπηρές διαμάχες μεταξύ Ντακάρ και Παρισιού αφορά τις νέες κατευθύνσεις στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας. Στις 27 Αυγούστου 2022, η Γαλλία του Μακρόν υπέγραψε νέο Σύμφωνο Εταίρου με την Αλγερία. Ήταν δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Προέδρου SALL στη Ρωσία, συνοδευόμενος από τον Moussa Faki, Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. Αυτή η νέα συμμαχία μεταξύ Παρισιού και Αλγερίου εξηγείται από την ανάγκη της Γαλλίας να βρει τρόπους να αποκτήσει αλγερινό φυσικό αέριο. Διότι, η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση στη Γαλλία, φτάνοντας στο σημείο να ωθήσει τον Μακρόν να καλέσει τους Γάλλους να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου στα σπίτια. …
Έτσι, παρά την απόφαση του προέδρου Macky SALL να παραιτηθεί το 2024, η Γαλλία και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να επηρεάσουν το πολιτικό παιχνίδι της Σενεγάλης.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η DGSE καθορίζει και εφαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Η γνώμη της μετράει. Η πτώση της γαλλικής επιρροής στη γαλλόφωνη Αφρική απασχολεί πολύ το Παρίσι, που ποντάρει σε Αφρικανούς αντιπολιτευόμενους, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στο αφρικανικό πολιτικό παιχνίδι.
Ο Μακρόν υπόκειται στους ελιγμούς της DGSE, η οποία έχει στραφεί προς την Αλγερία αποξενώνοντας το Μαρόκο, ωστόσο, παραδοσιακό σύμμαχο της Γαλλίας στη Βόρεια Αφρική, στον αραβικό κόσμο και στην περιοχή της Μεσογείου. Η επιλογή της Γαλλίας να τοποθετήσει πράκτορες πληροφοριών σε πρεσβείες (ως πρεσβευτές), μπαίνει σε μια λογική να κάνει τις Μυστικές Υπηρεσίες να παίζουν ρόλους στη γαλλική εξωτερική πολιτική.
Επιπλέον, ο Christophe BIGOT, νυν Διευθυντής Αφρικής στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και πρώην διευθυντής της στρατηγικής των γαλλικών πληροφοριών, ήταν Γάλλος πρεσβευτής στη Σενεγάλη.
Επιπλέον, το Παρίσι δεν επωφελήθηκε από τις συμβάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σενεγάλη.Η Total, επέστρεψε με άδεια χέρια από τη Σενεγάλη. Η έρευνα στο Rufisque Offshore ήταν ανεπιτυχής.
Το Παρίσι έχει συνηθίσει να πραγματοποιεί πολιτικά πραξικοπήματα σε αφρικανικές χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Οι ένοπλες (ή αυτονομιστικές) ομάδες του Μάλι, της Κεντρικής Αφρικής, του Μπουρκιναμπέ, της Αγκόλας και της Αιθιοπίας έχουν συχνά συνεργαστεί με Γάλλους πράκτορες. Το ίδιο ισχύει και για το MFDC, του οποίου οι ηγέτες επωφελούνται από ειδική μεταχείριση σε γαλλικό έδαφος με άδεια παραμονής και υποστήριξη. Αφού φιλοξένησε τους ηγέτες του MFDC στην επικράτειά του, το Παρίσι βασίζεται στον Ousmane Sonko για να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι το 2024.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Γαλλία δείχνει αμήχανη από τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Σενεγάλη με τις ΗΠΑ το 2016. Οι συμφωνίες κάνουν λόγο για «μόνιμη παρουσία» αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την εθνική επικράτεια. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις νιώθουν έτσι αμφισβητούμενες από τον αμερικανικό στρατό, στο έδαφος της Σενεγάλης
Η αποκλειστικότητα που παραχωρήθηκε στον γαλλικό στρατό από το 1960 έσπασε έτσι στη Σενεγάλη από τον Πρόεδρο SALL το 2016. Επιπλέον, η Γαλλία δεν κερδίζει πλέον, όπως πριν, τις αγορές όπλων του Σενεγαλέζικου στρατού, ο οποίος διαφοροποίησε τους πελάτες του. Αυτό θεωρείται «σοβαρό λάθος» του Σενεγαλέζου προέδρου από τη Γαλλία.
Υποχώρηση και οικονομικών γαλλικών συμφερόντων στη Σενεγάλη
Από το 2012, όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται από τον Πρόεδρο SALL πραγματοποιούνται με τουρκικές και κινεζικές εταιρείες ως επί το πλείστον, ακόμη και αν η Γαλλία δεν έχει χάσει όλο το μερίδιο αγοράς της.
Η είσοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη Σενεγάλη μείωσε επίσης τη γαλλική επιρροή. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφεραν στη Σενεγάλη μια θερμοκοιτίδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου η France Telecom ήθελε να πουλήσει αυτό το έργο στη Σενεγάλη μέσω της γαλλικής εταιρείας Atos με επικεφαλής τον πρώην Γάλλο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Thierry BRETON. Αυτό το έργο που προσφέρεται δωρεάν από τα Εμιράτα έρχεται σε μια στιγμή που η Γαλλία εγκαινίασε το σχολείο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Δεν είναι μόνο αυτό, γιατί οι επενδύσεις του Dubai Port World στη Σενεγάλη φαίνεται να προκαλούν τη χρεοκοπία της Bolloré στη Σενεγάλη. Σε αυτό προστίθεται το λιμάνι του Ndayane, το οποίο είναι η μεγαλύτερη λιμενική επένδυση στη Δυτική Αφρική. Η πρώτη φάση αυτού του έργου περιλαμβάνει μια επένδυση της DP World Dakar ύψους 837 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία της Σενεγάλης. Και η δεύτερη φάση υπολογίζεται στα 290 εκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν από μια αραβική χώρα που δεν αποίκισε ποτέ τη Σενεγάλη…
«Το πρόβλημα μεταξύ Σενεγάλης και Γαλλίας είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Πρόεδρος SALL. Τι λέει σήμερα;
dimpenews.com