breaking newsΔιεθνή

Μια σειρά της Disney για τον Κεμάλ Ατατούρκ προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – ΗΠΑ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η φημολογία για την ακύρωση της μετάδοσης της σειράς Ατατούρκ που γυρίστηκε για λογαριασμό της πλατφόρμας Disney Plus, μετά από παρέμβαση της Αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Είναι τόση η αντίδραση στην Τουρκία που πολλοί χρήστες της πλατφόρμας έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τους λογαριασμό τους, προκαλώντας πονοκέφαλο στην εταιρεία.

Η σειρά, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κάνει μια βιογραφική διαδρομή στη ζωή και το έργο του ιδρυτή της Τουρκίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια παγκόσμια πλατφόρμα γυρίζει σειρές με Οθωμανούς και Τούρκους ηγέτες, όπως το Netflix, καθώς η Τουρκία επενδύει πολλά στην κινηματογραφική προπαγάνδα, τόσο με εγχώριες παραγωγές όσες και παγκόσμιες.

Αντικειμενικά πάντως η σειρά για τη ζωή του Μωάμεθ του Πορθητή στο Netflix, σε δυο σεζόν, ήταν πολύ καλά γυρισμένη, με πολλά στοιχεία που παρέπεμπαν σε ντοκιμαντέρ.

Σε ότι αφορά τις φήμες για την ακύρωση της σειράς Ατατούρκ, στέλεχος της Disney Plus Turkey, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις αναφέρθηκαν στα κεντρικά της εταιρείας καθώς και ότι ορισμένοι χρήστες ακύρωσαν τους λογαριασμούς τους, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι η «Disney θα αποσυρθεί από την Τουρκία» δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Το τρέιλερ της σειράς

Μιλώντας στο Tele1.com.tr, το στέλεχος δήλωσε ότι ετοιμάζουν μια αναφορά στο γραφείο εξωτερικού της Disney σχετικά με τις αντιδράσεις στην ατζέντα λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουμε, δημιουργούμε έναν φάκελο και τον αναφέρουμε στην ομάδα του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε μια αντίληψη με βάση ένα εικαστικό γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν ομάδες που δεν θέλουν να δουν τον Ατατούρκ. Πρόκειται για μια εκστρατεία που ξεκίνησε από αυτούς. Δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία θετική ή αρνητική πληροφορία».

Δηλώνοντας το στέλεχος της τουρκικής θυγατρικής ότι τα κεντρικά της εταιρείας Disney εξετάζει το θέμα σημείωσε ότι «εάν το περιεχόμενο του Ατατούρκ μεταδοθεί, θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια συζήτηση. Υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να μεταδοθεί στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι πρόκειται για παγκόσμιο περιεχόμενο, η ανατροφοδότηση από τις χώρες είναι σημαντική. Όσο περισσότερες είναι οι αντιδράσεις, τόσο πιο προβεβλημένο είναι. Εμείς κάνουμε το τοπικό μας ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά. Ο λόγος που δεν κάνουμε δήλωση είναι ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση. Αυτές οι αντιδράσεις αναλύονται. Ως ξένη πλευρά, πιστεύουμε ότι έχουν κάνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης».

«Πριν από μερικούς μήνες, αφαιρέθηκε κάποιο τοπικό περιεχόμενο. Παρέμεινε μόνο το παγκόσμιο περιεχόμενο. Εκείνη την περίοδο, έγιναν κάποιες αναρτήσεις για το «Ατατούρκ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνη την εποχή, δημιουργούσαμε ένα αρχείο και το αναφέραμε στη μονάδα του εξωτερικού. Τώρα συνέβη μια παρόμοια κατάσταση. Δημιουργούμε ξανά ένα αρχείο. Δεν έχει γίνει καμία κοινοποίηση ότι θα αφαιρεθεί ή ότι θα δημοσιευθεί οριστικά. Πιθανώς θα προβούμε σε ανακοίνωση σε μία ή δύο ημέρες. Εάν υπάρξει απόφαση για την αφαίρεσή του, η Disney θα το κοινοποιήσει» πρόσθεσε το στέλεχος της εταιρείας από την Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι «οι χρήστες στην Τουρκία άρχισαν να ακυρώνουν τις συνδρομές τους μετά τις αναρτήσεις του αρμενικού λόμπι», το στέλεχος δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη στην τουρκική πλευρά δημιουργεί προς το παρόν μια αρνητική αντίληψη. Προωθήσαμε τον φάκελό μας και περιμένουμε απάντηση. Δεν μπορούμε να δούμε τον αριθμό των ακυρώσεων των συνδρομών από την Disney Plus. Αλλά κάποιοι τηλεθεατές ακύρωσαν τις συνδρομές τους. Άλλοι συνεχίζουν τη συνδρομή τους και ακολουθούν τη διαδικασία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αντιδράσεις δίνονται με hashtag κάτω από παλιές αναρτήσεις. Ζητείται σαφήνεια. Αναμένουμε ότι η Disney Plus θα προβεί σε συνολική δήλωση σήμερα ή σε λίγες ημέρες. Ζήτησε εξηγήσεις τόσο για τη σειρά Ατατούρκ όσο και για τους ισχυρισμούς περί «πίεσης και λόμπι»», είπε.

Έρευνα από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK)

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) Σαχίν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα μετά την είδηση ότι η Disney Plus δεν θα μεταδώσει τη σειρά «Ατατούρκ» μετά από έκκληση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o Σαχίν έγραψε ότι «με βάση τις πληροφορίες που αντανακλώνται στην κοινή γνώμη ότι ο πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών μέσων με την επωνυμία Disney + αποφάσισε να μην μεταδώσει την εγχώρια σειρά περιεχομένου «Ατατούρκ» στην πλατφόρμα του, αποφασίστηκε να ληφθεί η υπεράσπιση του οργανισμού και να ξεκινήσει έρευνα. Ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η σημαντικότερη κοινωνική μας αξία. Οι ισχυρισμοί για παρέμβαση του αρμενικού λόμπι που αποτυπώνονται στον Τύπο διερευνώνται σχολαστικά».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τα κόμματα στην Τουρκία για τις φήμες περί ακύρωσης της σειράς για τον ιδρυτή της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος (IYI) Κιουρσάντ Ζορλού αντέδρασε επίσης στη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την πλατφόρμα σειρών/ταινιών Disney Plus, η οποία αποφάσισε να ακυρώσει τη σειρά «Ατατούρκ», την οποία ανακοίνωσε ότι θα προβάλλει μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που δέχθηκε στο παρελθόν, αυτή τη φορά με την πίεση και την καθοδήγηση του αρμενικού λόμπι. Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σημαίνει τουρκικό έθνος. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε εργαλείο για την εκστρατεία ψεύδους των εχθρών της Τουρκίας. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, καλούμε όλους τους πολίτες μας που είναι μέλη της εν λόγω πλατφόρμας να τερματίσουν τη συμμετοχή τους».

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι μια πλατφόρμα τηλεοπτικών σειρών/ταινιών με έδρα τις ΗΠΑ υπέκυψε στις πιέσεις του αρμενικού λόμπι και ακύρωσε τη σειρά «Ατατούρκ» χωρίς να την μεταδώσει. Αυτή η στάση της εν λόγω πλατφόρμας δεν σέβεται τις αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας και του έθνους μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «όπως έχουμε δηλώσει σε διάφορες περιπτώσεις στο παρελθόν, αυτό το λεγόμενο δίκτυο γενοκτονίας στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί ιστορικά γεγονότα ως εργαλείο για την πολιτική του ψεύδους. Ο μοναδικός σκοπός αυτού του λόμπι είναι να εμποδίσει την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, όπως έχει φανεί πολλές φορές. Οι δραστηριότητες αυτών των δικτύων δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόσωπο του Ατατούρκ και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ντροπή σε όσους υποκλίνονται σε αυτά τα δίκτυα».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδα Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι «δεν είναι ποτέ αποδεκτό η σειρά για τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, να μπλοκάρεται από τις δραστηριότητες της διασποράς και των λόμπι. Στις 29 Οκτωβρίου περιμένω να ανακοινώσετε ότι θα μεταδώσετε τη σειρά στη δική σας πλατφόρμα, ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, τη Disney Plus».

Ο βουλευτής του CHP Ερζινκάν Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος αντέδρασε στην Disney Plus με το βίντεο που μοιράστηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε: «Disney, δεν παίξατε την ταινία του Ατατούρκ μας, βάλατε απαγόρευση. Ζητώ από όλους τους συμπατριώτες μου στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο να ακυρώσουν τη συνδρομή τους στη Disney. Δεν μπορείτε να δείτε τον Ατατούρκ μας, ποιοι είστε εσείς;».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ιλάι Ακσόι δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να θέσουμε την κοινωνική μας αντίδραση κατά της Disney+, η οποία εγκατέλειψε τη μετάδοση της σειράς Ατατούρκ υπό την πίεση του αρμενικού λόμπι. Αυτή η εξαιρετική προσβολή έγινε στο μεγάλο τουρκικό έθνος! #Disneyiptalet και αντέδρασε στην Disney Plus.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την αμερικάνικη πλατφόρμα σειρών και ταινιών, νέες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τη σειρά Ατατούρκ, καθώς πληροφορίες λένε ότι η σειρά θα μεταδοθεί δωρεάν από την τηλεόραση FOX TV στις 29 Οκτωβρίου 2023, το πρώτο μέρος ως ταινία ενώ το δεύτερο τον Δεκέμβριο. Το 2024 θα μεταδοθεί σε πλήρη μορφή.

πηγή ieidiseis.gr

 

Back to top button