breaking newsΕλλάδα

ΠΡΩΤΙΑ! Κομισιόν: η Ελλάδα επλήγη από τη «μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ»!

Αρνητική πρωτιά! Κομισιόν: η Ελλάδα επλήγη από τη «μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ»! (σσ και που στην Αλεξανδρούπολη στον ποιο ευαίσθητο θύλακα)

. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη «μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Η Ελλάδα μάχεται εδώ και έντεκα μέρες ενάντια σε μια καταστροφική πυρκαγιά στο συνοριακό τμήμα του Έβρου (βορειοανατολικά) και στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, τη «μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ» με 20 νεκρούς και οικονομική και «οικολογική καταστροφή».

Ξέσπασε στις 19 Αυγούστου και έχοντας ήδη κάψει 81.000 εκτάρια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus (EMS), αυτή η φωτιά είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Balazs Ujvari, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει το δάσος της Δαδιάς, που βρίσκεται στο κέντρο του Έβρου, μια περιοχή που προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 που είναι παγκοσμίως γνωστή ως τόπος ενδιαιτήματος ή χειμερίας νάρκη για αρπακτικά την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, τρία μέτωπα παραμένουν προβληματικά και πρέπει ακόμη να σβήσουν στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, 860 χλμ. από την Αθήνα.

Σε κοντινή απόσταση, το τμήμα της Ροδόπης αντιμετωπίζει και νέες πυρκαγιές. Στα δύο αυτά μέτωπα κινητοποιούνται την Τρίτη συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.
Η ΕΕ έστειλε τις τελευταίες ημέρες 11 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από τον ευρωπαϊκό στόλο για να βοηθήσουν την Ελλάδα με 407 πυροσβέστες, το ήμισυ των κοινών ευρωπαϊκών αεροπορικών μέσων, σύμφωνα με τον Balazs Ujvari.

Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή στην περιοχή που οι φλόγες συχνά δεν φαίνονται και το νερό που ρίχνουν οι πυροσβέστες συχνά δεν φτάνει στις εστίες που καίγονται στο έδαφος, εκτιμούν οι δασοφύλακες της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα, 20 άτομα βρέθηκαν απανθρακωμένα, στην πλειονότητά τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του Έβρου, καθώς και ένας βοσκός που πέθανε προσπαθώντας να σώσει το κοπάδι του σε περιοχή στο κέντρο της Ελλάδας.
Αποτελούμενο κυρίως από μαύρα πεύκα (Pinus nigra) και πεύκα (Pinus brutia) αναμεμειγμένα με βελανιδιές, το δάσος Δασικό είναι περισσότερο γνωστό για τα αρπακτικά του πουλιά.

Υπάρχουν τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γυπαετών: ο μαύρος γύπας (Aegypius monachus), ο γύπας (Neophron percnopterus) και ο αιγυπτιακός γύπας (Gyps fulvus), σύμφωνα με την ελληνική ένωση ορνιθολόγων.

Υπενθυμίζοντας μια μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Δαδιά το 2011, η δασοφύλακας Δώρα Σκαρτσή πιστεύει ότι «ό,τι έχει αναγεννηθεί από τότε έχει χαθεί» τις τελευταίες ημέρες.

“Αν λάβουμε υπόψη τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν από τη φωτιά στο νότιο Έβρο, μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η εικόνα είναι τραγική“, δήλωσε ο ειδικός που διευθύνει την Εταιρεία Προστασίας της Βιοποικιλότητας της Θράκης.

Το δάσος της Δαδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, καθώς υποστηρίζει την υλοτομία, τη μελισσοκομία και τις τουριστικές δραστηριότητες στο διαμέρισμα του Έβρου, ένα από τα φτωχότερα της χώρας.
Μόνο στον δήμο Αλεξανδρούπολης κάηκαν περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα, καθώς και 50 στάνες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ καταστράφηκαν και αποθήκες με ζωοτροφές, σύμφωνα με τον Κώστα Δουνάκη, πρόεδρο του Συλλόγου «Τοπικών Κτηνοτρόφων».

«Κάηκε όλος ο βοσκότοπος, καταστράφηκε όλη η περιοχή και τα ζώα δεν έχουν πού να βοσκήσουν… Όλα αυτά δημιουργούν πολύ μεγάλο κόστος για τους βοσκούς»,δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ.

«Το πιο δύσκολο καλοκαίρι»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τρίτη με αρκετούς υπουργούς για να συζητήσουν την αναδάσωση που απαιτείται μετά τις πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου και στην Πάρνη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα στις ενδιαφερόμενες περιοχές για να αποφευχθούν κατολισθήσεις με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Προβλέπονται αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους και αγρότες, καθώς και για κατοίκους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Όπως και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, η Ελλάδα μαστίζεται αυτό το καλοκαίρι από πολυάριθμες πυρκαγιές που η κυβέρνηση αποδίδει στην κλιματική αλλαγή.

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, γεγονός που κάνει πολύ πιο δύσκολο το έργο των αρχών (…)», δήλωσε τη Δευτέρα ο Παύλος Μαρινάκης.

Περισσότερα από 120.000 εκτάρια έχουν καεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Εθνικού Αστεροσκοπείου -ήτοι τρεις φορές από τον ετήσιο μέσο όρο από το 2006, από την πλευρά του σημείωσε το EMS..tv5monde 29/8/23

Κρανίου τόπος ο Έβρος ερημοποίηση…..ανοχύρωτος..

dimpenews.com

Back to top button