Μία δήλωση που προκάλεσε πάταγο στην Ιταλία έκανε ο δεύτερος γραμματέας της Λέγκα, Αντρέα Κρίπα.
Η δήλωση αφορά τη χρηματοδότηση, από μέρους της Γερμανίας, ΜΚΟ και οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, με επιχειρήσεις βοήθειας των μεταναστών στην θάλασσα και την ξηρά
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Κρίπα δήλωσε: «οι Γερμανοί προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις μέσω των ΜΚΟ για να μας γεμίσουν παράνομους μετανάστες και να μειώσουν την δημοτικότητα που εξασφάλισε η κυβέρνησή μας από τους πολίτες».
Και προσέθεσε: «πριν από ογδόντα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να εισβάλει στις άλλες χώρες με τον στρατό, αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα χρηματοδοτούν την εισβολή των παράνομων μεταναστών, για να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις που δεν αρέσουν στους σοσιαλδημοκράτες».
Υπενθυμίζεται ότι και ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, τις τελευταίες ημέρες τάχθηκε υπέρ της χρήσης ιταλικών στρατιωτικών πλοίων, με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η Λέγκα, με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.
Σκληρή επίθεση Μελόνι προς Σολτς για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που δρουν με παράτυπους μετανάστες στην Ιταλία
Ο ιταλικός Τύπος κάνει αναφορά σε επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας Τζόρτζια Μελόνι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς με θέμα την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.
«Έμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σου, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να αποφάσισε να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια όπως και των διασώσεων στην θάλασσα. Και οι δυο δυνατότητες προκαλούν ερωτήματα», γράφει η Μελόνι στην επιστολή της.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός στη συνέχεια υπογραμμίζει:
«Σε ό,τι αφορά το σημαντικό και δαπανηρό κεφάλαιο της παροχής βοήθειας στην ξηρά, είναι θεμιτό να διερωτηθεί κανείς αν αυτή δεν θα άξιζε να στηριχθεί στη Γερμανία και όχι στην Ιταλία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία στην θάλασσα πλοίων των ΜΚΟ προκαλεί τον άμεσο πολλαπλασιασμό των αναχωρήσεων με επισφαλή πλεούμενα. Κάτι που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο την Ιταλία αλλά συγχρόνως αυξάνει και τον κίνδυνο θαλάσσιων τραγωδιών».
Και η επιστολή της Τζόρτζια Μελόνι καταλήγει:
«Θεωρώ ότι οι προσπάθειες, και οικονομικού χαρακτήρα, των χωρών της ΕΕ που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη την Ιταλία θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη δημιουργία δομικών λύσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο, παραδείγματος χάρη δρώντας υπέρ μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ με τις χώρες διέλευσης της νότιας ακτής της Μεσογείου, η οποία θα απαιτούσε λιγότερα κονδύλια σε σχέση με εκείνη που εδώ και καιρό υφίσταται με την Τουρκία. Βέβαιη για την κατανόηση και συνεργασία σου, εύχομαι ο ακριβής χαρακτήρας των πρωτοβουλιών αυτών της κυβέρνησής σου, να μπορέσει να αποσαφηνιστεί καλύτερα και θα χαρώ να συζητήσουμε προσωπικά το θέμα με την πρώτη ευκαιρία αρχίζοντας από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας, στις 5 και 6 Οκτωβρίου».
Η θέση της Γερμανίας
Για απόφαση η οποία έχει ληφθεί ήδη από την Bundestag ήδη το 2022 έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από το Βερολίνο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα. Το θέμα έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης.
«Οι Ιταλοί εταίροι μας είχαν τότε ενημερωθεί», σημείωσε ο κ. Φίσερ και πρόσθεσε ότι τώρα διευθετούνται οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα «δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν από εμάς».
Ερωτώμενος σχετικά με το εάν το ζήτημα θα τεθεί κατά την συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον ιταλό ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.
Χθες ο κ. Ταγιάνι, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, μίλησε για «περίεργη συμπεριφορά» από την πλευρά της Γερμανίας και τόνισε ότι θα «προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί κινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο». «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υποστηρικτικό και όχι εγωιστικό τρόπο. Η Ιταλία είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.