breaking newsΕλλάδα

Ερντογάν: «Στόχος να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

Μπορεί να μην μάθαμε τι συζήτησαν ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, αν και μόνο το γεγονός ότι δέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία η συνάντηση να γίνει στο «Σπίτι της Τουρκίας», λέει πολλά.

Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προετοιμάσει το κλίμα, κάνοντας λόγο για «υποχωρήσεις» για χάρη της ειρήνης και της ευημερίας!

Για ακόμη μια φορά όμως μαθαίνουμε κάποιες πληροφορίες από την απέναντι πλευρά, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη και την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μίλησε με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα» για την Τουρκία το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις προκλητικές του θέσεις για το Κυπριακό τονίζοντας ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Akif Cagatay Kilic, θα πραγματοποιήσει το έργο του με τον ομόλογό του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε:

«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Κατά την προσεχή περίοδο, ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές…», ανέφερε ο Ερντογάν.

Προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, δήλωσε: «Η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό».

«Κάναμε επίσης μια άλλη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα», επεσήμανε.

Ερντογάν:

Back to top button