Οι κινεζικές εταιρείες διαδραματίζουν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη της οικονομίας της Ρωσίας και στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω του εμπορίου αγαθών για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Αυτό δείχνει νέα ανάλυση του CNBC για τα στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που κατατέθηκαν μόλις τον Αύγουστο του 2023, και τα οποία αποτυπώνουν την συνεχιζόμενη εισαγωγή drones, κρανών, γιλέκων και ραδιοφώνων από την Κίνα, παρέχοντας αγαθά στην ρωσική οικονομία και κερδοφόρα λεωφόρο για τις κινεζικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση λιγότερο ευρέως τεκμηριωμένων κινεζικών εξαγωγών που φαινομενικά προορίζονται για πολιτική χρήση, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, εξοπλισμού κατασκευής και συνθετικών υλικών, παρέχουν άμεση και έμμεση υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν τις εμπορικές ροές. Είναι αρκετά μεγάλες που δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν χωρίς τη συναίνεση της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον.
Τα υπουργεία Άμυνας της Κίνας και της Ρωσίας δεν απάντησαν στο αίτημα του CNBC να σχολιάσουν τις εμπορικές ροές.
Υποβαθμίζουν τις εμπορικές σχέσεις οι δύο χώρες
Αυτό το εμπόριο συμβαίνει παρά την επιμονή του Πεκίνου ότι το εμπόριο του με τη Μόσχα συνιστά «κανονική οικονομική συνεργασία» και ότι δεν στοχεύει κανένα «τρίτο μέρος».
Την περασμένη εβδομάδα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη επιχειρηματική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping τον Οκτώβριο.
Τα σχόλια ακολούθησαν τη δημοσίευση τον Ιούλιο μιας έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι η Κίνα «έχει γίνει επίσης ένα ολοένα και πιο σημαντικό στήριγμα για τη Ρωσία στην πολεμική της προσπάθεια, προμηθεύοντας πιθανώς τη Μόσχα με βασική τεχνολογία και εξοπλισμό διπλής χρήσης που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία».
Παραδείγματα παρεχόμενων αγαθών περιελάμβαναν εξοπλισμό πλοήγησης, τεχνολογία εμπλοκής και εξαρτήματα αεροσκάφους μάχης, ανέφερε.
Πράγματι, το Κίεβο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του βρίσκουν όλο και περισσότερο κινεζικά εξαρτήματα σε όπλα που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό από τον Απρίλιο του 2023 – τον ίδιο μήνα που ο Putin και ο Li Shangfu, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας εκείνη την εποχή, επανέλαβαν τη «συνεργασία χωρίς όρια» των χωρών τους.
Αυξάνεται το εμπόριο αγαθών «διπλής χρήσης»
Το συνολικό διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αυξημένο κατά 30% από το 2021. Φέτος πρόκειται να επισκιάσει αυτό το ποσοστό, με το συνολικό εμπόριο να φτάνει τα 134 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του 2023.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το ήμισυ (45%-50%) των εισαγωγών της Ρωσίας, από το ένα τέταρτο πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας.
Αυτό περιλαμβάνει το εμπόριο των λεγόμενων ειδών και τεχνολογιών διπλής χρήσης – αγαθών τόσο με πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, όπως drones και μικροτσίπ.
Το 2022, η Κίνα πούλησε ημιαγωγούς αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, από 200 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Εν τω μεταξύ, η Κίνα πούλησε drones αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία το έτος έως τον Μάρτιο του 2023.
Η ανάλυση του CNBC των ρωσικών δηλώσεων και πιστοποιητικών συμμόρφωσης που υποβλήθηκαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαπίστευσης – προϋπόθεση για την εισαγωγή και πώληση αγαθών στη χώρα – έδειξε το εμπόριο τέτοιων αγαθών μεταξύ ρωσικών και κινεζικών εταιρειών από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στο Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έως σήμερα. Τέτοιες δηλώσεις υποβάλλονται από τον αγοραστή και όχι από τον κατασκευαστή των εμπορευμάτων.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγονται από την κινεζική πολυεθνική SZ DJI Technology εγγράφηκαν στη Ρωσία σε απροσδιόριστους όγκους σε διάφορες περιπτώσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023 — με εισαγωγές να προέρχονται τόσο απευθείας από την εταιρεία όσο και έμμεσα από κινέζους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των Autel Robotics και Iflight Technology με έδρα το Shenzhen.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η DJI εξέδωσε μια δήλωση στον ιστότοπό της τον Απρίλιο του 2023, λέγοντας ότι «εθελούσια είχε αναστείλει όλες τις πωλήσεις και τις δραστηριότητές της τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία από τις 26 Απριλίου 2022 και απαγορεύει συμβατικά οποιεσδήποτε πωλήσεις από αντιπροσώπους σε οποιαδήποτε χώρα και για μάχη. χρήση.”
Ο αμυντικός αναλυτής Cancian είπε ότι ήταν προφανές ότι τέτοια αγαθά ήταν μια κρίσιμη πτυχή του στρατιωτικού οπλοστασίου της Ρωσίας.
«Οι Ρώσοι πυροβολούν, για παράδειγμα, πυροβολικό με ρυθμό 10.000 έως και 20.000 βολών την ημέρα. Για να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δαπανών, πρέπει να λάβουν βοήθεια από το εξωτερικό», είπε. «Άρχισαν επίσης να τελειώνουν οι πύραυλοι κρουζ. Τα αποθέματά τους εξαντλήθηκαν λίγο πολύ μέσα στους πρώτους έξι μήνες περίπου, έτσι κατάφεραν να κατασκευάσουν επιπλέον πυραύλους κρουζ με εξαρτήματα που παρείχαν οι Κινέζοι», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο κατασκευαστικός εξοπλισμός έπαιξε έναν «υποτιμημένο» αλλά σημαντικό ρόλο στη συμβολή της Κίνας στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, αφού βοήθησε στην ενίσχυση της άμυνάς της ενάντια στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Joseph Webster, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council.
«Οι εκσκαφείς και οι μπροστινοί φορτωτές φτυαριών είναι μια από τις πιο σημαντικές και ειλικρινά υποτιμημένες πτυχές της εμπλοκής της Κίνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Webster, ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο σε τέτοιες εξαγωγές. «Υπήρξε μια τεράστια αύξηση στον εξοπλισμό εκσκαφής τάφρων στη Ρωσία σε μια εποχή που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα. Και αυτό σχεδόν σίγουρα δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε.
Οι ρωσικές εισαγωγές κινεζικών χωματουργικών μπροστινών φορτωτών ήταν σχεδόν δύο φορές υψηλότερες και οι εισαγωγές εκσκαφέων περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες, τους πρώτους επτά μήνες του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έδειξαν εμπορικά στοιχεία.
Οι εισαγωγές κινεζικών βαρέων φορτηγών γενικότερα αυξήθηκαν 11 φορές σε όρους αξίας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, με ορισμένα να εντοπίζονται στο πεδίο της μάχης και άλλα να χρησιμοποιούνται έμμεσα.
Συνωμοσία της κινεζικής κυβέρνησης;
Τα ευρήματα προστίθενται στον αυξανόμενο κατάλογο των κινεζικών αγαθών και εταιρειών που αναφέρεται ότι προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων κρατικών επιχειρήσεων.
Η έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ τον Ιούλιο ανέφερε τις κρατικές China Taly Aviation Technologies και China Poly Technologies μεταξύ των εταιρειών που διαπιστώθηκε ότι παρέχουν σε αμυντικές εταιρείες που συνδέονται με το Κρεμλίνο ανταλλακτικά, συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων Mi-system που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση πληροφοριών και το εμπόριο αγαθών διπλής χρήσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας παρέπεμψε το CNBC στην απάντησή του τον Μάιο σε παρόμοια ερώτηση, στην οποία χαρακτήρισε την εμπορική του σχέση με τη Ρωσία ως σχέση που βασίζεται στον «αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος , στο οποίο κερδίζουν και οι δύο».
«Το αρμόδιο κινεζικό τμήμα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της Κίνας για το ζήτημα της Ουκρανίας σε πολλές περιπτώσεις: η Κίνα δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον να εκμεταλλευτεί (την κατάσταση)», πρόσθεσε το υπουργείο.
Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν –ή εμπλέκονται σε– το εμπόριο. Τα αντικείμενα διπλής χρήσης έχουν αφήσει μέχρι στιγμής αρκετό περιθώριο άρνησης στην Κίνα ώστε να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον και η ΕΕ ήταν αμφότερες απρόθυμες να κατηγορήσουν ευθέως το Πεκίνο.