Ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας, η Πολωνία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προμηθεύει πλέον όπλα στη χώρα καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη για τα σιτηρά.
Από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας, η Πολωνία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προμηθεύει πλέον όπλα το Κίεβο καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη για τα σιτηρά. Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι αντ’αυτού θα επικεντρωθεί στον εξοπλισμό της Πολωνίας με πιο σύγχρονα όπλα.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών αυξάνονται. Την Τρίτη (19/9), η Πολωνία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για τα σχόλια του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ. Είπε ότι ορισμένα έθνη προσποιήθηκαν αλληλεγγύη με την Ουκρανία, την οποία η Βαρσοβία κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη όσον αφορά την Πολωνία, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε την απόφαση να μην προμηθεύει πλέον την Ουκρανία με όπλα σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη μετά από μια ημέρα ραγδαίας κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για τις εισαγωγές σιτηρών. «Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», είπε.
Η διαμάχη για τα σιτηρά ξεκίνησε μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το κλείσιμο των κύριων ναυτιλιακών οδών της Μαύρης Θάλασσας που ανάγκασε την Ουκρανία να βρει εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να καταλήξουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών στην κεντρική Ευρώπη.
Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών σε πέντε χώρες, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία,την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για την προστασία των ντόπιων αγροτών, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα μείωνων τις τιμές σε τοπικό επίπεδο.
Η απαγόρευση έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και η ΕΕ επέλεξε να μην την ανανεώσει, αλλά η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία αποφάσισαν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εναπόκειται στα μεμονωμένα μέλη της ΕΕ να χαράσσουν εμπορική πολιτική για το μπλοκ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία κατέθεσε αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον αυτών των χωρών για τις απαγορεύσεις, οι οποίες είπε ότι αποτελούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων.
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρυντένκο δήλωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να αποδείξουμε ότι τα μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ουκρανικών αγαθών». Ωστόσο, η Πολωνία είπε ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση και μια «καταγγελία στον ΠΟΕ δεν μας κάνει εντύπωση».
Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των απαγορευμένων προϊόντων από το Κίεβο εάν η Ουκρανία κλιμακώσει τη διαμάχη για τα σιτηρά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας πρόσθεσε ότι «η άσκηση πίεσης στην Πολωνία σε διεθνή φόρουμ ή η αποστολή καταγγελιών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι κατάλληλες μέθοδοι για την επίλυση διαφορών μεταξύ των χωρών μας».
Παρά την απαγόρευση, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μεταφορά σιτηρών μέσω αυτών σε άλλες αγορές. Το Κίεβο ζήτησε από την Πολωνία να «αφήσει κατά μέρος τη συγκίνηση» μετά την κλήση του πρεσβευτή της και αντ’ αυτού πρότεινε τα μέρη να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση για την επίλυση της διαφοράς.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών,Κατρίν Κολονά δήλωσε την Τετάρτη ότι μια μελέτη της ΕΕ αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών δεν θα ακρωτηριάσουν τους ευρωπαίους αγρότες και χαρακτήρισε τις εντάσεις ως «λυπηρές».
Η Πολωνία έχει παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη Ρωσία, προτρέποντας τη Γερμανία να παράσχει στη χώρα άρματα μάχης Leopard 2, δεσμεύοντας μαχητικά αεροσκάφη στη χώρα και καλωσορίζοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία.