NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Στην Καλιφόρνια, οι γονείς μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού εάν αντισταθούν στη μετάβαση φύλου του

Η Συνέλευση της Πολιτείας της Καλιφόρνια ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, που ονομάζεται AB 957, που καθιστά την επιβεβαίωση του φύλου παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε υποθέσεις επιμέλειας παιδιών.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή με ψήφους 57-16, είχε προηγουμένως εγκριθεί από τη Γερουσία της Καλιφόρνια με ψήφους 30-9.

Αυτή η νέα νομοθεσία, με τίτλο Transgender, Gender-Diverse, and Intersex Youth Empowerment Act, επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στην «υγεία, ασφάλεια και ευημερία» των παιδιών, θέτοντας στο επίκεντρο την επιβεβαίωση της ταυτότητας φύλου του παιδιού.

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη αρχικά από τη Δημοκρατική Βουλευτή Λόρι Γουίλσον στις 24 Φεβρουαρίου, υπέστη τροποποιήσεις στη Συνέλευση στις 13 Μαρτίου και περαιτέρω τροποποιήσεις στη Γερουσία στις 5 Ιουνίου πριν από την τελική έγκρισή του.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι γονείς, που δεν αναγνωρίζουν και δεν υποστηρίζουν τη μετάβαση του φύλου του παιδιού τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των δικαιωμάτων επιμέλειας και της μετάθεσης τους σε άλλο γονέα ή ακόμα και στην ίδια την πολιτεία.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον των παιδιών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πιο χωρίς αποκλεισμούς και επιβεβαίωση για νέους με διαφορετική φυλή.

Οι δημοκρατικοί νομοθέτες, οι οποίοι υποστήριξαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζουν ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη διασφάλιση της ευημερίας των τρανσέξουαλ και των παιδιών με διαφορετικό φύλο.

Assemblymember Lori Wilson
Η Λόρι Γουίλσον

Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση έχει εκφράσει ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να παραβιάζει τα γονικά δικαιώματα και την αυτονομία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου οι γονείς θα τιμωρούνται επειδή δεν συμμορφώνονται με τη μετάβαση του φύλου του παιδιού, την οποία θεωρούν ως υπέρβαση της κυβέρνησης.

Ο Γκρεγκ Πράις, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντής επικοινωνίας για το Δίκτυο Κρατικής Πολιτικής Ελευθερίας, μοιράστηκε μια δήλωση της συγγραφέας του νομοσχεδίου, Λόρι Γουίλσον. Η άποψη του Γουίλσον ήταν ότι οι γονείς συνήθως υποστηρίζουν τα παιδιά τους, ειδικά όταν η ταυτότητα φύλου τους ευθυγραμμίζεται με το βιολογικό τους φύλο. Ωστόσο, εάν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δύο, αυτή η υποστήριξη τείνει να μειώνεται. Η Γουίλσον υποστήριξε ότι «ως γονείς, είναι δική μας ευθύνη να υποστηρίζουμε τα παιδιά μας, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους.»

Η επιβεβαίωση του φύλου, σύμφωνα με την Γουίλσον, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους, να βάφουν τα νύχια τους ή να επιλέγουν χτενίσματα που αισθάνονται άνετα. Το νομοσχέδιο δεν απαιτεί από τους δικαστές να δίνουν προτεραιότητα στην επιβεβαίωση του φύλου πάνω από άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP,  αυτό που συνεπάγεται η επιβεβαίωση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μεμονωμένο παιδί και την ηλικία του.

Ο Έλον Μασκ,  που κατοικεί στην Καλιφόρνια και είναι ιδιοκτήτης της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης X και πολλών άλλων εταιρειών τεχνολογίας, αντέδρασε στο νομοσχέδιο. Εξέφρασε τις ανησυχίες του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έχει παραπλανητικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Μασκ, εάν οι γονείς έχουν διαφωνίες σχετικά με ιατρικές διαδικασίες όπως η στείρωση για το παιδί τους, θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να χάσουν την επιμέλεια του. Διαφώνησε έντονα με αυτή την ιδέα και την χαρακτήρισε «απόλυτη τρέλα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Public Square, Μάικλ Σάιφερτ, εξέφρασε επίσης την έντονη αποδοκιμασία του στην απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «νομοθετημένο κακό». Ανέφερε επίσης ότι είναι χαρούμενος που έφυγε από την Καλιφόρνια επειδή αισθάνεται ότι έχει αλλάξει τόσο πολύ που δεν είναι πλέον το μέρος που συνήθιζε να αποκαλεί σπίτι.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, αναμένεται να υπογράψει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της πολιτείας στην ενίσχυση των δικαιωμάτων LGBTQ+ και της προστασίας των νέων. Αυτή η νομοθεσία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των νομοθετών της Καλιφόρνια για τη διασφάλιση της ευημερίας των LGBTQ+ παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης της Γερουσίας της πολιτείας για τη διατήρηση των εγγράφων αναφοράς αλλαγής φύλου για ανηλίκους εκτός δημόσιου αρχείου…

Στην Καλιφόρνια, οι γονείς μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού εάν αντισταθούν στη μετάβαση φύλου του .

Back to top button