breaking newsΔιεθνή

Στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος: Η δεξίωση στις Βερσαλλίες και το «ραντεβού» της Καμίλα με τη Μπριζίτ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς Κάρολος επιχειρούν να συσφίξουν τις γαλλοβρετανικές σχέσεις, με τον Βρετανό μονάρχη να πραγματοποιεί επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Παρίσι και το Μπορντό

Η κρατική επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη στις Βερσαλλίες και το Μπορντό προσφέρει την ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς Κάρολος θα δειπνήσουν με αστακό στο Παλάτι των Βερσαλλιών σήμερα το βράδυ (20/9) σε μια τριήμερη κρατική επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη που σηματοδοτεί μια κρίσιμη επαναφορά της διμερούς σχέσης μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα χρόνια του Μπόρις Τζόνσον.

Στο τετ α τετ τους στο παλάτι των Ηλυσίων, ο Βρετανός βασιλιάς και ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο βασιλιάς θα απευθυνθεί επίσης στους Γάλλους νομοθέτες στη Γερουσία, θα δει τις εργασίες αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, θα συναντήσει επιχειρηματικούς ηγέτες για να συζητήσουν τη βιοποικιλότητα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θα ταξιδέψει στο Μπορντό, όπου θα συναντήσει εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης και κοινότητες που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές του 2022. Η βασίλισσα Καμίλα και η Μπριζίτ Μακρόν θα εγκαινιάσουν ένα νέο ετήσιο γαλλο-βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο, που θα απονέμεται από το 2024.

Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε εν μέσω αμηχανίας στη γαλλική πλευρά λόγω μαζικών διαδηλώσεων για τις αλλαγές του Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι διαδηλωτές είχαν απειλήσει με αναστάτωση, με έναν συνδικαλιστή των σιδηροδρόμων να προτρέπει σε διαδηλώσεις στις Βερσαλλίες, λέγοντας: «Έχουμε δύο βασιλιάδες σήμερ, έναν στην Αγγλία και έναν στη Γαλλία. Ας πάμε όλοι στις Βερσαλλίες και ας τους καλωσορίσουμε σωστά». Έκτοτε το κλίμα στη Γαλλία έχει ηρεμήσει.

Το ταξίδι του βασιλιά θεωρείται ως η συνέχεια της «ήπιας δύναμης» που εφάρμοσε ο Ρίσι Σουνάκ με στόχο να επιδιορθώσει τη σχέση Παρισιού-Λονδίνου σε μια κρίσιμη γαλλο-βρετανική σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία εξέτασε ζητήματα όπως η κρίση των ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Τα «γαλλικά» του Καρόλου και η σχέση με τον Μακρόν

Η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με έντονες διαμάχες για τα υποβρύχια συμβόλαια και τις ποσοστώσεις αλιείας, με τη διάδοχο του Τζόνσον, Λιζ Τρας να αποφεύγει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση αν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός»

Ο 74χρονος βασιλιάς και ο 45χρονος Γάλλος πρόεδρος θέλουν να δείξουν τη δική τους στενή προσωπική σχέση, η οποία σύμφωνα με τα Ηλύσια χτίστηκε πάνω στη «φιλία και εμπιστοσύνη». Συναντήθηκαν για τελευταία φορά στη στέψη του βασιλιά και μίλησαν συχνά.

Όταν οι φλόγες τύλιξαν την Παναγία των Παρισίων το 2019, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος έγραψε στον Μακρόν, περιγράφοντας την απογοήτευσή του και προσφέροντάς του τη βοήθειά του και τα διδάγματά του από τη φωτιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ το 1992.

Ο βασιλιάς μιλά άπταιστα γαλλικά όπως η μητέρα του, η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, και παρόλο που αυτός και ο Μακρόν εναλλάσσονται μεταξύ αγγλικών και γαλλικών, τα Ηλύσια είπαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κυρίως στα γαλλικά.

Οι δύο άντρες θα συζητήσουν την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, καθώς ο Μακρόν σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες να αντιμετωπίσει τις εγχώριες επικρίσεις ότι η εικόνα του ως παγκόσμιου σημαιοφόρου για το περιβάλλον έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα μίας Γαλλία που υστερεί στους δικούς της στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο εσωτερικό.

Η λαμπερή δεξίωση

«Έχουν τις ίδιες απόψεις για ορισμένα μεγάλα ζητήματα. γι’ αυτό τα θέματα του κλίματος και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ο βασιλιάς ενδιαφέρεται πάντα πολύ για την ανάλυση του προέδρου για μεγάλα διεθνή ζητήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Το συμπόσιο στο Παλάτι των Βερσαλλιών, έδρα της γαλλικής μοναρχίας και σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, είναι το επίκεντρο της επίσκεψης. Θα λάβει χώρα σε ένα τραπέζι μήκους 62 μέτρων στο Hall of Mirrors, τη διάσημη γκαλερί του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον «Βασιλιά του Ήλιου» Λουδοβίκο ΙΔ’ για να προβάλει τη δύναμη και το μεγαλείο της γαλλικής μοναρχίας.

Η επιλογή των Βερσαλλιών, μιας βασιλικής κατοικίας που ανήκει τώρα στη Γαλλική Δημοκρατία και φιλοξενούσε κρατικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας το 2017, είναι μια ευκαιρία «να λάμψει η Γαλλία» μέσα από ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της.

Ο Κάρολος «εκτιμά την ιδέα να περπατήσει στα βήματα της μητέρας του», ανέφεραν τα Ηλύσια, υπενθυμίζοντας ότι η αείμνηστη βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος γευμάτισαν στο ίδιο δωμάτιο στις Βερσαλλίες κατά την πρώτη τους κρατική επίσκεψη στη Γαλλία το 1957.

Οι ιστορικοί επέμεναν ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία να υποδεχτεί έναν βασιλιά με στυλ. Το μενού του συμποσίου, όπως ανέφερε η Le Parisien την Τρίτη, θα περιλαμβάνει έναν αστακό και καβούρι, μαγειρεμένο από τη σεφ Anne-Sophie Pic, και πουλερικά με μανιτάρια, μαγειρεμένα από τον σεφ Yannick Alléno, αμφότεροι βραβευμένοι με αστέρι Michelin.

Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι μια επιλογή γαλλικών και αγγλικών τυριών θα περιλαμβάνει stichelton, ένα βρετανικό μπλε τυρί παρόμοιο με το stilton που χρησιμοποιεί μη παστεριωμένο γάλα. «Η συχνά διαδεδομένη άποψη ότι δεν μπορείτε να βρείτε αξιοπρεπές φαγητό στην Αγγλία, είναι εντελώς αναληθής. Μπορείτε να βρείτε υπέροχα προϊόντα εκεί και ιδιαίτερα υπέροχα τυριά», δήλωσε στην εφημερίδα L’Alsace ένας τυροκόμος από την Αλσασία, ο Bernard Antony, ο οποίος έκανε την επιλογή τυριού για το βασιλικό δείπνο.

«Το πρίσμα της Νταϊάνα»

«Αυτές οι επισκέψεις, παρά τη μεγαλοπρέπεια και τις περιστάσεις τους, είναι χρήσιμες συμβολικά αλλά και πολιτικά», δήλωσε ο Olivier de France, διευθυντής ερευνών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων (Iris)

Είπε ότι τόσο ο Μακρόν όσο και ο βασιλιάς επιδιώκουν να «δείξουν τα διαπιστευτήριά τους», ο Μακρόν χρειάζεται να ξεκαθαρίσει την ενίοτε «θολή» εικόνα του για το περιβάλλον και την πιο σκληρή γραμμή τουμ για την Ουκρανία και ο βασιλιάς να βελτιώσει την εικόνα του στη Γαλλία, μετά το θανατηφόρο τροχαίου της πρώην συζύγου του Νταϊάνα στο Παρίσι το 1997.

«Πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τον Κάρολο μέσα από το πρίσμα της Νταϊάνα. Με το να γίνει Κάρολος Γ΄, ενσωματώνεται στη βρετανική ιστορία ως μονάρχης, αλλά χρειάζεται ακόμα να βρει πατήματα στη διεθνή σκηνή» τονίζει.

Η Pauline Schnapper, καθηγήτρια του σύγχρονου βρετανικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, είπε ότι το γεγονός ότι ο βασιλιάς θα επισκεφθεί επίσης το Μπορντό, το οποίο έχει μεγάλο αριθμό Βρετανών κατοίκων, είναι κρίσιμο.

«Η ιδέα της συνάντησης με ανθρώπους και Βρετανούς που ζουν στη Γαλλία είναι σημαντική ως κοινωνική και αστική διάσταση – το ανθρώπινο πρόσωπο της γαλλο-βρετανικής σχέσης, η οποία καταστράφηκε πολύ από το Brexit, άνθρωποι που επηρεάστηκαν εξαιρετικά από το τέλος της ελευθερίας της κίνησης».

 Γαλλία

Back to top button