Διεθνή

Τα γύρισε η Ρουμανία. Τώρα ο πρόεδρος της παραδέχθηκε πως βρέθηκαν συντρίμμια drone πιθανώς ρώσικου στο έδαφός της και ενημέρωσε ΝΑΤΟ!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέθηκαν πιθανά υπολείμματα ρωσικού drone στη Ρουμανία
Την Τετάρτη, η Ρουμανία βρήκε κάτι που μοιάζει με συντρίμμια drone. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.
Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία έχει σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ρουμανία βρήκε πιθανά συντρίμμια drone στο έδαφός της, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Βουκουρέστι, το οποίο τη Δευτέρα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρωσικοί μηχανισμοί έπεσαν σε αυτή τη γειτονική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. «Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου (Τρίτη) στοιχεία που μοιάζουν με συντρίμμια drone», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας.

Πλέον θα διενεργηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό της «προέλευσης τους» και «τα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατόν», επισημαίνεται. Αυτά τα θραύσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Plauru, ενός ρουμανικού χωριού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του ποταμού Izmail, στον Δούναβη που χωρίζει τη Ρουμανία από την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την προηγούμενη ημέρα την παρουσία τυχόν συντριμμιών στο ρουμανικό έδαφος, ανακοίνωσε ότι είχε ενημερώσει, μέσω του πρεσβευτή του, «τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους» για αυτή τη νέα εξέλιξη.

H Ρουμανία, είναι το προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Εάν επιβεβαιωνόταν ότι αυτά τα στοιχεία ανήκαν σε ένα ρωσικό drone, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρουμανίας“, ξεκίνησε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Three Seas. φέρνοντας σε επαφή ηγέτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την έντονη αλληλεγγύη τους στη Ρουμανία», σχολίασε το βράδυ ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, Ντίλαν Γουάιτ, σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί» την κατάσταση
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «ενίσχυσε σθεναρά» τις δυνάμεις του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη του πολέμου.

Τη Δευτέρα, οι ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας τη Δευτέρα, αλλά συνέχισαν την έρευνά τους στην περιοχή που είχε εντοπιστεί από το Κίεβο, όπου ανακαλύφθηκαν τα κομμάτια. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να το συνδέσει κανείς με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα από Κυριακή προς Δευτέρα ή με προηγούμενες επιθέσεις», δήλωσε ο Κονσταντίν Σπίνου, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην αλυσίδα του τηλεοπτικού δικτύου Digi24.

Στην αντιπολίτευση, το κεντροδεξιό κόμμα USR κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκρυψε τη σκόνη κάτω από το χαλί» και ότι «έλεγε ψέματα για δύο ημέρες». «Η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική από τη χθεσινή, αυτό είναι όλο. Επικοινωνήσαμε καλή τη πίστη με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Klaus Iohannis

Μετά την αναστολή τον Ιούλιο της συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα δημητριακά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία αύξησε τους βομβαρδισμούς της στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρουμανία, όπου υπάρχουν υποδομές πρωτεύουσες για αυτό το εμπόριο. Ένα άτομο σκοτώθηκε από νέα επίθεση ρωσικού drone κοντά στο ουκρανικό λιμάνι Izmail, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης την Τετάρτη.

dimpenews.com

Back to top button