Διεθνή

Τελικά η Ρωσία στόχευσε ή δεν στόχευσε τη ΝΑΤΟική Ρουμανία; O πρόεδρος της Ρουμανίας διέψευσε ισχυρισμούς Κιέβου ότι ρώσικο drone έπεσε σε ρουμάνικο έδαφος, αλλά δήλωσε ανήσυχος και ότι η Ρωσία επιτέθηκε στα 800μ από τα σύνορα.

Τελικά η Ρωσία στόχευσε ή δεν στόχευσε τη ΝΑΤΟική Ρουμανία; O πρόεδρος της Ρουμανίας διέψευσε ισχυρισμούς Κιέβου ότι ρώσικο drone έπεσε σε ρουμάνικο έδαφος, αλλά δήλωσε ανήσυχος και ότι οι επιθέσεις έγιναν στα 800 μ από σύνορα. Αφήνει επομένως ενδεχόμενο όλο και κάτι να πήγε και στην πλευρά του κι ας το αποκλείει για ευνόητους λόγους. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας είπε ότι κανένα drone ούτε συντρίμμια του δεν έπεσε στο έδαφος της χώρας του διαψεύδοντας τις ουκρανικές αρχές που ισχυρίστηκαν ότι ρώσικο drone κατέληξε σε ρώσικο έδαφος.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις είναι γερμανικής καταγωγής δήλωσε ότι δεν έπεσε κανένα μέρος των drones ή άλλων οχημάτων στο έδαφος της χώρας του.

“Μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε ούτε συντρίμμι ούτε drone, ή οποιοδήποτε άλλο μέρος οποιασδήποτε συσκευής που κατέληξε στη Ρουμανία. Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εθνικού μας χώρου. Έλεγξα απολύτως τα πάντα και μπορώ να καθησυχάσω τον πληθυσμό. Τίποτα δεν έφτασε στη Ρουμανία. Αλλά ναι, ανησυχούμε γιατί αυτές οι επιθέσεις γίνονται πολύ κοντά στα ρουμανικά σύνορα”, ανέφερε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το ρουμανικό ειδησεογραφικό κανάλι Digi24.

Ο Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις τόνισε ότι η Ρουμανία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι η χώρα προστατεύεται καλά.

“Μπορώ να πω αυτό που έχω ήδη πει: Η Ρουμανία έχει εξαιρετικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, τις ισχυρότερες στην ιστορία μας”, είπε ο Ιωάννης.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της ουκρανικής πλευράς, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικά drones έπεσαν και εξερράγησαν στο έδαφος της δημοκρατίας.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε κανένα εξάρτημα, κανένα drone, κανένα εξάρτημα οποιασδήποτε συσκευής που να έπεσε σε έδαφος μας”.

«Αλλά ναι», συνέχισε ο Κλάους Γιοχάνις «ανησυχούμε γιατί αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε πολύ μικρή απόσταση από τα ρουμανικά σύνορα. Σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας μου είπε ότι οι εξακριβωμένες επιθέσεις έγιναν 800 μέτρα από τα σύνορά μας, δηλαδή , πολύ, πολύ κοντά. Είμαστε όμως σε εγρήγορση, σε εγρήγορση και πολύ καλά προστατευμένοι εντός του ΝΑΤΟ».

«Γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε αν πέσει κάτι στο έδαφος του ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος. «<…> Δεν πρόκειται για ανοιχτή πληροφορία, αλλά έχουμε ένα σενάριο για οποιαδήποτε πιθανότητα».

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες με επιδρομή ρωσικών UAV στο λιμάνι Ρένι του Δούναβη, όταν χτυπήθηκε αποθήκη καυσίμων, από την οποία, όπως αποδείχθηκε αργότερα, «τροφοδοτήθηκε» με καύσιμα, π.χ. και ολόκληρο το νότο της Ουκρανίας.

Το Κίεβο δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα αυτού του χτυπήματος, ένα από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγη στο έδαφος της Ρουμανίας, στο οποίο σχεδόν αμέσως το επίσημο Βουκουρέστι διέψευσε.

Αλλά το Κίεβο, εκπροσωπούμενο από τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζει να επιμένει στην εκδοχή του … Δηλαδή, στην πραγματικότητα, ο Kuleba δηλώνει τώρα ότι το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ψέματα …

dimpenews.com

Back to top button