breaking newsΔιεθνή

Τραγωδία δίχως τέλος στη Λιβύη – Φήμες για χολέρα και καραντίνα στη Ντέρνα

Μπροστά σε νέους κινδύνους βρίσκεται η πόλη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την καταιγίδα Daniel πριν από μία εβδομάδα και σχεδόν το ένα τέταρτο του αστικού ιστού έχει εξαφανιστεί από τις πλημμύρες. Τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 10.100 αγνοούνται, όπως ανέφερε η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη την λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η κακοκαιρία η οποία έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη Ντέρνα, πόλη 100.000 κατοίκων, προκάλεσαν την κατάρρευση δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να καταπιούν ό,τι έβρισκαν στον διάβα τους. Η προσπάθεια περισυλλογής των νεκρών συνεχίζεται, όμως θα χρειαστούν ημέρες για να συγκεντρωθούν και να ταφούν οι σοροί καθώς εκατοντάδες βρίσκονται στη θάλασσα και έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά.

Όσοι γλύτωσαν από την φονική πλημμύρα, είναι τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιδημιών, ακόμα και της χολέρας από την μόλυνση των υδάτων . «Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ζοφερή στη Ντέρνα», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ, OCHA, σύμφωνα με την οποία η πόλη συνεχίζει να μην έχει πόσιμο νερό και περισσότερα από 55 παιδιά δηλητηριάστηκαν επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό.

Στην κατεστραμμένη πόλη έχει φθάσει και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση η κατάσταση είναι απελπιστική και θα πάρει χρόνο για να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις δομές υγείας: «Οι ενέργειες του ΠΟΥ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένων αξιολογήσεων υγείας, την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων υγείας στις πληγείσες περιοχές και τη δημιουργία σταθερών και κινητών κλινικών υγείας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πληγέντες πληθυσμούς. Ο ΠΟΥ θα ενισχύσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με την ανάπτυξη διεθνών ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Η ενίσχυση της επιτήρησης των νόσων και του ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων θα είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τους περίπου 35.000 που έχουν εκτοπιστεί λόγω της κρίσης. Ο ΠΟΥ θα συνεργαστεί επίσης με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τον συνολικό συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας».

Φήμες για καραντίνα στη Ντέρνα

Ο υπουργός υγείας της ανατολικής κυβέρνησης Οθμάν Αμπντελτζαλίλ διέψευσε πληροφορίες περί ενδεχόμενης εκκένωσης της Ντέρνα λέγοντας πως μόνο «ορισμένες ζώνες μπορεί να παραμείνουν απομονωμένες, για να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων». Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του, σε συντονισμό με τον ΠΟΥ, θα «εντείνει τις προσπάθειες στο πεδίο της κοινωνικής και ψυχολογικής βοήθειας». Συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά δείγματα νερού για να αποφευχθούν ενδεχόμενες μολύνσεις και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, πρόσθεσε ο υπουργός, παροτρύνοντας τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια. Στον τοπικό πληθυσμό είχαν κυκλοφορήσει φήμες για κρούσματα χολέρας.

Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι κάλεσε από την Τρίπολη την διεθνή κοινότητα να προσφέρει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στην Ντέρνα, καθώς όπως είπε τα μέσα της χώρας δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Μένφι συγκάλεσε χθες την επιτροπή διαχείρισης της κρίσης που συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Μετά την συνεδρίαση ο Μένφι δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση της Ντέρνα απαιτεί συντονισμό όλων των υπηρεσιών της χώρας, στην Τρίπολη που ελέγχεται από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και στην Βεγγάζη που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα λεηλασίας της διεθνούς βοήθειας.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διενεργήσει επείγουσες έρευνες για την καταστροφή και την παραπομπή διεφθαρμένων υπαλλήλων σε δίκη, για την κατάρρευση των φραγμάτων. Ο Μένφι πρόσθεσε ότι η Ανώτατη Επιτροπή Οικονομικών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να εκτιμήσει το κόστος της καταστροφής και να εισηγηθεί πως θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανασυγκρότηση. Αυτή η διαδικασία είναι βεβαίως πολύ μακριά, καθώς επείγει να οργανωθεί πρώτα η ζωή στην κατεστραμμένη πόλη και να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι από επιδημίες και επιθέσεις πλιατσικολόγων.

Ποια αρχή θα διασφαλίσει την τάξη στην πόλη δεν είναι σαφές από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αρχικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lana είχε μεταδώσει ότι οι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές φράξιες είχαν έρθει σε συνεννόηση για συνεργασία, όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, μία εβδομάδα μετά το φονικό πέρασμα της καταιγίδας.

Ελληνική βοήθεια με C-130

Αεροσκάφος C-130 αναχώρησε σήμερα από την αεροπορική βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, και σε αυτήν συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων. Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνίσταται και στη διάθεση δύο τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και ενός τόνου φαρμακευτικού υλικού.

Εντολή Ερντογάν για βοήθεια

Οι τοπικές αρχές στη Ντέρνα πάντως έδωσαν άδεια σε τουρκικά πλοία να προσεγγίσουν να δώσουν την ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια που μεταφέρουν, παρότι η πόλη ελέγχεται από την διοίκηση Χαφτάρ. «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της Λιβύης μετά τις φονικές πλημμύρες της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «διέταξε την κινητοποίηση όλων των κρατικών πόρων για να βοηθήσει τους Λίβυους».

Μέλη σωστικού συνεργείου από τη Μάλτα, που βοηθούν τους Λίβυους στη θάλασσα, ανέφεραν πως βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε κόλπο, χωρίς να διευκρινίσουν πού ακριβώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Malta. Υπήρχαν «πιθανόν 400, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσα ακριβώς», δήλωσε ο επικεφαλής μαλτέζικης ομάδας, ο Ναταλίνο Μπετζίνα, επισημαίνοντας πως «η πρόσβαση στον κόλπο ήταν δύσκολη, εξαιτίας ισχυρών ανέμων». Συμπλήρωσε πως η ομάδα του μπόρεσε, παρ’ όλ’ αυτά, να βοηθήσει να ανασυρθούν δεκάδες θύματα.

Λιβυκή ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέφερε από την πλευρά της πως βρήκε «600 πτώματα στη θάλασσα, ανοικτά της περιοχής Ομ-αλ-Μπρίκετ», κάπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ντέρνα, σύμφωνα με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τα ίδια πτώματα στα οποία αναφέρθηκε η ομάδα από τη Μάλτα. Άλλες λιβυκές και ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης ανακοινώνουν καθημερινά πως βρήκαν θύματα, όμως τις έρευνες δυσκολεύουν οι τόνοι λάσπης και συντριμμιών που κάλυψαν μέρος της πόλης. Οι αρχές λένε πως έχουν αρχίσει την περίπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και καταγραφής των θυμάτων – πολλά από τα οποία θάφτηκαν βιαστικά τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή.

Λιβύη 

Back to top button