Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα θα παράσχει « σταθερή υποστήριξη» στο Ιράν για τη διαφύλαξη της «κρατικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας» με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο κ. Λι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, στις 26 Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε τη «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ της Κίνας και του Ιράν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τους διμερείς δεσμούς τους για πάνω από 50 χρόνια παρά «τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει η διεθνής κατάσταση».
Ο κ. Λι επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας προς το Ιράν και δήλωσε ότι η χώρα του «αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πρεσβεία στην Ινδία.
«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, να προωθήσουν τη συνεργασία στη πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, να ενισχύσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς και τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και των δεξαμενών σκέψης, και να εργαστούν για νέα και βιώσιμα επιτεύγματα στη συνεργασία Κίνας-Ιράν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Λι δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τον συντονισμό με το Ιράν στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή – η οποία τροφοδοτείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο ρόλος του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς
Την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο Αμπού Ομπαϊντάχ, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασέμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, απέδωσε τα εύσημα στο Ιράν για την πραγματοποίηση της σφαγής.
«Ευχαριστούμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία μας παρείχε όπλα, χρήματα και άλλο εξοπλισμό», δήλωσε σε βίντεο. «Μας έδωσε πυραύλους για να καταστρέψουμε τα σιωνιστικά οχυρά και μας βοήθησε με τυποποιημένους αντιαρματικούς πυραύλους».
Σύμφωνα με έκθεση του 2020 του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες έχουν λάβει συνολικά έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Ιράν.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πέρυσι στο Al-Jazeera ότι το Ιράν έδωσε 70 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την ομάδα να αναπτύξει πυραύλους και αμυντικά συστήματα. Προσδιόρισε το Ιράν ως τον μεγαλύτερο χορηγό, αν και είπε ότι και άλλες χώρες της δίνουν χρήματα.
Η Κίνα παρέχει στο Ιράν επενδύσεις σε υποδομές
Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) απέφυγε να καταδικάσει τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να αποκαλεί τη σύγκρουση «σημαντική επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης» στις 24 Οκτωβρίου.
Ο Γκάμπριελ Νορόνχα, συνεργάτης του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής, δήλωσε ότι το ΚΚΚ «έχει παράσχει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας” στο Ιράν, αγοράζοντας πέρυσι αργό πετρέλαιο από το Ιράν αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και “πρόκειται να αγοράσει ακόμη περισσότερα το 2023».
Η προσπάθεια αυτή, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες του Ιράν να απομονωθεί από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει να απομονωθεί από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης με την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο κ. Νορόνχα στη γραπτή κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 26 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νορόνχα, το Ιράν έχει παράσχει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη ξένων τρομοκρατικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και παρέχει στη Χαμάς περίπου το 93% του στρατιωτικού της προϋπολογισμού.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα. Μια έκθεση του 2022 διαπίστωσε ότι η Κίνα άρχισε να εισάγει αριθμό ρεκόρ ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων. Το καθεστώς σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στα μέσα του 2022. Παρόλα αυτά, μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνει ότι η Κίνα άρχισε να εισάγει αριθμό ρεκόρ ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων.