breaking newsΔιεθνή

Στους 39 οι νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ότις από το Ακαπούλκο

Δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα – «Πρέπει να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού

Αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός από πέρασμα του τυφώνα Ότις από το Ακαπούλκο, την τουριστική πρωτεύουσα του Μεξικού που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι νεκροί ανέρχονται σε 39.

Δέκα άνθρωποι θεωρούνται παράλληλα αγνοούμενοι, γνωστοποίησε η υπουργός Ασφαλείας, η Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες.

Τα 39 θύματα, 29 άνδρες και 10 γυναίκες, δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με την υπουργό.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση του Ακαπούλκο το συντομότερο δυνατόν», τόνισε από την πλευρά του ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το 80% των ξενοδοχείων έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στη λουτρόπολη, που ζει πρακτικά από τον τουρισμό και συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής, μαζί με το Κανκούν, επίσης στη μεξικανική επικράτεια, και την Πούντα ντελ Έστε, στην Ουρουγουάη.

Στο απόγειό της, το Ακαπούλκο προσέλκυε αστέρια του Χόλιγουντ όπως ο Τζον Γουέιν ή ο Τζόνι Βαϊσμίλερ.

Τρεις ημέρες μετά το πλήγμα του τυφώνα Ότις, που έφθασε στο έδαφος ενώ κατατασσόταν στην κατηγορία 5, την υψηλότερη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, η βοήθεια έφθανε με βραδύ ρυθμό, ενώ μέρος της πόλης δεν είχε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες τηλεφωνίας και καύσιμα.

Κάπου 17.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη για εγγυηθούν την ασφάλεια έπειτα από λεηλασίες, ειδικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις αρχές.

Στήθηκαν φυλάκια για να υποβάλλονται οχήματα σε ελέγχους. Στρατιωτικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς επιτρέπουν να περνούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης και προχωρούν σε κατασχέσεις κάποιων αγαθών (αλκοολούχα ποτά, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.).

Ο στρατός ξηράς και το πολεμικό ναυτικό δημιούργησαν «αερογέφυρα» για να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε χθες η κυβέρνηση. Χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού και τρόφιμα μοιράστηκαν σε κατοίκους του Ακαπούλκο — πόλης με πληθυσμό κάπου 790.000 κατοίκων.

Γίνονται επίσης αεροδιακομιδές ασθενών από το Ακαπούλκο στην πρωτεύουσα όταν κρίνεται πως χρειάζονται «εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα».

Νέα «τροπική ύφεση» οδεύει στο μεταξύ να σχηματιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά της πολιτείας Τσιάπας (νότια) και της Γουατεμάλας, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υδάτινων πόρων (CONAGUA).

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τον σχηματισμό «τροπικής ύφεσης» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφερε επίσης το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) με έδρα το Μαϊάμι.

Ο τυφώνας Ότις, που χτύπησε το Ακαπούλκο με ανέμους ταχύτητας ως και 270 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, σχηματίστηκε και ενισχύθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε μερικές ώρες, προς κατάπληξη ορισμένων μετεωρολόγων.

«Δυστυχώς, ο Ότις σχηματίστηκε σε συνθήκες που τον ευνοούσαν, όπως η υψηλή θερμοκρασία στα βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοικτά της δυτικής ακτής του Μεξικού, καθώς και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του NHC Μάικλ Μπρέναν.

Λόγω της ταχύτητας-ρεκόρ της ενίσχυσής του εξάλλου άφησε ελάχιστο χρόνο στους κατοίκους του Ακαπούλκο για να λάβουν μέτρα προστασίας καταστημάτων και ξενοδοχείων ή αποθήκευσης τροφίμων.

Πέρα από τα ξενοδοχεία, σχεδόν 200.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές ενώ καταστήματα και εστιατόρια έγιναν σωροί συντριμμιών.

Το κόστος των ζημιών ενδέχεται να φθάσει ως ακόμα και τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά την πρώτη εκτίμηση ειδικού στην ανάλυση κινδύνων της εταιρείας Enki Research, τον οποίο επικαλέστηκαν ΜΜΕ, ανάμεσά τους το πρακτορείο κυρίως οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν τους αριθμούς αρμόδιας επιτροπής.

Την 9η Οκτωβρίου 1997, το Ακαπούλκο είχε χτυπηθεί την από τον τυφώνα Πολίνα, που έφθασε στο έδαφος ενώ κατατασσόταν στην κατηγορία 4. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο τότε για πάνω από 200 νεκρούς· επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει το Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιρουμένων ισχυρών σεισμών.

PrimeNews.

Back to top button