breaking newsΔιεθνή

Έληξε δίχως κοινές δηλώσεις η συνάντηση Μπλίνκεν και Φιντάν στην Άγκυρα

Χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις τελείωσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Βασικό θέμα στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Άντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Η υποδοχή του αμερικανού υπουργού υπήρξε αρκετά ψυχρή

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ.

Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδινή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Η απελευθέρωση αιχμαλώτων θα πρέπει να είναι αμοιβαία

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς και να την αναγκάσουν να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους.

Ωστόσο, η τουρκική θέση ήταν πολύ σαφής σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με το γνωστό αραβικό Μέσο. Η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, με τη Χαμάς να απελευθερώνει τους ομήρους από τις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ να απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διεθνής μηχανισμός για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία η Άγκυρα θα είναι ο εγγυητής.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μπλίνκεν δεν αναφέρθηκε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά χρησιμοποίησε και πάλι τον όρο «ανθρωπιστική παύση», κάτι το οποίο η Τουρκία χαρακτήρισε ως μη αρκετό.

PrimeNews.

Back to top button