Έχει πολύ δουλειά το Πολεμικό Ναυτικό τα επόμενα χρόνια με τις δεκάδες πλωτές ανεμογεννήτριες που θα γεμίσουν το Αιγαίο και θα γίνουν σημείο τριβής με την Τουρκία με συνεχή επεισόδια
Το πολυαναμενόμενο προσχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων αιολικής ενέργειας ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα υπεράκτιων αιολικών με τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (SEIA).
Το πρόγραμμα αφορά 25 περιοχές που καλύπτουν συνολικά 2.712 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με εκτιμώμενη ελάχιστη ισχύ 12,4 GW.
Η πλειοψηφία των προτεινόμενων υπεράκτιων περιοχών είναι κατάλληλες για τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας.
«Αισθανόμαστε περήφανοι γνωρίζοντας ότι η υποβολή του προγράμματος και της ΜΠΕ είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία που θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, και επίσης αισιοδοξούμε να δούμε την ισχυρή εκπροσώπηση της εθνικής και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη σημερινή εκδήλωση. Ήδη προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματα προκειμένου να δημιουργήσουμε το σωστό πλαίσιο για την ταχεία ανάπτυξη αυτού του νέου κλάδου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HEREMA, Αριστοφάνης Στεφάτος.
Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκρίνει δέκα επιλέξιμες περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032.
Η συνολική ισχύς περίπου 4,9 GW προορίζεται κυρίως για πλωτά έργα.
Στις εν λόγω ζώνες δεν περιλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου και Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών έργων.
Πέντε περιφέρειες επιλέχθηκαν για το πρώτο στάδιο Αυτή είναι η λίστα των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (OWF-ODA) που είναι επιλέξιμες για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης:
– Ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW.
– Νότια Ρόδος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 300 MW και 550 MW.
– Κεντρικό Αιγαίο, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 200 MW και 450 MW. – Άξονας Εύβοιας-Χίου, μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος 300 MW.
– Ιόνιο Πέλαγος, μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος 450 MW.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις θαλάσσιες περιοχές για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη με αντίστοιχες δυναμικότητες:
Τα οφέλη θα είναι 1,9 δισ. ευρώ για την οικονομία.
Επιπλέον, η HEREMA ανέθεσε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τη διεξαγωγή μελέτης για τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της σημασίας της ανάπτυξης μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας για την κατασκευή και λειτουργία τους, τα βασικά ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
“Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μπορεί να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050, ενώ τα ετήσια κρατικά έσοδα μπορεί να αυξηθούν έως και 440 εκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε ο Γιώργος Μανιάτης, Επικεφαλής Τμήμα Τομεακών Σπουδών του ΙΟΒΕ. Την ίδια περίοδο, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση, υποστηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.
Το εθνικό σχέδιο θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου
Η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ, δήλωσε ότι το εθνικό πρόγραμμα είναι ένα θετικό βήμα για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ωστόσο, τα λάθη που έγιναν στον χερσαίο κομμάτι του σχεδίου δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα ευέλικτο σύστημα αδειοδότησης μαζί με την ταχεία κατασκευή διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η ευκαιρία.
«Η ανάπτυξη αυτών των έργων αποτελεί εθνική προτεραιότητα όχι μόνο γιατί θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εξάγουμε πράσινη ενέργεια στο μέλλον.
πομένως, μας δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και την ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ρόλο της χώρας μας ως κρίσιμου περιφερειακού ενεργειακού κόμβου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Η ουσία είναι ότι έπρεπε να έχουμε αναπτύξει και ξεκινήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης εδώ και καιρό, για να βάλουμε εμπρός την μηχανή ανάπτυξης της χώρας, και της εξάλειψης του δυσβάστακτου χρέους, και όχι να σχεδιάζουμε πλωτές ανεμογεννήτριες.
primenews.