breaking newsΔιεθνή

Γάζα: Νέα επίθεση του Ισραήλ στη Τζαμπαλίγια – Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Για δεύτερο πλήγμα εξαπέλυσε το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Από το νέο βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις από την χθεσινή ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπαλίγια με τους νεκρούς να είναι πάνω από 50. Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της Χαμάς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 400 νεκρούς από τον βομβαρδισμό, τονίζοντας παράλληλα πως οι Ισραηλινοί όμηροι «εκτίθενται στον θάνατο και τον όλεθρο» όπως και οι Παλαιστίνιοι.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «συγκλονισμένος από τον υψηλό αριθμό θυμάτων» από το ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό, προτρέποντας και τα δύο μέρη να εξισορροπήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα με την «υποχρέωση να γλιτώσουν τους αμάχους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Όπως έγινε γνωστό  οι πρώτοι πολίτες από τη Γάζα, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τραυματίες, πέρασαν από το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα προς την Αίγυπτο.

Επτά νεκροί όμηροι

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

«Θάνατος επτά πολιτών κρατουμένων, εκ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, κατά την σφαγή στην Τζαμπαλίγια χθες», αναφέρεται σε μήνυμα των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ στο Telegram.

Στις 26 Οκτωβρίου, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ είχαν ανακοινώσει ότι, κατ’ εκτίμησιν, «περί τους πενήντα» όμηροι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί κατά ανεξάρτητο τρόπο.

Οι ισραηλινές αρχές ανεβάζουν σε 240 τον αριθμό των ομήρων, Ισραηλινών, διπλής υπηκοότητας και ξένων, που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Τέσσερις όμηροι, γυναίκες, έχουν απελευθερωθεί από την οργάνωση.

Την Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε ισραηλινή γυναίκα στρατιώτη, αλλά η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς διέψευσε ότι κρατείτο.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ ανακοίνωσαν χθες ότι η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει «τις προσεχείς ημέρες» ξένους ομήρους.

Νέος συναγερμός στο Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, αναφέρουν για επιτυχημένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Γίνονται πολύ σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο, χτυπάμε τρομοκράτες όλων των επιπέδων, από μαχητές στο πεδίο μέχρι υψηλόβαθμους».

Ο Γκάλαντ προσθέτει ότι η δραστηριότητα των IDF αποκαλύπτει υπόγειες σήραγγες και αναγκάζει τους τρομοκράτες να βγουν έξω.

Την ίδια ώρα συναγερμοί σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ ήχησαν σήμερα λόγω των επιθέσεων. «Ειδικότερα στην πόλη Ασντότ όπου ήμασταν και κάναμε ρεπορτάζ για το χθεσινό χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα 4 τραυματίες, ήχησαν οι σειρήνες και μάλιστα ακούσαμε εκρήξεις στον ουρανό από τις αναχαιτίσεςι των ρουκετών που έρχονται από τη Γάζα. Συνεχίζονται οι επιθέσεις από τη Γάζα όπως συνεχίζονται και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο με στόχους στο βόρειο ισραηλινό έδαφος» σημείωσε.

Εμπλοκή των Χούθι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης παρενέβησαν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την Σανάα, ανακοινώνοντας χθες Τρίτη ότι εκτόξευσαν drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μια επίθεση που υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει η σύγκρουση για την περιφέρεια.

Μέρος του «άξονα της αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν, οι Χούθι έχουν ταχθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για το κίνημα που βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια σε πόλεμο με έναν υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό.

Ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η οργάνωση εκτόξευσε «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις για να «βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να νικήσουν».

Η ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει όλη την περιοχή, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο Σαρί δήλωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη επίθεση των Χούθι εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι οι σιίτες αντάρτες ευθύνονται για μια επίθεση με drones στις 28 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ είχε ήδη κατηγορήσει για αυτή τους Χούθι. Εξάλλου στις 19 Οκτωβρίου αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε αναχαιτίσει τρεις πυραύλους κρουζ.

Ο Τζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι απαράδεκτες, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιδράσει η χώρα του.

Ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας

Στην Υεμένη επικρατεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σχετική ηρεμία, στο πλαίσιο προσπάθειας του ΟΗΕ για ειρήνευση. Η Σαουδική Αραβία διεξάγει συνομιλίες με τους Χούτι καθώς το επιθυμεί να απεμπλακεί από τον πόλεμο και να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική.

Όμως οι επιθέσεις των Χούτι εναντίον του Ισραήλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση.

Η πιο άμεση διαδρομή για οποιονδήποτε πύραυλο ή drone που εκτοξεύεται από την Υεμένη περνά από τη δυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεχίζοντας πάνω από την Ιορδανία και μέσα στο Ισραήλ.

Ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγασιάν δήλωσε ότι το Ριάντ θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να επεκταθεί εντός των συνόρων της χώρας.

«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει τη δυναμική να θέσει τους Σαουδάραβες σε μια θέση που θα χρειαστεί να επιλέξουν πλευρά μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ιράν», εκτίμησε. «Εκτιμώ ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να το αποφύγουν αυτό».

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μακροχρόνιοι εχθροί, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις νωρίτερα φέτος.

Η Ιορδανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Η Ιορδανία αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».

PrimeNews.

Back to top button