breaking newsΔιεθνή

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση μωρών από το νοσοκομείο αλ Σίφα

 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των μωρών που έχουν παγιδευτεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας την Κυριακή, αφού η Χαμάς την κατηγόρησε ότι έθεσε το νοσοκομείο σε «πλήρη πολιορκία».

“Το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα ζήτησε αύριο να βοηθήσουμε τα μωρά στο παιδιατρικό τμήμα να φτάσουν σε ένα ασφαλέστερο νοσοκομείο . Θα παρέχουμε τη βοήθεια που απαιτείται”, είπε ο κ. Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου εν μέσω έντονων μαχών κατά της Χαμάς, στην περιοχή της Χαμάς, στο νοσοκομείο όπου το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς επικεντρώνει τις δραστηριότητές της.

Ο Ashraf Al-Qidra, ο οποίος εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα, είχε πει ότι υπήρχαν συνολικά 45 μωρά. Είπε ότι το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί από το Σάββατο, αφού τελείωσαν τα καύσιμα. Είπε ότι δύο μωρά πέθαναν σε θερμοκοιτίδα ως αποτέλεσμα.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα πρωτόγονα μέσα για να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε περισσότερες ζωές», είπε ο κ. Αλ-Κίντρα στο Reuters. «Αλλά αν βρεθεί μια λύση που θα μας παρέχει καύσιμα ή ηλεκτρισμό, οι ασθενείς και οι τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν».

Όσον αφορά τις εκκενώσεις, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν χάρτη με την προτεινόμενη διαδρομή εκκένωσης στο Telegram το πρωί της Κυριακής.

«Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ισραηλινού Στρατού προς τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα για τη δική τους ασφάλεια, ο Ισραηλινός Στρατός επιτρέπει τη διέλευση από τα νοσοκομεία Shifa, Rantisi και Nasser», ανέφερε.

Ο IDF δημοσιεύει χάρτη της προτεινόμενης διαδρομής για ασφαλή διέλευση από κατοίκους της Γάζας που εκκενώθηκαν από το νοσοκομείο Al Shifa στις 12 Νοεμβρίου 2023. (Screenshot/IDF)

Πρόσθεσε ότι άνοιξε μια πρόσθετη δίοδο «για να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό να εκκενωθεί προς τα νότια για την ασφάλειά του» κατά τη διάρκεια μιας επτάωρης παύσης την Κυριακή 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. τοπική ώρα για να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια πέρα ​​από τη Γουάντι Γάζα.

Κάτοικοι της Γάζας είπαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα, που πήγαν στον πόλεμο για να εξαλείψουν τη Χαμάς μετά τη θανατηφόρα διασυνοριακή της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, συγκρούστηκαν με ένοπλους της Χαμάς στη διάρκεια της νύχτας μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Al Shifa, το μεγαλύτερο της Γάζας .

Το Ισραήλ έχει πει ότι γιατροί, ασθενείς και χιλιάδες εκκενωμένοι που έχουν βρει καταφύγιο σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα πρέπει να φύγουν για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ένοπλους της Χαμάς που, όπως λέει, έχουν τοποθετήσει κέντρα διοίκησης κάτω και γύρω τους.

Μια απόδοση που δείχνει αυτό που λέει το Ισραήλ ότι είναι μια τρομοκρατική κυψέλη της Χαμάς με τούνελ και δωμάτια διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα, στις 27 Οκτωβρίου 2023. (IDF)

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία με αυτόν τον τρόπο. Το ιατρικό προσωπικό λέει ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν μετακινηθούν και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι τα ισραηλινά πυρά καθιστούν επικίνδυνο για άλλους να φύγουν.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι σκότωσε έναν “τρομοκράτη” της Χαμάς που είπε ότι απέτρεψε την εκκένωση ενός άλλου νοσοκομείου στο βορρά, το οποίο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι είναι εκτός λειτουργίας και περικυκλωμένο από τανκς.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την ασφάλεια όλων των παγιδευμένων στο νοσοκομείο από τις μάχες και είπε ότι έχασε την επικοινωνία με τις επαφές του εκεί.

Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε, η συνοριακή αρχή της Γάζας δήλωσε ότι το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα ανοίξει ξανά την Κυριακή για κατόχους ξένων διαβατηρίων. Η Ιορδανία πέταξε επίσης περισσότερη βοήθεια σε ένα νοσοκομείο πεδίου στον θύλακα.

Η Χαμάς είπε ότι κατέστρεψε πλήρως ή εν μέρει περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 27 τανκς και οχημάτων τις τελευταίες 48 ώρες. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε ακόμη Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι 46 σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του εκεί.

Το Ισραήλ είπε ότι ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ.

PrimeNews.

Back to top button