breaking newsΔιεθνή

«Δεν δολοφονήσαμε αμάχους στο Ισραήλ»

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η ομάδα του σκότωσε αμάχους στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν μόνο οι στρατιώτες. Οι όμηροι δεν μπορούν να απελευθερωθούν όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, πρόσθεσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, το πιο υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης που έχει μιλήσει μέχρι στιγμής δημόσια.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτερος ηγέτης της Χαμάς αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η ομάδα του σκότωσε αμάχους στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν μόνο στρατεύσιμοι. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς πρόσθεσε «δεν χρειάζεται να διαβουλεύεται με την πολιτική ηγεσία»

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε στο BBC ότι «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι πολίτες εξαιρούνται» από τις επιθέσεις της Χαμάς. Οι ισχυρισμοί του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αποδεικτικά βίντεο που δείχνουν ότι άνδρες της Χαμάς πυροβολούν άοπλους ενήλικες και παιδιά.

Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Ο Μαρζούκ, αναπληρωτής πολιτικός αρχηγός της ομάδας, ο οποίος υπόκειται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει των αντιτρομοκρατικών κανονισμών, πήρε συνέντευξη το Σάββατο στον Κόλπο. Είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος που μίλησε στο BBC μετά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου.

Οταν ρωτήθηκε για τους ομήρους που κρατούνται εντός της Γάζας απάντησε ότι δεν μπορούν να απελευθερωθούν ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει τον θύλακα. Το υπουργείο Υγείας που διευθύνει η Χαμάς λέει ότι 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα. «Θα τους απελευθερώσουμε. Αλλά πρέπει να σταματήσουν οι μάχες» είπε.

Ο Μαρζούκ ταξίδεψε πρόσφατα στη Μόσχα για να συζητήσει για οκτώ ρωσο-ισραηλινούς διπλούς πολίτες που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς, μια απαγορευμένη οργάνωση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Είπε ότι μέλη της Χαμάς στη Γάζα «αναζήτησαν και βρήκαν δύο γυναίκες ομήρους» από τη Ρωσία, αλλά δεν μπόρεσαν να τις απελευθερώσουν λόγω της σύγκρουσης. Θα μπορούσαν ρεαλιστικά να απελευθερώσουν ομήρους, είπε, μόνο εάν «οι Ισραηλινοί σταματήσουν τις μάχες για να μπορέσουμε να τους παραδώσουμε στον Ερυθρό Σταυρό».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Mοχάμεντ ελ-Ντείφ, ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Qassam της Χαμάς είχε διατάξει τους άνδρες του να σώσουν τους αμάχους. «Ο Ελ Ντέιφ είπε ξεκάθαρα στους μαχητές του «μην σκοτώσετε γυναίκα, μη σκοτώσετε παιδί και μη σκοτώσετε ηλικιωμένο», είπε.

Έφεδροι στρατιώτες ήταν, είπε, «στοχοποιημένοι». Υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν μόνο «στρατεύσιμοι […] ή στρατιώτες». Ωστόσο, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι πολίτες «εξαιρέθηκαν», είπε. Το BBC προκάλεσε τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς με τα βίντεο που καταγράφηκαν από κάμερες στα κράνη μαχητών της Χαμάς, τα οποία δείχνουν άοπλους πολίτες να πυροβολούνται στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους. Δεν απάντησε στην ερώτηση.

Όταν ρωτήθηκε εάν η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς γνώριζε για τις προετοιμασίες για την επίθεση, ο αναπληρωτής αρχηγός είπε ότι η ένοπλη πτέρυγα «δεν χρειάζεται να διαβουλεύεται με την πολιτική ηγεσία. Δεν υπάρχει ανάγκη» Η πολιτική πτέρυγα, με έδρα το Κατάρ, συχνά παρουσιάζεται ως απομακρυσμένη από τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα.

Ο Μαρζούκ αναφέρεται επίσης ως ειδικά χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και κατηγορείται μεταξύ άλλων για συντονισμό και χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της Χαμάς. Η συνέντευξη του έγινε αφότου το Ισραήλ είχε αρνηθεί τα αιτήματα των ΗΠΑ για «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα για να αφήσει βοήθεια και να βοηθήσει να απελευθερωθούν ορισμένοι από τους 240 ομήρους που είχε πιάσει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Παρασκευή ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν πριν συμφωνηθεί οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία. Ο Μαρζούκ ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς δεν κατείχε λίστα με όλους αυτούς που ανέφερε ως«καλεσμένους», ούτε ήξερε πού βρίσκονταν πολλοί, επειδή κρατούνταν από «διαφορετικές φατρίες».

Υπάρχουν αρκετές ομάδες εντός της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, που συνεργάζονται στενά με τη Χαμάς αλλά είναι φαινομενικά ανεξάρτητες. Είπε ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός για τη συγκέντρωση των πληροφοριών – υπήρχαν άλλες προτεραιότητες ενώ η περιοχή βομβαρδιζόταν. Ο κ. Mαρζούκ θα παίξει βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η σύγκρουση με το Ισραήλ και είναι πιθανό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

PrimeNews.

Back to top button