breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δικαστική απόφαση βόμβα για Bayer – Monsanto: Αποζημίωση μαμούθ 1,5 δισεκ. δολαρίων σε 3 αγρότες που εμφάνισαν καρκίνο λόγω ζιζανιοκτόνου

Σε μια απόφαση ορόσημο, οι ένορκοι δικαστηρίου του Μιζούρι διέταξαν τη μονάδα Monsanto της Bayer AG να πληρώσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε τρεις πρώην χρήστες του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Αυτή η απόφαση που καταχωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ζημίες της Monsanto, από απώλεια δικαστικής υπόθεσης στην πενταετή δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του αμφιλεγόμενου προϊόντος και τις μελλοντικές νομικές προκλήσεις της εταιρείας.

Πραγματικές ζημιές και τιμωρητική αποζημίωση

Σε απόφαση που ελήφθηκε αργά την Παρασκευή 17/11, οι ένορκοι επιδίκασαν στους James Draeger, Valorie Gunther και Dan Anderson 61,1 εκατομμύρια δολάρια σε πραγματικές ζημιές και 500 εκατομμύρια δολάρια σε τιμωρητικές αποζημιώσεις.

Ισχυρίστηκαν ότι τα χρόνια χρήσης του Roundup στις ιδιότητές τους οδήγησαν σε λεμφώματα non-Hodgkin.
Αυτή η ετυμηγορία είναι μια από τις μεγαλύτερες εναντίον αμερικανικής εταιρείας φέτος, επισκιάζοντας ακόμη και μια σημαντική ετυμηγορία ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομοσπονδιακή υπόθεση ακινήτων (η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της Bayer δήλωσαν το Σάββατο ότι οι δικαστές των ΗΠΑ επέτρεψαν αυτό που θεωρούν ως εσφαλμένο χαρακτηρισμό των ρυθμιστικών αποφάσεων για την ασφάλεια του Roundup.

Παρά τις πρόσφατες νίκες των εναγόντων, η εταιρεία λέει ότι παραμένει σίγουρη για την ανατροπή αυτών των ετυμηγοριών, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ρυθμιστική υποστήριξη για το glyphosate, το κύριο συστατικό του Roundup.

Η Bayer σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το glyphosate στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους

Η Bayer σημείωσε επίσης στη δήλωση ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκει το Roundup και το κύριο συστατικό του, τη γλυφοσάτη, ως ασφαλή και ένα ομοσπονδιακό εφετείο υποστήριξε πρόσφατα την απόρριψη των εκκλήσεων να συμπεριλάβει η Bayer προειδοποιήσεις ασφαλείας στα διακριτικά λευκά μπουκάλια του προϊόντος.

Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβεί από την έκδοση του Roundup που περιέχει γλυφοσάτη σε νέα ενεργά συστατικά που καταστρέφουν τα ζιζάνια στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η τιμωρητική αποζημίωση στην υπόθεση του Μιζούρι μπορεί να υποστεί μείωση, καθώς οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ γενικά περιορίζουν τέτοιες ποινές στο δεκαπλάσιο της πραγματικής αποζημίωσης. Ωστόσο, η Monsanto έχει δει στο παρελθόν σημαντικές αποζημιώσεις για ζημιές σε παρόμοιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ετυμηγορίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια, η οποία αργότερα μειώθηκε σε 87 εκατομμύρια δολάρια.

Το βάρος της απόδειξης

Η Bayer, η οποία εξαγόρασε τη Monsanto το 2018, έχει διαθέσει έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερες από 100.000 υποθέσεις που αφορούν το Roundup.

Οι νομικές προκλήσεις της εταιρείας εκτείνονται πέρα από το Roundup, καλύπτοντας άλλα προϊόντα της Monsanto όπως τα τοξικά PCB. Με περισσότερες δοκιμές στον ορίζοντα στο Αρκάνσας και το Ντέλαγουερ, το νομικό τοπίο της Bayer φαίνεται όλο και πιο επισφαλές.

Οι ενάγοντες στις περισσότερες από τις υποθέσεις Roundup υποστηρίζουν ότι η Monsanto γνώριζε τις πιθανές καρκινογόνες ιδιότητες του glyphosate και προσπάθησε να καταστείλει αυτές τις πληροφορίες. Εσωτερικά έγγραφα έχουν αποκαλύψει τις προσπάθειες των αξιωματούχων της Monsanto να επηρεάσουν επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν την ασφάλεια της γλυφοσάτης.

«Αυτές είναι οι ετυμηγορίες που μπορεί να περιμένει η Bayer σε μελλοντικές δίκες», δήλωσε ο δικηγόρος Jay Utley με έδρα το Ντάλας.

«Η Monsanto έκανε λάθος για τόσα πολλά χρόνια που πουλούσε το Roundup, και είναι καλό να αναγνωρίζουν οι ένορκοι αυτή την αδικία και να την τιμωρούν».

Η υπόθεση του Μιζούρι, η οποία συγκέντρωσε ενάγοντες από όλες τις ΗΠΑ, δείχνει την ευρεία χρήση και τον αντίκτυπο του Roundup.

Το ποικίλο υπόβαθρο των εναγόντων, από τοπιογράφους έως ιδιοκτήτες σπιτιού, υπογραμμίζουν την ευρεία εμβέλεια του ζιζανιοκτόνου και την πιθανή κλίμακα των επιπτώσεών του στην υγεία.

PrimeNews.

Back to top button