Η άνοδος των τιμών στο ελαιόλαδο έχει βάλει τα ελαιόδεντρα στο στόχαστρο των εγκληματιών.
Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, η αραίωση λαδιού υψηλής ποιότητας με προϊόντα κατώτερης ποιότητας και η παραποίηση δεδομένων αποστολής αυξάνονται στις ελαιοκαλλιεργητικές εστίες των μεσογειακών χωρών και φυσικά και της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Associated Press,
Το χειρότερο απ’ όλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πως υπάρχουν συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέψουν τα βαριά κλαδιά, ενώ δεν διστάζουν να πάρουν ακόμη και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτες καλλιέργειες.
Όταν κόβεται ένα ολόκληρο δέντρο, οι κλέφτες το κόβουν και στη συνέχεια φορτώνουν τα κομμάτια σε ένα φορτηγό, πουλώντας τα ξύλα σε εμπόρους ξυλείας ή σε πωλητές καυσόξυλων, ενώ προμηθεύουν τα ελαιουργεία με τον καρπό, δηλαδή την ελιά.
Χρειάζονται χρόνια για να επανέλθει το ελαιόδεντρο
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, Νείλο Παπαχρήστου «οι ληστές ψάχνουν ελαιόδεντρα που έχουν βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν».
Ο κ. Παπαχρήστου που εκτός από το ελαιοτριβείο και διατηρεί και ελαιώνα σε μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς συμπληρώνει πως «έτσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό», είπε.
«Η κατάσταση είναι φρικτή»
Οι κλοπές οδηγούν ορισμένους καλλιεργητές να ξεκινήσουν τη συγκομιδή νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται χαμηλότερες αποδόσεις για να αποφύγουν τη μακροπρόθεσμη ζημιά στα δέντρα τους. Αυτό περιλαμβάνει τον Χρήστο Μπέκα.Συγκεκριμένα ο κ. Μπέκας, ο οποίος έχει 5.000 ελαιόδεντρα, δέχτηκε επανειλημμένες επιδρομές από κλέφτες προτού αποφασίσει να πάρει πρώιμη συγκομιδή. Αυτό απαιτούσε περισσότερες από 2,5 φορές περισσότερες ελιές κατά βάρος για να παραχθεί ένα κιλό λάδι από πέρυσι, όπως είπε.
«Και όλα αυτά αφού περάσαμε νύχτες φρουρώντας τα χωράφια μας», είπε. «Η κατάσταση είναι φρικτή», πρόσθεσε.
karditsastakra