breaking newsΔιεθνή

Ισραήλ: Κυνηγάμε παντού την Χαμάς – Εντοπίζουμε και καταστρέφουμε το υπόγειο δίκτυο των τούνελ

Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αναζητούν και καταστρέφουν σήραγγες της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ο IDF.

Σε σχετική του ανακοίνωση, έκανε γνωστό ότι πολλές σήραγγες καταστράφηκαν κοντά στην πόλη Beit Hanoun στα βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι στρατιώτες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν και να καταστρέφουν σήραγγες τρομοκρατών της Hamas.

Στρατιώτες τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ανακάλυψαν πολλές σήραγγες μέσα σε ένα κτήριο κατοικιών σε μια κατοικημένη περιοχή κοντά στο Beit Hanoun. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν τις σήραγγες» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Βαθιά στην πόλη της Γάζας ισχυρίζονται πως έχουν φτάσει οι Ισραηλινοί ενώ παράλληλα τα τανκς, τοποθετημένα στα περίχωρα, ετοιμάζονται για έφοδο στην καρδιά του αστικού κέντρου.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν στην καρδιά της Πόλης της Γάζας.
Στην καρδιά της τρομοκρατίας»
υποστήριξε είπε ο υποστράτηγος Yaron Finkelman, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

«Κάθε μέρα και κάθε ώρα οι δυνάμεις μας σκοτώνουν μαχητές της Hamas, τους ξετρυπώνουν από τούνελ, καταστρέφουν τα όπλα τους».

Το Ισραήλ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είχε περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, όπου κατοικεί περίπου το ένα τρίτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, και σύντομα θα επιτεθεί για να εξοντώσει τους μαχητές της Hamas.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισχωρήσει στην πόλη, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού, ο Richard Hecht, υπαινίχθηκε ότι πραγματοποιούν επιδρομές στο αστικό κέντρο. Ερωτηθείς εάν είχαν πραγματοποιηθεί τέτοιες επιδρομές, είπε:

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για το πώς ενεργούμε επιχειρησιακά γύρω από την πόλη της Γάζας. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι το μοναδικό που μπορώ να πω».

Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas είπε ότι οι μαχητές της προκαλούσαν μεγάλες απώλειες και ζημιές στις προελαύνουσες ισραηλινές δυνάμεις. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί στο πεδίο της μάχης και των δύο πλευρών.

Μήνας μακελειού…

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Hamas διέρρηξαν τον φράχτη που περικλείει τη Γάζα σκοτώνοντας 1.400 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες, ενώ απήγαγαν περισσότερους από 200. Έκτοτε, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα, που διοικείται από τη Hamas, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, περίπου το 40% των οποίων είναι παιδιά.

«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπης ταλαιπωρίας, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας» δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Volcker Turk σε δήλωσή του. Στο μεταξύ, το Ισραήλ έδωσε νέα διορία στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή έως το μεσημέρι της 8ης Νοεμβρίου.

Οι κάτοικοι λένε ότι τα ισραηλινά τανκς κινούνται κυρίως τη νύχτα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για την επίγεια προέλασή τους.

«Για την ασφάλειά σας, εκμεταλλευτείτε αυτήν την επόμενη ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια, πέρα από τη Γουάντι Γάζα», ανακοίνωσε ο στρατός, αναφερόμενος στους υγροτόπους που διχοτομούν τη στενή, παράκτια περιοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας λέει ότι 900.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας.

«Το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή μου. Είδαμε τα τανκς από το σημείο (βεληνεκές). Είδαμε σαπισμένα ανθρώπινα σώματα. Είδαμε θάνατο» δημοσίευσε ο κάτοικος Adam Fayez Zeyara με μια selfie του στο δρόμο έξω από την πόλη της Γάζας. Παρότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ επικεντρώνεται στο βόρειο μισό της Γάζας, ο Νότος έχει επίσης δεχθεί επίθεση.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί της Τρίτης στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα.

«Είμαστε άμαχοι», είπε ο Ahmed Ayesh, ο οποίος διασώθηκε από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Khan Younis, όπου οι υγειονομικοί δήλωσαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Αυτή είναι η γενναιότητα του Ισραήλ – δείχνουν τη δύναμή τους ενάντια σε αμάχους, μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους». Καθώς μιλούσε, διασώστες με τα χέρια προσπαθούσαν να ελευθερώσουν ένα κορίτσι που ήταν θαμμένο μέχρι τη μέση της στα συντρίμμια.

Το Ισραήλ επιδιώκει τον έλεγχο… αορίστως – και στο βάθος εκτοπισμός!

Μέχρι πρότινος ήταν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του Ισραήλ για τη Γάζα ήταν σχετικά ασαφή. Σε μερικά από τα πρώτα σχόλια για το θέμα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να έχει την ευθύνη ασφαλείας για τη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».

«Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη», είπε στο ABC News της αμερικανικής τηλεόρασης. Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 και δύο χρόνια αργότερα η Hamas ανέλαβε την εξουσία νικώντας την Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί διοίκηση σε ένα ξεχωριστό, κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος, τη Δυτική Όχθη.

Ο Simcha Rothman, βουλευτής του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Netanyahu, δήλωσε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι δυνάμεις μας δεν πρέπει να χύσουν αίμα για να δώσουν τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή… Μόνο πλήρης ισραηλινός έλεγχος. Η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας θα αποκαταστήσει την ασφάλεια». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντιτάχθηκε στην εκ νέου κατοχή:

«Δεν είναι καλό για το Ισραήλ, δεν είναι καλό για τον ισραηλινό λαό», είπε ο Kirby στο CNN. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είχε μιλήσει με ηγέτες στην περιοχή για το πώς θα μπορούσε να είναι η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο Kirby είπε: «Ό,τι κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι αυτό που ήταν στις 6 Οκτωβρίου. Δεν μπορεί να είναι η Hamas».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Merav Michaeli, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αραβικές χώρες και την Παλαιστινιακή Αρχή για μια «πολιτική νίκη» στη Γάζα ώστε να γίνει το Ισραήλ ασφαλές όταν η Hamas ηττηθεί στρατιωτικά.

Σημειώνεται πως τόσο το Ισραήλ όσο και η Hamas έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν, ενώ η Hamas δεν τους απελευθερώνει αν προηγουμένως δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Η Ουάσιγκτον, από τη μεριά της, υποστήριξε τη θέση του Ισραήλ ότι η κατάπαυση του πυρός θα βοηθούσε τη Hamas. Υπενθυμίζεται ότι διαβαθμισμένο έγγραφο που παραπέμπει σε πρακτικές εθνοκάθαρσης των Ισραηλινών εις βάρος των Παλαιστινίων διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks… Όπως σημειώνεται, το σχέδιο περιγράφει πώς θα εκδιωχθεί ο πληθυσμός της Γάζας από τα πατρογονικά εδάφη του και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:

• Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις.
• Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από τον Βορρά προς τον Νότο της Γάζας.
• Οι δρόμοι διαφυγής στη Ράφα να παραμείνουν καθαροί.
• Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο βόρειο Σινά και ίδρυση πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Πέρα, όμως, τα παραπάνω, υπάρχει και ειδική αναφορά στην Ελλάδα ως χώρα εκτοπισμού, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, λόγω των πρόσφατων γεγονότων και των εξελίξεων στο Μεταναστευτικό.

«Τα παιδιά μου… δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος»

Οι ατελείωτες ιστορίες τρόμου για τα δεινά των πολιτών και στις δύο πλευρές έχουν πολώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη τον περασμένο μήνα.

Στο Shefayim του Ισραήλ, ο Avihai Brodutch περιέγραψε 31 ημέρες αγωνίας αφότου η Hamas απήγαγε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του από το Kfar Aza, ένα κιμπούτς περίπου τρία χιλιόμετρα (2 μίλια) από τη Γάζα.

«Tα παιδιά μου… είναι τόσο μικρά και δεν έχουν κάνει τίποτα κακό σε κανέναν», είπε για τη 10χρονη κόρη του και τους γιους του, οκτώ και τεσσάρων ετών.

Από την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας που διαθέτουν ξένα διαβατήρια μπορούν να βγουν από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

Αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι παγιδευμένη, και όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν περιγράφουν το μαρτύριο τους που άφησαν πίσω τους.

«Είναι απλώς μια ταινία τρόμου που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται», είπε στο Reuters στο Κάιρο η Suzan Beseiso, 31 ετών, μια Παλαιστινιοαμερικανίδα που κατάφερε να φύγει από τη Γάζα για την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. «Χωρίς ύπνο. Χωρίς φαγητό. Χωρίς νερό. Αφήνεις το ένα μέρος μετά το άλλο».

PrimeNews.

Back to top button