Την άποψη ότι η σχοινοβασία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς τον δυσκολεύει περισσότερο μετά και τα αντισημιτικά επεισόδια στο Νταγκεστάν εκφράζει άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN, αναδεικνύοντας επί της ουσίας μια επαμφοτερίζουσα στάση της Μόσχας που δεν ικανοποιεί κανέναν και οδηγεί και στη απώλεια του εσωτερικού ελέγχου.
Η απρόσμενη έκρηξη αντισημιτικής οργής στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν την Κυριακή, με προσπάθεια τυφλωμένων από το μίσος -κατά των Εβραίων- πολιτών της Ρωσίας που είναι Μουσουλμάνοι δεν κατέδειξε μόνο πόσο ασταθές είναι το μωσαϊκό στο οποίο πατά ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και ότι η πολιτική του, που το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει «θολή», του φέρνει πλέον προβλήματα και στην πόρτα του, υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο.
Οπως αναφέρει, «οι εικόνες αντισημιτών ταραχοποιών που κατέκλυσαν το αεροδρόμιο του Νταγκεστάν έχουν ταράξει την εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας, προκάλεσαν διεθνή οργή και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πλήγμα από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία – που κατά την άποψη τώρα του Ρώσου ηγεμόνα συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα».
Κατά τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα επεισόδια που οδήγησαν στον τραυματισμό 20 ανθρώπων και τη σύλληψη 60, «ομοιάζουν με πογκρόμ» και έχουν συγκλονίσει και τη συρρικνωμένη πλέον εβραϊκή κοινότητα του Νταγκεστάν καθώς και όλους τους Εβραίους εντός της ρωσικής ομοσπονδίας.
Αλλωστε, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η στάση του Κρεμλίνου, που απέφυγε να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση, με τους 1.400 Ισραηλινούς νεκρούς και 240 ομήρους από τη Χαμάς, έδειξε περισσότερο αμηχανία και λιγότερο σταθερότητα σε μια Ρωσία που νιώθει πάντα στριμωγμένη λόγω της διεθνούς απομόνωσης για όσα συμβαίνουν στα ουκρανικά εδάφη.
Προ της κλιμάκωσης του μουσουλμανικού αντισημιτισμού εντός της Ρωσίας, ο ένοικος του Κρεμλίνου επέλεξε την τακτική να κατηγορήσει γενικώς και αορίστως «ξένες δυνάμεις» και «δυτικές μυστικές υπηρεσίες», σαν να ήταν ενορχηστρωμένα τα επεισόδια από τους Ουκρανούς, τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς ή οποιονδήποτε άλλον, και όχι το αποτέλεσμα της ασταθούς θέσης του στο διεθνές στερέωμα, υποστηρίζεται επίσης.
Το CNN επισημαίνει ότι «ο Πούτιν βαδίζει διεθνώς σε τεντωμένο σκοινί, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως πιθανό μεσολαβητή και καλώντας για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές – μια θέση που κέρδισε τον έπαινο της Χαμάς». Εκανε μάλιστα μια δήλωση καταδίκης του Ισραήλ, γεμάτη έντονους όρους, λέγοντας ότι «σφίγγει κανείς τις γροθιές του και νιώθει τα μάτια του να δακρύζουν βλέποντας τα ματωμένα, νεκρά παιδιά».
Πολλαπλό παιχνίδι
Η αλήθεια, τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, είναι πως ο πρόεδρος της Ρωσίας «παίζει σε διάφορα ταμπλό. Η Ρωσία έχει ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων στη Μέση Ανατολή: Υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ (εχθρό του Ισραήλ), βασίζεται στο Ιράν (άλλος εχθρός του Ισραήλ) για ένα απόθεμα drones ώστε να επιτίθεται στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος ηγεμόνας είναι φίλος του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, άλλου ισχυρού παράγοντα στην περιοχή. Διατήρησε επίσης εγκάρδιες εργασιακές σχέσεις με Ισραηλινούς ομολόγους του, αν και η σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ψυχρανθεί.
Αυτά τα περιφερειακά όμως κρύβουν, κατά το CNN, μια ευρύτερη εικόνα: Ο Πούτιν είναι σαν να χαρακτήρισε τον εαυτό του εγκλωβισμένο σε έναν υπαρξιακό αγώνα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, με την Ουκρανία ως κύριο πεδίο μάχης. Η ρητορική του – που στρέφεται εναντίον «εκείνων που βρίσκονται πίσω από αυτή την τραγωδία» – φαίνεται τώρα να χαράσσει μια ευθεία γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Γάζας.
Στις δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν την τρέχουσα σύγκρουση, δηλώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται συνεχές χάος στη Μέση Ανατολή, επομένως δυσφημούν εκείνες τις χώρες που επιμένουν στην άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας».
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, διά του συμβούλου Τζον Κέρμπι, έκανε λόγο για… τζιτζίκια από τη Μόσχα αντί για καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς. Ο δε Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι τα γεγονότα στο Νταγκεστάν επαναβεβαιώνουν ότι ο Πούτιν «χάνει τον έλεγχο», πράγμα που είχε διαφανεί από τη στάση της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ τον Ιούνιο.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολεχ Νικολένκο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη: «Οι απειλές για εξόντωση των Εβραίων είναι αποτέλεσμα του έργου της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας, η οποία καλλιεργούσε για δεκαετίες αισθήματα μίσους προς άλλους λαούς μεταξύ των Ρώσων», σημείωσε, ιδιαιτέρως ύστερα από εβδομάδες αντισημιτικών κηρυγμάτων στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια.
Δυτικοί και Ρώσοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η επιχείρηση για «πογκρόμ» κατά Εβραίων στη Μαχατσκαλά δεν οφείλεται μόνο στα γεγονότα στη Γάζα αλλά και στην τοπική δυσαρέσκεια κατά της Μόσχας, που οδήγησε σε κραυγές «ο Αλλάχ είναι μέγας» και σε συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν. Εδώ και μήνες άλλωστε οι Μουσουλμάνοι του Νταγκεστάν διαμαρτύρονται για την επιστράτευσή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και γενικότερα για τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική επαρχία της Καυκάσιας Ρωσίας. Ολα αυτά συντείνουν σε απώλεια του κεντρικού ελέγχου.
Ετσι, όπως καταλήγει η ανάλυση του CNN, «Ο Πούτιν έχει παίξει εδώ και μήνες ένα ριψοκίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι, βασιζόμενος στις αντιδυτικές πεποιθήσεις για να υποστηρίξει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Αλλά μια αντιεβραϊκή εξέγερση στη νότια περιοχή του Νταγκεστάν δείχνει πόσο γρήγορα αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτύχει, ιδιαίτερα για όσους έχουν παγιδευτεί στον απόηχο της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας».
Τι είχε συμβεί
Ακτιβιστές-διαδηλωτές εναντίον των Εβραίων εισέβαλαν στο αεροδρόμιο στο Dagestan της Ρωσίας το βράδυ της Κυριακής για να αναζητήσουν Εβραίους σε πτήση από το Ισραήλ και να τους λιντσάρουν.
Οι διαδηλωτές κραύγαζαν “Allahu Akbar” και είχαν στήσει καρτέρι σε επιβάτες μίας πτήσης από το Ισραήλ.
Τα επεισόδια οδήγησαν στον τραυματισμό 20 ανθρώπων και στη σύλληψη 60 και το αεροδρόμιο τελικά εκκαθαρίστηκε, για να παραμείνει κλειστό για μια εβδομάδα.
Οι διαδηλωτές, έσπασαν πόρτες και φράγματα, με κάποιους να τρέχουν στον διάδρομο, σύμφωνα με video που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης RT και Izvestia της Ρωσίας.
«Υπήρχαν εκατοντάδες στο αεροδρόμιο Makhachkala. Περίπου 50 άνδρες πλησίασαν το αεροπλάνο και ρώτησαν τους επιβάτες αν ήταν Εβραίοι. Είπα όχι. Ειμαι ΡΩΣΟΣ. Ήθελαν να δουν το διαβατήριό μου. Είχα ρωσικό διαβατήριο. Παραμόνευαν εκεί και μετά τραβήχτηκαν πίσω σε ένα συγκεκριμένο σημείο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε μια ηχογράφηση που εξασφάλισε το Carmel News, ένα κανάλι Telegram που εστιάζει στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, σύμφωνα με τον Alex Bendersky, έναν ρωσόφωνο Ισραηλινό που κάλυψε την εκδήλωση στο Carmel News.
Σύμφωνα με το Carmel News, στο αεροπλάνο επέβαιναν παιδιά από τον Dagestan της Ρωσίας που είχαν υποβληθεί σε ιατρική περίθαλψη στο Ισραήλ.
Πολλοί από τους άνδρες στο πλήθος είχαν παλαιστινιακές σημαίες. Ήρθαν μετά από ένα άλλο κανάλι Telegram που κάλεσε άνδρες να φτάσουν στο αεροδρόμιο για να αντιμετωπίσουν τους επιβάτες της πτήσης WZ 4728 της Red Wings, μιας ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, που απογειώθηκε από το Τel Aviv.
Τα μηνύματα καλούσαν τους ταραχοποιούς να «εκδικηθούν για τη Γάζα», μια αναφορά στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Ηamas, ο οποίος ξέσπασε όταν τρομοκράτες οργάνωσαν μια άνευ προηγουμένου σφαγή σε πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους.
Το Dagestan είναι ένα κράτος με μουσουλμανική πλειοψηφία στη Ρωσία, όπου οι ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές για χρόνια αγωνίζονται να υποτάξουν μια ισλαμιστική εξέγερση. Έχει μια συρρικνούμενη εβραϊκή κοινότητα που συγκεντρώνεται κυρίως στο Derbent, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Οι Ισραηλινοί κρατούνται συχνά μακριά από τον γενικό πληθυσμό των επιβατών στα συνοριακά περάσματα του Dagestan από φόβο εχθροπραξιών εναντίον τους.
Video από το περιστατικό της Κυριακής έδειξαν ταραχοποιούς να πλησιάζουν το αεροπλάνο μετά την προσγείωση από το Ισραήλ και λεωφορεία που οι αρχές του αεροδρομίου παρείχαν στους επιβάτες για να τους μεταφέρουν έξω από το αεροδρόμιο.
Ένα video έδειχνε δύο παιδιά να επιβιβάζονται σε λεωφορείο καθώς άνδρες φώναζαν στους επιβάτες έξω από το όχημα. Στο βάθος διακρίνονταν ένα αυτοκίνητο ασφαλείας αεροδρομίου.
Ένας διαδηλωτής φαίνεται να κρατά ένα πλακάτ που έγραφε «Οι δολοφόνοι παιδιών δεν έχουν θέση στο Dagestan». Άλλα video έδειχναν ένα πλήθος μέσα σε έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου να προσπαθεί να σπάσει τις πόρτες καθώς μέλη του προσωπικού προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν.