O ανεξάρτητος Ολλανδός ευρωβουλευτής Ρομπ Ρος, σε δηλώσεις του για τη ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό ευρώ αποκάλυψε αυτό που πολλοί άνθρωποι φοβόντουσαν (και στο pronews.gr θίξαμε επανειλημμένως), ότι δηλαδή οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν και ως πορτοφόλια, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα περίοδο απόλυτου ελέγχου της ιδιωτικής και οικονομικής ζωής των πολιτών.
Συγκεκριμένα, είπε:
«Μόλις αποχώρησα από την αίθουσα, όπου είχαμε τις διαπραγματεύσεις για την ψηφιακή ταυτότητα και έχω άσχημα νέα.
Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέληξαν σε συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα όχι πολύ μακριά από τώρα, η ψηφιακή ταυτότητα θα έχει ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αμέσως μετά από αυτή την συμφωνία, ο επίτροπος Μπρατόν είπε ότι τώρα έχουμε το πορτοφόλι της ψηφιακής ταυτότητας και πρέπει να βάλουμε κάτι σε αυτό.
Αυτό που εννοούσε ήταν το ψηφιακό ευρώ, -επίσης γνωστό και ως ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό είναι πολύ κακή εξέλιξη».
Σύμφωνα με το νέο νόμο, η ΕΕ θα προσφέρει στους πολίτες της τα λεγόμενα «ψηφιακά πορτοφόλια», σε εθελοντική βάση, αρχικά, τα οποία θα περιέχουν ψηφιακές εκδόσεις των ταυτοτήτων τους, άδειες οδήγησης, διπλώματα, ιατρικά αρχεία και πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού.
Αυτά τα έγγραφα θα αναγνωριστούν ως μέσα πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη και οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους ή να μοιραστούν ηλεκτρονικά έγγραφα από το πορτοφόλι τους «με ένα πάτημα ενός κουμπιού», ελπίζουν οι νομοθέτες.
Οι επικριτές , ωστόσο, βλέπουν το eID ως το δομικό στοιχείο ενός επερχόμενου «ευρωπαϊκού κράτους ψηφιακής επιτήρησης»—έναν τρόπο για την ΕΕ και οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρατούν όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών τους και να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση.
Η συμφωνία επετεύχθη λίγες μέρες αφότου 504 ειδικοί σε θέματα ιδιωτικότητας και κυβερνοασφάλειας από 39 χώρες υπέγραψαν κοινή επιστολή «σθεναρά» προειδοποιώντας για τις παγίδες της νομοθεσίας, καθώς «αποτυγχάνει να σέβεται σωστά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και την ασφαλή διαδικτυακή επικοινωνία».
Οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αντί να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, το τρέχον κείμενο «αυξάνει ουσιαστικά την πιθανότητα ζημιάς», τόσο από αδίστακτους παράγοντες όσο και από κυβερνητικές καταχρήσεις.
Φυσικά, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να σταματήσει στα eID.
Ένα άλλο σημαντικό σχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά είναι το «ψηφιακό ευρώ», το μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα της Ευρώπης που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα ( CBDC ), το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι επικριτές του που προειδοποιούν για τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο των προσωπικών οικονομικών των πολιτών μέσω προγραμματιζόμενου χρήματος λένε εδώ και καιρό ότι τα eIDs θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια οικονομία που λειτουργεί με CBDC.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν το επιβεβαίωσε τώρα ως έναν από τους κύριους στόχους της νέας νομοθεσίας.