breaking newsΔιεθνή

Ο διευθυντής της CIA στο Κατάρ: Η διπλωματία των ομήρων και οι συζητήσεις με τη Χαμάς

 

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Ντόχα του Κατάρ στο πλαίσιο μιας επίσκεψης πολλών χωρών στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματική πηγή και Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει για το ταξίδι.

Ο καριερίστας διπλωμάτης που έγινε αρχηγός της υπηρεσίας κατασκοπείας αναμένεται να συναντηθεί με ομολόγους των μυστικών υπηρεσιών και άλλους αξιωματούχους για συζητήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το θέμα της αποτροπής της εξάπλωσης του πολέμου και η διευκόλυνση στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που φαίνεται να έχουν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει σε άρθρο του το CBS.

Υπάρχει η ελπίδα ότι ο Μπερνς μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση αυτών των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της αναζωπύρωσης της διπλωματίας των ομήρων που παραπαίει από τα τέλη Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ισχυρίζεται δημόσια ότι η Χαμάς δεν μιλά σοβαρά ως προς το θέμα της απελευθέρωσης ομήρων, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Κατάρ συνεχίζουν να εργάζονται στα παρασκήνια με ιδιαίτερη έμφαση στους αμάχους διπλής υπηκοότητας.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τα ταξίδια του διευθυντή ως θέμα πολιτικής.

Ο Μπερνς είναι ένας από τους πολλούς ανώτερους αξιωματούχους που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει “εξαπολύσει” στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάχυση της σύγκρουσης, να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 200 όμηροι και έχουν επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης περίπου 50 αμάχων. Ο Στήβ Γκίλεν, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για υποθέσεις ομήρων, βρίσκεται στο Ισραήλ εδώ και εβδομάδες μαζί με άλλους αξιωματούχους του State Department που εργάζονται για το θέμα, μαζί με άλλους αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξαν πολλές απόπειρες στη διπλωματία απελευθέρωσης ομήρων. Το CBS News είχε ενημερωθεί για μια σχεδόν επικείμενη απελευθέρωση που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα της 23ης Οκτωβρίου. Τα σχέδια είχαν τεθεί σε εφαρμογή για μια ανθρωπιστική απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων που θα συνέπιπτε με μια μικρή παύση των μαχών για να επιτραπεί η απελευθέρωση να συμβεί με ασφάλεια ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, θα επιτρεπόταν επίσης να εισέλθει στη Γάζα. Δεν είναι σαφές το γιατί η συμφωνία κατέρρευσε λίγο πριν να γίνει.

Στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέκτεινε τη χερσαία του επίθεση στη Γάζα. Η κλιμάκωση επηρέασε τη διπλωματία των ομήρων, αλλά συνεχίστηκε η επαφή μεταξύ της κυβέρνησης του Κατάρ και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επισκέφθηκε την Ντόχα εκείνο το Σάββατο, την επομένη της έναρξης της χερσαίας εισβολής.

Έκτοτε, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο έχουν αναγνωρίσει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξουσιοδότησε τη χρήση άοπλων drone για να βοηθήσει στον εντοπισμό Αμερικανών ομήρων στη Γάζα. Η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι Ισραηλινοί πολίτες.

Την Τετάρτη, μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες με επίκεντρο τους ομήρους είπε στο CBS News ότι υπάρχει ελπίδα για διπλωματική πρόοδο. Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το CBS News ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και απέρριψε τις εικασίες σχετικά με το momentum, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να μετρηθεί η πρόοδος είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να διαφημίζει την πρόσφατη απελευθέρωση της οικογένειας Raanan με έδρα το Σικάγο ως “δοκιμαστική περίπτωση” που αποδεικνύει ότι η διπλωματία του μπορεί να λειτουργήσει. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και ενδεχομένως άλλες ομάδες, ο συντονισμός μιας απελευθέρωσης θα απαιτούσε οποιαδήποτε παύση στη μάχη για να διαρκέσει περισσότερο από μερικές ώρες. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS News ότι η απελευθέρωση της μητέρας και της κόρης Raanan ήταν “απόδειξη της ιδέας” που έδειξε ότι το Κατάρ μπορούσε να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς και ότι η ουδέτερη οντότητα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού θα μπορούσε να διευκολύνει την απελευθέρωση μόλις επιτευχθεί συμφωνία.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτζογκ, δήλωσε στο “Face the Nation” ότι η Χαμάς απλώς “παίζει για τον χρόνο, επειδή η Χαμάς προσπαθεί να σταματήσει τις στρατιωτικές μας προσπάθειές”. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ο βομβαρδισμός και η χερσαία εισβολή θα βοηθούσαν τις προσπάθειες ομήρων ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς.

Μιλώντας από το Τόκιο την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές παύσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα για την αντιμετώπιση “επείγουσας ανάγκης” επί τόπου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε την πίεση του Μπλίνκεν για παύση των μαχών, λέγοντας ότι η Χαμάς πρέπει να συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους ως μέρος τους.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο CBS News και σε άλλους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για παύση των μαχών, εάν κρίνει συγκεκριμένα ότι η Χαμάς μιλά σοβαρά για την απελευθέρωση ομήρων.

Δέκα Αμερικανοί παραμένουν αγνοούμενοι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε συνοριακές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 36 πολίτες των ΗΠΑ, σκοτώθηκαν και πάνω από 5.400 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Από τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιορδανία από το 1998 έως το 2001, γνωρίζει τα αραβικά και είναι ένα από τα λίγα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν που κρούουν δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι η Μέση Ανατολή έχει ωριμάσει για να δεχτεί μια “πυρκαγιά” που πυροδότησε ο πόλεμος στη Γάζα. Έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή και αναμενόταν να κάνει στάσεις στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου στο ταξίδι του.

Ο Μπερνς είχε αποσταλεί στο παρελθόν από τον Μπάιντεν σε στιγμές αυξημένης γεωπολιτικής έντασης. Ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021 για να προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο εκείνου του έτους, καθώς πλησίαζε η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Μπερνς ταξίδεψε επίσης στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τον τότε ντε φάκτο ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ. Τον Μάιο ταξίδεψε κρυφά στο Πεκίνο για να δημιουργήσει δεσμούς με τον ομόλογό του στις μυστικές υπηρεσίες εκεί.

PrimeNews.

Back to top button