Έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα…
Τα διόδια και η τιμολόγηση ρύπων σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο δεν είναι καινούργια ιδέα.
Ωστόσο η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, αν και έχουν προκαλέσει κατά τόπους αντιδράσεις, «περπατάει» τα τελευταία χρόνια.
Πρόσφατο «θύμα» το Λονδίνο, όπου έχει εισάγει τις λεγόμενες «Ζώνες Χαμηλών Ρύπων» (Low Emission Zones».
Ο αριθμός των πιο ρυπογόνων οχημάτων που οδηγούνται στο Λονδίνο έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από τότε που επεκτάθηκε η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (Ulez) της βρετανικής πρωτεύουσας, αφαιρώντας σχεδόν 80.000 παλιά αυτοκίνητα από τους δρόμους.
Περίπου 77.000, ή 45%, λιγότερα μη συμμορφούμενα αυτοκίνητα και φορτηγά εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο την ημέρα τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα λειτουργίας της διευρυμένης ζώνης – σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.
Μόνο το 5% των οχημάτων που οδηγούνται στο Λονδίνο είναι πλέον μη συμμορφούμενα και δυνητικά υπόχρεα να πληρώσουν την ημερήσια χρέωση των 12,50 λιρών, σύμφωνα με έκθεση προόδου από τις αρχές μεταφορών του Λονδίνου.
Πανάκριβα διόδια στο Μανχάταν;
Αντίστοιχης φιλοσοφίας μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από την άνοιξη του 2024 και στη Νέα Υόρκη.
Ως επίσημες δικαιολογίες πλασάρονται φυσικά και πάλι η «μείωση των ρύπων» και της…κίνησης.
Τι μεταδίδεται από τα αμερικανικά δίκτυα:
«Οι οδηγοί που διασχίζουν το κέντρο του Μανχάταν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα διόδια από την άνοιξη του 2024 (Μάιος του 2024). Το τέλος αναμένεται να είναι μεταξύ 9 και 23 $ την ημέρα για τους οδηγούς που εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τις ώρες αιχμής. Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η «τιμολόγηση συμφόρησης» (σ.σ. έτσι το ονομάζουν τώρα!) θα ωθήσει περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ.Τα ποσά που θα εισπραχθούν λένε πως θα διατεθούν για βελτιώσεις στην αξιοπιστία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Το «πράσινο» αντίτιμο θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα του οδηγού και πιθανότατα με την παλαιότητα του οχήματος. Αναμένεται όμως να υπάρξουν εξαιρέσεις.
Η χρέωση θα έχει ημερήσια διάρκεια.
karditsastakra.