breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

BBC: Τι θα γινόταν εάν ένα αδίστακτο κράτος «σκοτείνιαζε» τον ήλιο για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή;

ΚΑΙ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΚΑΙ καθημερινοί επίσημοι πλέον αεροψεκασμοί για… δεκαετίες ακόμα! Τόση εξυπνάδα, ειλικρινά, ποιος μπορεί να την αντέξει;

BBC: Ένα ακόμα άρθρο κοινωνικού προγραμματισμού πάνω στο καυτό θέμα της Γεωμηχανικής που από «θεωρία συνωμοσίας» πλέον έχει περάσει στο παραπέντε της επίσημης εφαρμογής της – Μόνο που αυτή τη φορά -και για πρώτη φορά- τίθενται και λόγοι γεωπολιτικής και οπλοποίησης της!

Τι θα συνέβαινε αν η κλιματική αλλαγή γινόταν τόσο έντονη που μια χώρα έσπαγε το διεθνές πρωτόκολλο για να προστατεύσει τον λαό της; Στη μυθοπλασία, αυτό το σενάριο έχει ήδη παιχτεί, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Το μυθιστόρημα του Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον το 2020, Υπουργείο για το Μέλλον, ξεκινά με έναν καταστροφικό καύσωνα στην Ινδία που πυροδοτεί μια κλιματική καταστροφή απαράμιλλης κλίμακας και προκαλεί το θάνατο 20 εκατ. ανθρώπων. Μη διατεθειμένοι να αφήσουν μια τέτοια απειλή να επαναληφθεί, οι ηγέτες της χώρας αποφασίζουν να λάβουν δραστικά μέτρα: μειώνοντας μονομερώς τον Ήλιο.

Μέρα με τη μέρα για επτά μήνες, στόλοι ινδικών αεροπλάνων αντλούν τεράστιες ποσότητες αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα. Από εκεί, το μείγμα διοξειδίου του θείου και άλλων χημικών σωματιδίων εξαπλώθηκε σιγά-σιγά στο βόρειο ημισφαίριο και «τελικά παντού».

Ανακλώντας το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, τα σωματίδια λειτουργούν ως πλανητική ομπρέλα, και μιμείται την επίδραση μεγάλης κλίμακας ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο ουρανός γίνεται πιο λευκός, το ηλιοβασίλεμα πιο κόκκινο και ο πλανήτης δροσίζει. Η επίμαχη κίνηση έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, όπως το φαντάζεται το βιβλίο, και κινδυνεύει να διαταράξει τις βροχές των μουσώνων – αλλά επίσης μειώνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά «ένα βαθμό, για τρία χρόνια».

Στο φανταστικό σενάριο του Ρόμπινσον, η αδίστακτη ανάπτυξη ηλιακής γεωμηχανικής στην Ινδία αποδεικνύεται γενικά καλοήθης και κερδίζει χρόνο για την κλιμάκωση των μειώσεων των εκπομπών. Αλλά στον πραγματικό κόσμο, η ιδέα ότι μια τέτοια τεχνολογία deus ex machina θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί με ασφάλεια παραμένει εξαιρετικά εικαστική, με πολλούς άγνωστους κινδύνους.

Έτσι, αν ένα έθνος απατεώνων αποφάσιζε να μειώσει πραγματικά τον Ήλιο, ποιες περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές συνέπειες μπορεί να έχουν; Και είναι η ασφαλής ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας ακόμη και νοητός στόχος;

Αυτόν τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 440 επιστήμονες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας μια συμφωνία μη χρήσης για τη γεωμηχανική ηλιακής ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων μικρής κλίμακας σε εξωτερικούς χώρους, όπως το μη εξουσιοδοτημένο τεστ που διεξήχθη από μια start-up στο Σαν Φρανσίσκο στο Μεξικό νωρίτερα φέτος. Υποστηρίζουν ότι οι παρενέργειες είναι απρόβλεπτες, το τρέχον παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης είναι «ανίκανο» να εγγυηθεί δίκαιο και αποτελεσματικό έλεγχο και ότι η ανάπτυξη μπορεί να ενθαρρύνει την «ομαλοποίηση» της τεχνολογίας ως μέρος της παγκόσμιας κλιματικής πολιτικής. Η ψυκτική του επίδραση θα μπορούσε να δημιουργήσει «ηθικό κίνδυνο», προειδοποιούν πολλοί ερευνητές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών,
μειώνοντας την πίεση από τις προσπάθειες μείωσης των υποκείμενων εκπομπών CO2.

Ο Αντρέας Μαλμ, αναπληρωτής καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία και συγγραφέας του How to Blow Up a Pipeline, συμφωνεί. «Το χειρότερο σενάριο για την ανάπτυξη της γεωμηχανικής», λέει, «είναι ότι το έχετε και στη συνέχεια το business as usual συνεχίζεται με επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και τις υποδομές τους – και οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. «Τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να αυξάνετε τις εκκρίσεις, υποστηρίζει, κάτι που μόνο θα επιδείνωνε τους κινδύνους».

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει περίπτωση έκτακτης ηλιακής γεωμηχανικής ως συνοδευτικό της απαλλαγής από τον άνθρακα. Στις ΗΠΑ, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής πέρυσι συνέστησαν ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα για την Τροποποίηση Ηλιακής Ακτινοβολίας [SRM] – όπως είναι επίσης γνωστή η τεχνολογία. Φέτος, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια έκθεση που εξέταζε τι μπορεί να συνεπάγεται ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό πρόγραμμα. Και στον ιδιωτικό τομέα, χρήματα από αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες και δισεκατομμυριούχους ρέουν για περαιτέρω έρευνα (πχ Μπιλ Γκέιτς)

Αυτόν τον Φεβρουάριο, δεκάδες επιστήμονες δημοσίευσαν μια εναλλακτική ανοιχτή επιστολή, που οργανώθηκε από τη Sarah Doherty, μια επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Και υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για μια σαφέστερη διεθνή συναίνεση σχετικά με τους κανόνες – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έχει σημειώσει «έλλειψη δεδομένων» σχετικά με τις επιπτώσεις και η ΕΕ έχει ζητήσει διεθνείς συνομιλίες για τους κινδύνους του.

Όσο για τον Ρόμπινσον, του οποίου το μυθιστόρημα βοήθησε να υποκινήσει τόσες πολλές συζητήσεις, τόνισε στο BBC Future ότι το βιβλίο του δεν πρότεινε ένα σχέδιο: «Αποτρέπομαι την πρόβλεψη ή ακόμα και τις συνταγές». Ωστόσο, επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ληφθούν «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για τη μείωση της ζημίας που προκαλείται από την καύση άνθρακα – από την εύρεση νέων τρόπων πληρωμής για την απαλλαγή από τον άνθρακα, έως την εξερεύνηση επιλογών για μη-ηλιακή γεωμηχανική. «Αντιτίθεμαι σε οποιονδήποτε λέει “Ωχ, δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα γιατί θα ενθαρρύνει τους υποστηρικτές ορυκτών καυσίμων να συνεχίσουν να σπάζουν πράγματα!” Έχουμε περάσει αυτή τη στιγμή τώρα. Η αίσθηση έκτακτης ανάγκης εντείνεται χρόνο με το χρόνο».

Οπότε με τι θα μπορεί να μοιάζει στην πραγματικότητα;

Οι εναλλακτικές μέθοδοι ηλιακής γεωμηχανικής ανταγωνίζονται τώρα για τις διάφορες εναλλακτικές εφαρμογές. Αλλά η “έγχυση αερολύματος θειικού στρατοσφαιρικού με αεροπλάνο παραμένει η καλύτερα μελετημένη πρόταση για παγκόσμιο αντίκτυπο”, αναφέρει το BBC. Η τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις θερμοκρασίες με ταχύτητα και με σχετικά χαμηλή χρηματοδότηση, όσο μια… Χολιγουντιανή ταινία. Ένας πιο πρόσφατος υπολογισμός του λειτουργικού κόστους ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, η έρευνα υποστηρίζει ένα ελαφρώς διαφορετικό τεχνικό όραμα από ό,τι στο μυθιστόρημα του Ρόμπινσον, με τους επιστήμονες να βλέπουν μια πολύ πιο αργή άνοδο, ανάπτυξη και πτώση. Ένα έγγραφο συνιστά ότι εάν οι στρατοσφαιρικές εκχύσεις αρχίσουν γύρω στο 2030, θα πρέπει να κορυφωθούν 50 χρόνια αργότερα προτού μειωθούν για δύο αιώνες. Μια άλλη μελέτη έχει εκχύσεις που ξεκινούν το 2035 και συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι το 2100. Άλλος υπολογίζει διάρκεια 245-315 χρόνια!

Τα σωματίδια πέφτουν πίσω στη Γη μετά από περίπου 12 μήνες, επομένως ένας πολύ μικρός χρόνος λειτουργίας θα μπορούσε να δει μόνο ελάχιστη επίδραση ψύξης. Αλλά εάν οι εκχύσεις μεγαλύτερης διάρκειας τελειώσουν πολύ απότομα, θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει ένα «σοκ τερματισμού» – απελευθερώνοντας καταστροφική παρατεταμένη θέρμανση από εκπομπές των οποίων οι επιπτώσεις έχουν μόνο καλυφθεί και δεν έχουν αφαιρεθεί.

Μεταξύ των πιο σημαντικών υποστηρικτών της περαιτέρω έρευνας είναι ο εβραϊκής καταγωγής Ντέιβιντ Κηθ, επικεφαλής της μηχανικής κλιματικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Όπως και στο μυθιστόρημα, ο Kηθ έχει τονίσει ότι η ηλιακή γεωμηχανική θα βοηθήσει τον κόσμο να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από τον κρίσιμο 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο ο ίδιος έχει πει χωρίς ντροπή: Γεωμηχανική: «Μπορεί να σκοτώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες το χρόνο», αλλά… είναι ΟΚ!

Η έκχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος θα απαιτούσε «έναν στόλο πολλών εκατοντάδων τζετ σε μεγάλο υψόμετρο, που δεν υπάρχει προς το παρόν»

Και, όπως και στο βιβλίο του Ρόμπινσον, ο Kηθ και άλλοι έχουν επίσης υπογραμμίσει την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής για τους φτωχότερους του κόσμου – ειδικά εκείνους στον Παγκόσμιο Νότο. Σημειώνουν «υποχρέωση» λήψης μέτρων για τη μείωση τέτοιων ζημιών και «ηθική υποχρέωση διεξαγωγής έρευνας για την ηλιακή γεωμηχανική». Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος των νησιών του Κιριμπάτι που βυθίζονται, Ανότε Τονγκ, φέτος στην ιστοσελίδα Climate Home: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Τι άλλες επιλογές έχουμε;»

Πιο έγκυρη πληροφόρηση, μήπως; Θα ήταν η απάντηση στον Τονγκ.

Ωστόσο, δεν θα ήταν ένα έθνος του Παγκόσμιου Νότου που πιθανότατα θα αναπτύξει την τεχνολογία, λέει ο Γουέικ Σμιθ, ερευνητής του κλίματος στο Yale School of Environment και πρώην ειδικός στον κλάδο της αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Σμιθ, η έκχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος θα απαιτούσε «έναν στόλο πολλών εκατοντάδων τζετ σε μεγάλο υψόμετρο, που δεν υπάρχει προς το παρόν», λέει και… εδώ γελάνε όσοι τον έχουν δει σε παγκόσμια κλίμακα!

Αυτά τα εξειδικευμένα αεροπλάνα θα πρέπει συλλογικά να απελευθερώσουν εκατομμύρια τόνους χημικών ουσιών σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων (66.000 πόδια). Οι μόνες χώρες που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τέτοιους στόλους, ισχυρίζεται ο Σμιθ, είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία ή η Κίνα και ενδεχομένως η Γερμανία ή η Ιαπωνία. «Κανένα άλλο κράτος δεν είναι τεχνολογικά ικανό, και αυτό είναι πολύ μεγάλο για να το επιδιώξουν άτομα ή εταιρείες».

Μπορούμε να προβλέψουμε τυχόν παρενέργειες;

Ωστόσο, ακόμα κι αν μια μελλοντική μεγάλη τεχνοδύναμη μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει. Εκτός από την πιθανότητα να επιβραδύνει τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών, υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Όπως είπε η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ στο βιβλίο της Under A White Sky: The Nature of the Future, το 2021, οι προσπάθειες της ανθρωπότητας να ελέγξει τη φύση είναι γεμάτες απρόβλεπτες καταστροφές. Μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου τα οφέλη της ηλιακής γεωμηχανικής είναι απαραίτητα, αλλά η ιστορία υποδηλώνει ότι θα ήταν αφελές να ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν τρομακτικές συνέπειες. (σ.σ. βλέπε απανωτά καιρικά φαινόμενα, ειδικά στην Ελλάδα).

Μπορούν λοιπόν οι επιστήμονες να προβλέψουν ποιες μπορεί να είναι αυτές οι περιβαλλοντικές συνέπειες; Μέχρι σήμερα, τα μοντέλα και οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η έγχυση αερολύματος στρατοσφαιρικής θα μπορούσε να επηρεάσει τα πάντα, από τη θέση του τυφώνα έως την πρόκληση περιφερειακών ξηρασιών.

Μια μελέτη σημείωσε μια πιθανότητα εκτεταμένης απώλειας θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική, ενώ μια άλλη επισημαίνει μια «σημαντική μείωση» της βροχόπτωσης των μουσώνων. Και, ακόμη και αν αναπτυχθούν με συνέπεια, οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να υποφέρουν.

Γεωπολιτικά παιγνίδια μπορεί να οπλοποιήσουν την Γεωμηχανική

Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής μοντελοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών, λέει ο Όλαφ Κόρι, καθηγητής παγκόσμιων προκλήσεων ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι επιστήμονες είναι καλοί άνθρωποι και μοντελοποιούν [τις φυσικές επιπτώσεις], αλλά στον κόσμο των μοντέλων τους, δεν υπάρχει γεωπολιτική».

Σε αντίθεση, στρατιωτικοί σχεδιαστές και απόστρατοι στρατηγοί είπαν στον Κόρι ότι οι δοκιμές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια δυνητικά εχθρική πράξη και ότι ανησυχούν για την απόκτησή τους από άλλες δυνάμεις. Σκεφτείτε ότι η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, αλλά με τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει μια παγκόσμια τεχνολογία που δημιουργεί καιρικές συνθήκες, αναφέρει το δημοσίευμα, πετώντας ξανά το μπαλάκι κινδύνου στη Ρωσία και βγάζοντας απέξω τις δυτικές χώρες που δεκαετίες τώρα «ψεκάζουν» μυστικά και ανεξέλεγκτα.

Θα είχατε μια εξαιρετική δυνατότητα για θεωρίες συνωμοσίας και για παραπληροφόρηση, και ένα απίστευτα δύσκολο περιβάλλον για την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της

Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να διακινδυνεύσει να ανοίξει μια εντελώς νέα αρένα παραπληροφόρησης σχετικά με το γιατί αλλάζει ο καιρός, αναφέρει με θράσος, και να «μολύνει» την υπόλοιπη κλιματική πολιτική. «Ολόκληρη η σχέση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας είναι ήδη τεταμένη μετά τον Covid», λέει ο Κόρι. «Έτσι θα είχατε μια εξαιρετική δυνατότητα για θεωρίες συνωμοσίας και για παραπληροφόρηση, και ένα απίστευτα δύσκολο περιβάλλον για την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της».

Προπαγάνδα υπέρ της Γεωμηχανικής σε χώρες του Νότου για να υπάρξει συναίνεση

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ισότητας. Η Σούτσι Ταλάτι του The Alliance for Just Deliberation on Solar Geoengineering, μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ, εργάζεται για «να βοηθήσει στη διάδοση της ευαισθητοποίησης και να διασφαλίσει ότι οι κλιματικές ευάλωτες κοινότητες και χώρες –κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο– έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, γνώση και πόρους» σχετικά με την τεχνολογία. Αυτό με τη σειρά της, ελπίζει, θα επιτρέψει τη συλλογική οικοδόμηση «στιβαρών πλαισίων διακυβέρνησης».

Αλλά ακόμη και με περισσότερη ευαισθητοποίηση, τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την τεχνολογία λόγω της κλίμακας και της τεχνολογίας που απαιτείται, και έχουν ήδη λιγότερη εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι φωνές των πιο ευάλωτων εθνών πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να είναι σιωπηλές, προειδοποιεί η Σίλβια Ριμπέιρο της Ομάδας Δράσης για την Τεχνολογία και τη Συγκέντρωση της Διάβρωσης, η οποία παρακολουθεί τον αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών. Εάν μια χώρα του Παγκόσμιου Νότου επρόκειτο να αναπτυχθεί σε κλίμακα, «θα προκαλούσε τόσες πολλές γεωπολιτικές συγκρούσεις που καμία χώρα του Παγκόσμιου Νότου δεν θα ήταν σε θέση να χειριστεί».

Κλιματική κρίση όπως… πανδημία!

Ο Ρόμπινσον είπε στο BBC Future ότι αν και οι κλιματικές καταστροφές αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για τη διεθνή δυναμική για δράση. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η πανδημία σόκαρε τους ανθρώπους σε έναν νέο κόσμο συνειδητοποίησης ότι η βιόσφαιρα έχει σημασία και μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον πολιτισμό – το είδαμε να συμβαίνει».

Εν τω μεταξύ, για την ηλιακή γεωμηχανική, ο Ρόμπινσον δεν πείθεται με επιχειρήματα ότι θα προκαλούσε επιβράδυνση των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές: «Πιστεύω ότι έχουμε περάσει αυτή τη στιγμή. Η επιτακτική ανάγκη για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές το συντομότερο δυνατόν είναι πολύ ξεκάθαρη τώρα. Όλοι οι σκεπτικιστές για το κλίμα είναι απατεώνες ή ανόητοι».

Είμαστε, λοιπόν, και απατεώνες, και ανόητοι, και συνωμοσιολόγοι, και ψεκασμένοι – όλα τα κακά! Μόνο αυτοί δεν είναι ούτε ψεύτες, ούτε υποκριτές, ούτε συνωμότες, αλλά και… εξαιρετικά έξυπνοι: ΚΑΙ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΚΑΙ καθημερινοί επίσημοι πλέον αεροψεκασμοί για… δεκαετίες ακόμα!

Τόση εξυπνάδα, ειλικρινά, ποιος μπορεί να την αντέξει;

primenews

Back to top button