Η παραπληροφόρηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη συνιστά την «μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια οικονομία»
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπογραμμίζει τον κίνδυνο παρέμβασης στις κρίσιμες επικείμενες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ένα κύμα παραπληροφόρησης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές επικείμενες εκλογές αποτελεί τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Στην ετήσια έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους, το όργανο που συγκαλεί την ετήσια συνεδρίασή του στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.
Το WEF ανέφερε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την επίμονη κρίση κόστους ζωής και τους αλληλένδετους κινδύνους της παραπληροφόρησης και των πολωμένων κοινωνιών κυριαρχούν στις προοπτικές για το 2024.
Εκλογές διεξάγονται φέτος σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ινδίας, και το WEF είπε ότι ο σύνδεσμος μεταξύ παραποιημένων πληροφοριών και κοινωνικής αναταραχής θα βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών.
Κοιτάζοντας το μέλλον για μια μεγαλύτερη περίοδο 10 ετών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή ονομάστηκαν ως οι πιο πιεστικοί κίνδυνοι από τους ειδικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του WEF.
«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν επιταχυνόμενους κινδύνους –συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης στη διάδοση», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον» είπε.