breaking newsΔιεθνή

 Ένταλμα σύλληψης κατά του Ζελένσκι και του πρώην Προέδρου Ποροσένκο 

Τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και μια σειρά νυν και πρώην αξιωματούχων του Ουκρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με τα εντάλματα, κατηγορούνται για σωρεία ανθρωποκτονιών και άλλων τρομοκρατικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον των Ρωσόφωνων πληθυσμών σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως το Ντονμπάς.

Η έκδοση αυτών των ενταλμάτων συνέπεσε με τη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ ότι η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας την παρούσα, υπό τον Β. Ζελένσκι, μετά τις 21 Μαΐου.

Και τα δύο αυτά γεγονότα δείχνουν ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να διακόψει όλες τις γέφυρες με την ηγεσία του Κιέβου και να αρνηθεί οποιαδήποτε προοπτική συνομιλιών μαζί της, ακόμα και από πλεονεκτική θέση για τον ίδιο.

Το σύστημα δικαίου σε περίοδο πολέμου στη Ρωσία επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, αν οι καταζητούμενοι αρνηθούν τη σύλληψη, να τους εξοντώσουν.

Να σημειωθεί ότι η θητεία του Ζελένσκι λήγει στις 21 Μαΐου, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, λόγω της κήρυξης στρατιωτικού νόμου, οι Προεδρικές εκλογές που έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά, οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της συνεχιζόμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι οι εξής:

Η Μόσχα έθεσε σε ισχύ ένταλμα σύλληψης για προσαγωγή και παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και άλλων έξι Ουκρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο, ο οποίος ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας το 2014. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών τους έθεσε στη λίστα καταζητούμενων βάσει των διατάξεων περί εγκλημάτων πολέμου και ηθικής αυτουργίας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας. Η ρωσική Εισαγγελία εξέδωσε το σχετικό ένταλμα σύλληψης, το οποίο δικαιολογεί ακόμα και τη θανάτωσή τους αν αρνηθούν να δικαστούν.

Εκτός από τον νυν και πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, οι υπόλοιποι καταζητούμενοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Litvinenko
  • Ο πρώην επικεφαλής της SBU Nalyvaichenko
  • Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Petrenko
  • Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας Kubiv
  • Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Shlapak (για τη χρηματοδότηση των εθνικιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς).

Η άσκηση της ποινικής δίωξης και το διεθνές ένταλμα σύλληψης αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κροκους Χωλ, τη δολοφονία της κόρης του Α. Ντούγκιν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά και των περιοχών της Νέας Ρωσίας (Ντονμπάς) από το 2014. Ο Π. Ποροσένκο φέρεται υπεύθυνος βάσει των ενταλμάτων σύλληψης.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται πλέον να προσέλθει σε καμία διαβούλευση ή ειρηνευτικές συνομιλίες με τη νυν κυβέρνηση του Κιέβου, της οποίας η θητεία λήγει τυπικά στις 20 Μαΐου. Ίσως σχηματίσει εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση με την οποία θα συζητήσει πλέον τους όρους της ειρήνευσης.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου 2024, αλλά απαγορεύθηκαν από τον Β. Ζελένσκι. Ήδη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας στις 21 Μαΐου».

Βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές της Μόσχας, οι επτά προαναφερθέντες μπορούν όχι μόνο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και να εξοντωθούν αν θεωρηθεί ότι αντιδρούν. Δηλαδή, ως καταζητούμενοι πλέον, μπορούν να εξοντωθούν ανά πάσα στιγμή από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν λάβει πλέον την κατάλληλη νομιμοποίηση.

Είναι ένα βήμα «χωρίς επιστροφή» για τη Μόσχα, που σίγουρα περίμενε τη στιγμή που θα είχε ανακτήσει την πλήρη πρωτοβουλία στο μέτωπο.

PrimeNews.

Back to top button