breaking newsΔιεθνή

Γερμανικός Τύπος: Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας

Η taz σχολιάζει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και την πολιτική τοποθέτηση του Κιλιάν Εμπαπέ. Η Tagesspiegel αναφέρεται στις πρώτες εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκινάει η Κομισιόν για επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

“Απειλείται η Γαλλία με ένα σενάριο όπως αυτό της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης;” διερωτάται η tageszeitung, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των δύο κρατών. “Υψηλή ανεργία, σημαντικά μειωμένο εισόδημα για τα νοικοκυριά ιδίως στις φτωχότερες οικογένειες, περισσότερα περιστατικά φυματίωσης, διασπορά του HIV, κατάθλιψη και αυτοκτονίες, σχεδόν διπλάσιες θνησιγένειες σε σύγκριση με άλλες περιόδους: Έτσι έμοιαζε η Ελλάδα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης εξαιτίας και των αυστηρών μέτρων λιτότητας της ΕΕ, με τη χώρα να χάνει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης”.

Θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση και στη Γαλλία; Να επέλθει δηλαδή “κοινωνική κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και να καταστραφεί η διεθνής εικόνα της χώρας;”

Η taz εκτιμά πως κάτι τέτοιο αποκλείεται. Ωστόσο “η Γαλλία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Και αυτή θα είναι μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην εσωτερική πολιτική”. Και με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις εκλογές προ των πυλών η Γαλλία, “που άλλοτε ήταν παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ, μπορεί να μετατραπεί τώρα σε ταραχοποιό στοιχείο”.

Όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες του ηγέτη του ακροδεξιού RN, Ζορντάν Μπαρντελά, η αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή “οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πρωτίστως για μία ενδεχόμενη προσπάθεια υπονόμευσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όλα αυτά ακούγονται ανησυχητικά. Όμως η Γαλλία δεν απειλείται να ακολουθήσει τον άλλοτε δρόμο της Ελλάδας. Η ΕΕ είναι πολύ ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο για να συμβεί κάτι τέτοιο”, καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Εμπαπέ, ο “πολιτικός της εβδομάδας”
Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο σούπερ σταρ της Εθνικής Γαλλίας, είναι αυτός που κοσμεί το πρωτοσέλιδο της tageszeitung με τον συνοδευτικό τίτλο “Ο πολιτικός της εβδομάδας”. Πριν από λίγες ημέρες ο Εμπαπέ απέτεινε κάλεσμα σε όλους τους νέους Γάλλους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Το μήνυμά του: σε αυτήν την “κρίσιμη στιγμή για τη χώρα” είναι στο χέρι της νέας γενιάς να εμποδίσει τις ακραίες φωνές από το να καταλάβουν την εξουσία. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν μάλιστα και άλλοι ποδοσφαιριστές της Γαλλίας, όπως οι Ουσμάν Ντεμπελέ και Μάρκους Τουράμ.

“Το να βγει ένας παγκόσμιος σταρ του ποδοσφαίρου εν μέσω ενός μεγάλου τουρνουά και να δηλώσει πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο, είναι ασυνήθιστο”, σχολιάζει η taz.

“Οι πολιτικές τοποθετήσεις αθλητών είναι συνηθέστερο φαινόμενο στη Γαλλία, καθώς η πολιτική και ο αθλητισμός τελούν σε άμεση σύνδεση”. Διότι ιδίως κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρξαν πολλοί Γάλλοι αθλητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο που σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες – και με αυτόν τον τρόπο “από εκεί που οι μετανάστες ήταν σχεδόν αόρατοι στη γαλλική κοινωνία, έγιναν εκπρόσωποι της χώρας και απέκτησαν προβολή στα μέσα ενημέρωσης”.

Μέσα στα επόμενα χρόνια ωστόσο ο δεξιός Τύπος και οι δεξιές παρατάξεις αξιοποιούσαν κάθε ευκαιρία για να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των “ανθρώπων από τα προάστια”, εκεί δηλαδή όπου ζούσαν πολλοί άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κατά την taz “ο Κιλιάν Εμπαπέ, ακόμη και αν μεγάλωσε στη μεσαία τάξη, θεωρείται και αυτός ως περιθωριοποιημένο παιδί των προαστίων. Οι δηλώσεις του ακούστηκαν εν μέρει αόριστες – είναι “αντίθετος στις διχαστικές ιδέες”. Έτσι, οι βουλευτές του RN πήραν τη φράση του εκτός πλαισίου και ισχυρίστηκαν ότι στρέφεται ενάντια στην ακροαριστερά και τον Μακρόν. Είναι πιθανό όμως ο Εμπαπέ να θελήσει να γίνει πιο συγκεκριμένος”.

Οι πυρκαγιές πλήττουν την Ελλάδα
Έπειτα από το πρώτο έντονο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα πλήττεται και από τις πρώτες εκτεταμένες πυρκαγιές.

“Μετά από αρκετές εβδομάδες χωρίς βροχές και με θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου ξέσπασαν στην Ελλάδα την Παρασκευή 45 πυρκαγιές”, γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel. “Οι περιοχές που πλήγηκαν ήταν η Πελοπόννησος, η Κεφαλονιά και διάφορες περιοχές στην κεντρική Ελλάδα.

Ορισμένα χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν, σύμφωνα ωστόσο με το ρεπορτάζ δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε και υπήρχαν τουριστικές εγκαταστάσεις εκεί που ξέσπασαν οι φωτιές […] Ωστόσο ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται πολύ υψηλός και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Prime News.

Back to top button