breaking newsΔιεθνή

ΕΕ: Τι συμφώνησαν για άμυνα, Μέση Ανατολή και Ουκρανία

 

Μία κρίσιμη σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ έλαβε, τυπικά, τέλος, αλλά οι «καυτές» αποφάσεις για τους νέους επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια του δείπνου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για αυτήν της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.

Παρότι τα πρόσωπα για τις θέσεις – κλειδιά της ΕΕ έχουν μονοπωλήσει την συζήτηση, στην ατζέντα της συνόδου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία και, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα συμπεράσματα της συνόδου των ηγετών υπάρχει αναφορά στην Κύπρο, με αφορμή τις απειλές που δέχθηκε από την Χεζμπολάχ, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράζει την στήριξή του προς την Λευκωσία και να παίρνει σαφή θέση απέναντι στις απειλές που μπορεί να δεχθούν κράτη μέλη της ΕΕ.

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής – Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Συνοδο Κορυφής επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα το πράσινο φως πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Καγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Αρμοστή της ΕΕ

Μπορεί το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμφωνίας για τα ευρωπαϊκά κορυφαία πόστα να ήταν πυκνό, η διαδικασία έγκρισης όμως στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ήταν μάλλον σύντομη. Παρά τις ενστάσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της Βίκτορ Όρμπαν, οι ηγέτες ενέκριναν τους διορισμούς της φον ντερ Λάιεν, του Κόστα και της Κάλας.

Η Μελόνι, σύμφωνα με πληροφορίες, απείχε για την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε Κόστα και Κάλας, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν καταψήφισε τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.

Το «παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 23:00, αφού οι «27» έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για Κόστα και Κάλας, ενώ ακολουθησε και η έγκριση της φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή της στο Χ η Κάγια Κάλας τόνισε ότι ειναι τιμή της που ορίστηκε ως Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. «Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας αποτελεσματικός παγκόσμιος εταίρος για να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ελεύθερους και ασφαλείς.

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει τη νέα του θέση την 1η Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του Σαρλ Μισέλ.

«Θα δεσμευτώ πλήρως για την προώθηση της ενότητας μεταξύ και των 27 κρατών μελών και θα επικεντρωθώ στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας, την οποία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα παρέχει καθοδήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια», έγραψε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

«Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάγια Κάλας και Αντόνιο Κόστα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα συμπεράσματα για την άμυνα

Το μέρος των συμπερασμάτων που ήταν αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή άμυνα έκλεισε μετά την υποβολή προτάσεων από την Γαλλία, οι οποίες, παραδόξως, ήταν σύμφωνες με τις απαιτήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας Χωρών, δήλωσε διπλωμάτης με γνώση της συζήτησης, όπως μεταδίδει το Euronews.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ επιθυμούσε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων να προτείνουν επιλογές χρηματοδότησης για την «κάλυψη κρίσιμων κενών», τα συμπεράσματα θα αντικατοπτρίζουν μόνο την ανάγκη «αντιμετώπισής» τους.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως είχε προαναγγείλει, έθεσε εκ νέου το θέμα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, που είχε διατυπώσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, το διχαστικό ζήτημα των ευρωομολόγων και του συλλογικού χρέους για τη χρηματοδότηση της άμυνας, δεν τέθηκαν ρητά.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα την επόμενη δεκαετία.

Δεν είναι σαφές αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει χρήματα για να συνεχιστεί η παροχή όπλων στην Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι την περίοδο 1999-2021, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%.

Τι είπαν για τη Μέση Ανατολή

Τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρονται σε «αξιόπιστες οδούς προς ένα Παλαιστινιακή Κράτος», όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία προχώρησαν πρόσφατα στην επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η λύση των δύο κρατών, ωστόσο, άλλοι ηγέτες υιοθετούν πιο συντηρητική στάση. Ένας διπλωμάτης από μια βόρεια χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με το Euronews, δήλωσε ότι διστάζουν να συμπεριλάβουν μια «πρόωρη» αναφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Μια αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, συζητήθηκε επίσης, καθώς υπήρξαν έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Euronews, η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου της Χάγης έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με μια έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα».

Τι περιλαμβάνει το σύμφωνο ασφαλείας ΕΕ – Ουκρανίας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, με στόχο να συνεχίσει να παρέχει στην εμπόλεμη χώρα στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική στήριξη τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σύμφωνο ΕΕ-Ουκρανίας, το μπλοκ θα «επιταχύνει και θα εντείνει την παροχή όλης της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας» – αν και το 12σέλιδο έγγραφο δεν αναφέρει περαιτέρω δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Το μπλοκ θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις στρατιωτικές δυνάμεις και θα ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων και των κυβερνοαπειλών, καθώς και της ξένης χειραγώγησης και παρέμβασης στην πληροφόρηση.

Prime News.

Back to top button