breaking newsΔιεθνή

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν μια νέα συνθήκη που αναβαθμίζει τις αμυντικές τους σχέσεις

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ, η πρώτη από το 2000, αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα να ενισχύσουν τη φιλία τους. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε ένα νέο σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, η ενίσχυση των σχέσεων αυτών περνά αναγκαστικά και από την Κίνα, που αποτελεί τον ισχυρότερο παίκτη στην περιοχή.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν μια νέα συνθήκη που αναβαθμίζει τις αμυντικές τους σχέσεις κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ στις 19 Ιουνίου. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχέδιο για τις διμερείς σχέσεις από το 2001, ανανεώνοντας τις αμυντικές δεσμεύσεις της συνθήκης Βόρειας Κορέας – Σοβιετικής Ένωσης του 1961. Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, μόλις είχε γίνει πρόεδρος της Ρωσίας, και τότε έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν στόχευε στην αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα, χώρα που είχε υποστηριχθεί από τη Σοβιετική Ένωση μετά τον διαχωρισμό της Κορεατικής Χερσονήσου στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα επόμενα χρόνια, οι σχέσεις Μόσχας-Πιονγιάνγκ επιδεινώθηκαν, ενώ η Ρωσία άρχισε να συνάπτει σχέσεις με τη Νότια Κορέα. Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Πούτιν προσπάθησε να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Πιονγιάνγκ, επιδιώκοντας να επεκτείνει την περιφερειακή επιρροή της Ρωσίας. Σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, τίθεται το ερώτημα: Τι μπορούν να προσφέρουν η μία χώρα στην άλλη;

Σύμφωνα με το BBC, η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και είναι ο πιο αξιόπιστος χορηγός βοήθειας και διπλωματικός σύμμαχος της. Ωστόσο, η επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει εξασφαλίσει προμήθειες τροφίμων και ενέργειας από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της χώρας του. Παρά τη φτώχεια της Βόρειας Κορέας, διαθέτει στρατιωτικό υλικό που ενισχύει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τη συνάντησή τους στο Βλαδιβοστόκ πριν από εννέα μήνες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνολογική γνώση για το διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με πυρομαχικά και όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τις πληροφορίες περί εξοπλιστικής συμφωνίας παράλογες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι βορειοκορεατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Η Νότια Κορέα ανέφερε ότι εντόπισε τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και όπλα που εστάλησαν από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία έχει δυσκολέψει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ και τη διεξαγωγή ελέγχων στις υπάρχουσες κυρώσεις. Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία ψήφισε κατά των πρόσθετων κυρώσεων ως απάντηση στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων το 2022 και άσκησε βέτο στην ανανέωση της θητείας μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων.

Η Κίνα εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στην ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Το Πεκίνο προέτρεψε τον Πούτιν να μην επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ τον Μάιο. Η Κίνα χρειάζεται την υποστήριξη ξένων επενδύσεων και τουριστών για να ενισχύσει την οικονομία της και δεν θέλει να φανεί ότι συμμετέχει σε έναν άξονα συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, που θα την αποξένωνε περαιτέρω από τη Δύση. Παράλληλα, ανησυχεί για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να προκαλέσουν μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορά της.

Prime News.

Back to top button