Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ο Γκαντζ κι αποχωρεί με το κόμμα του από συνασπισμό κυβέρνησης Νετανιάχου. Αποσταθεροποιείται ο Νετανιάχου! Κουμάντο τώρα θα κάνει το μπλοκ των μεσσιανιστών!

Παραιτήθηκε ο Υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ο Γκαντζ κι αποχωρεί με το κόμμα του από συνασπισμό κυβέρνησης Νετανιάχου. Αποσταθεροποιείται ο Νετανιάχου! Κουμάντο τώρα θα κάνει το μπλοκ των μεσσιανιστών! Προς κατάρρευση η κυβέρνηση συμμαχίας του Νετανιάχου καθώς χάνεται η ισορροπία δυνάμεων και παραμένουν οι σκληροπυρηνικοί. Έτσι ο Νετανιάχου δεν θα έχει κάλυψη από πιο μετριοπαθείς δυνάμεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε σε ομιλία του την Κυριακή την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που σχηματίστηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Γιατί έχει σημασία:

ο συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία 64 μελών στην Κνεσέτ, δεν θα καταρρεύσει αλλά πιθανότατα θα αποσταθεροποιηθεί.

Η έξοδος του Gantz είναι επίσης πιθανό να επιδεινώσει την πολιτική κρίση στο Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ομηρεία και την κατάπαυση του πυρός.

Ο Γκαντς, ο οποίος ήταν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου για οκτώ μήνες, θεωρείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλές άλλες δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ως μετριοπαθής.

Η αποχώρησή του είναι πιθανό να αυξήσει την αμερικανική και διεθνή πίεση στον Νετανιάχου. Με την αποχώρηση του Γκαντζ, η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα κυριαρχείται ακόμη περισσότερο από τους υπερεθνικιστές (σσ μεσσιανιστές ) υπουργούς Itamar Ben Gvir και Bezalel Smotrich, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξήσουν την πίεση στον πρωθυπουργό να υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση στον πόλεμο στη Γάζα, να λάβει μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η ίντριγκα: Ο Γκαντς έπρεπε να ανακοινώσει την αναχώρησή του το Σάββατο, αλλά την ανέβαλε λόγω της επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Ο Γκαντς γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση, αλλά είπε στο επιτελείο του να μην αλλάξει τα σχέδια για την ανακοίνωση μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να κινήσει υποψίες στους διοικητές της Χαμάς.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τον Γκαντζ να παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά οι βοηθοί του Γκαντς κατέστησαν σαφές ότι δεν υπήρχε καμία αλλαγή στα σχέδια εκτός από μια προσωρινή αναβολή.

Την Κυριακή, λίγο πριν από τη δήλωση του Γκαντς, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι συγκαλεί συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για την Κυριακή το απόγευμα. Ο Γκαντς και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από το κόμμα του είπαν ότι δεν θα παρευρεθούν.

Κατάσταση του παιχνιδιού: Λίγο πριν από τη δήλωση του Gantz, ο διοικητής της μεραρχίας των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στη Γάζα, Brig ο στρατηγός Avi Rosenfeld ανακοίνωσε την παραίτησή του. Είναι ο πρώτος διοικητής μάχης του IDF που παραιτήθηκε από τις 7 Οκτωβρίου. Στην επιστολή παραίτησής του, έγραψε ότι απέτυχε στην αποστολή του να προστατεύσει τους ισραηλινούς αμάχους στις πόλεις και τα χωριά κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.axios

dimpenews.com

Back to top button