breaking newsΔιεθνή

Η «ακτινογραφία» του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία και ήδη εργάζεται από το Νο10 για να συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο. Δεν έχουμε αποκλίσεις από το σκιώδες υπουργικό του ενώ ήταν αντιπολίτευση.

Έκανε λόγο για τις προκλήσεις ενός κόσμου γεμάτου ανασφάλεια, για το αίτημα της αλλαγής που είναι ισχυρό (είναι αυτό που τόνισε και στις πρώτες δηλώσεις του), για την ανανέωση και τελικά για την επιστροφή της πολιτικής.

Για τα βασικά υπουργεία επέλεξε μέλη της σκιώδους κυβέρνησης, τα οποία έδωσαν στις πρώτες δηλώσεις τους ένα στίγμα σταθερότητας.

Ο Στάρμερ προχώρησε πάντως και λίγο πιο πέρα. Μετά τα σκάνδαλα και τα πολιτικά δράματα που παρήγαγαν κατά κόρον οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί «θα έχουν πιο διακριτική παρουσία στις ζωές των πολιτών».

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

Πλήρης η ανανέωση στα πρόσωπα όχι μόνο γιατί οι Εργατικοί είχαν 14 χρόνια εκτός εξουσίας, αλλά και γιατί το κόμμα άλλαξε από το 2010, με αρκετά στελέχη νέας γενιάς που βγαίνουν πλέον στην πρωτη γραμμή του κόμματος – και πλέον και της κυβέρνησης.

Σημαντικό είναι και ότι η γυναικεία παρουσία είναι σαφώς ενισχυμένη, με τα ονόματα στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια να έχουν ειδική σημασία και να σχολιάζονται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Rachel_Reeves
Η Ρέιτσελ Ριβς

Η Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

«Δεν έχω αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα είναι εύκολο ενώ «είναι πολύς ο δρόμος μπροστά. Είμαστε μια νέα ομάδα, είναι μια νέα αρχή, οπότε ας πιάσουμε δουλειά», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Έχει επίσης αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το να είσαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών έχει «ιστορική ευθύνη». «Σε κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα που διαβάζει αυτό, αφήστε το σήμερα να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σας».

David_Lammy
Ο Ντέιβιντ Λάμι
John_Healey
Τζον Χίλι
Yvette_Cooper
Ιβέτ Κούπερ

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι, ο Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας, η Ιβέτ Κούπερ γίνεται η επόμενη υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι η τιμή μου να διοριστώ υπουργός Εξωτερικών», γράφει σε ανάρτησή του ο Λάμι και προσθέτει ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με τις τεράστιες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επανασυνδέσουμε τη Βρετανία με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία μας στο εσωτερικό».

Angela_Rayner
Η Αντζελα Ρέινερ

Η Άντζελα Ρέινερ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Pat_McFadden
Ο Πατ ΜακΦάντεν
wes-streeting
Ουές Στρίτινγκ
bridget_phillipson
Μπρίτζετ Φίλιπσον
Liz_Kendall
Λιζ Κένταλ
Peter_Kyle
Πίτερ Κάιλ
Lisa_Nandy
Λιζ Νάντι
Hilary_Benn
Χίλαρι Μπεν

 

Ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ, βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών και δεύτερος τη τάξει πολιτικός των Εργατικών ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. τα καθήκοντά του θυμίζουν αυτά του «υπουργού Επικρατείας», δεν έχει χαρτοφυλάκιο, αλλά σχετίζεται με τον βασιλιά και την περιουσία του).Eπιπλέον ανακοινώθηκαν:

η Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης,

ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας,

η ΜπρίτζετΦίλιπσον στο υπουργείοΠαιδείας,

ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας,

η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας, 

ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων,

ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών,

η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών,

ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

η Τζο Στίβενς στο υπουργείο Ουαλίας, 

ο Ίαν Μάρει στο υπουργείο Σκωτίας, 

o Χίλαρι Μπεν στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας,

η Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Νταϊάν Άμποτ λαμβάνει τον τίτλο «Mother of the House» στο νέο κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν συμβολικό τίτλο που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.

Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Το όραμα για μία νέα Μεγάλη Βρετανία με φθηνή ενέργεια, πολλές και νέες δουλειές εξέφρασε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.

«Μόλις επέστρεψα από το Μπάκιγχαμ, αποδέχτηκα απο τον Βασιλιά την πρόσκληση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους. Ευχαριστώ τον κύριο Σούνακ, το κατόρθωμά του ως του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν πρέπει να υποτιμάται και το τιμούμε. Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, την ανανέωση, την επιστροφή της πολιτικής στο δημόσιο συμφέρον. Όταν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει, χάνεται η πίστη, το πνεύμα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Και συνέχισε: «Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι πληγές να ιαθούν με πράξεις και όχι με λόγια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης του κράτους έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με τιμή και σεβασμό. Όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μας ψήφισαν, σας λέμε πως θα υπηρετήσουμε το καλό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην ηγεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Η χώρα μας βιάζεται να ανακαλύψει τια απαρχές της. Μια από τις δυνάμεις του έθνους είναι να μην φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα, να είναι πρωτοπόρο. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μην έχετε αμφιβολία πως η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως. Θα στήσουμε τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον και όλοι θα έχετε δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσουμε ξανά υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζομενους και τις οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να πλέουμε σε πιο ήρεμα νερά. Και όμως αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια όπως εγώ, αναγνωρίζοντας πότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Για πάρα πολύ καιρό τώρα κάναμε τα στραβά μάτια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφαλείς. Από τώρα και στο εξής έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας» είπε σε άλλο σηείο της ομιλίας του ο Στάρμερ.

«Μας δώσατε μια σαφή εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή. Για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία και τον σεβασμό στην πολιτική και να ενώσουμε τη χώρα μας. Τέσσερα έθνη που στέκονται και πάλι ενωμένα. Αντιμετωπίζοντας, όπως κάναμε τόσο συχνά στο παρελθόν, τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου. Δεσμευμένοι σε μια ήρεμη και υπομονετική ανοικοδόμηση. Έτσι, με σεβασμό και ταπεινότητα σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή την κυβέρνηση υπηρεσιών, στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ» συμπλήρωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στη συνέχεια ο Στάρμερ μπήκε στα γραφεία της Ντάουινγκ Στριτ για να συζητήσει με τους συνεργάτες του τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λεπτομέρειες για το οποίο αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Έλαβε εντολή από τον Βασιλιά Κάρολο

Νωρίτερα, ο Κιρ Στάρμερ βρέθκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου, συνοδευόμενος από τη συζυγό του, συναντήθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο και διορίστηκε επίσημα ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη σαρωτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές. Παράληλα, ο Κάρολος τον κάλεσε να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο βασιλιάς δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον αξιότιμο βουλευτή Sir Κιρ Σταρμερ και του ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Sir Κιρ αποδέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού και Πρώτου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο 61 ετών πρώην δικηγόρος, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε ο έβδομος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το κόμμα των Εργατικών.

Η κάλπη έκρυβε εκπλήξεις

Το τσουνάμι του Στάρμερ σάρωσε το συντηρητικό κόμμα που οι ψηφοφόροι καταπόντισαν σε ιστορικά χαμηλά. Έχουμε μια σαρωτική αλλά όχι ιστορικη νίκη. Ωστόσο πρέπει να δούμε ένα παράδοξο: συγκέντρωσε μόλις 35%. Είναι μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019 και το χαμηλότερο από ποτέ σε κυβερνών κόμμα.

Επίσης έχασε 5 έδρες από ανεξάρτητους βουλευτές που εξέφρασαν υποστήριξη προς τη Γάζα, ανάμεσα τους και ο Κόρμπιν. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσους ανεξάρτητους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είναι κυρίως η εκλογική διαδικασία που συρρίκνωσε το κόμμα των Συντηρητικών. Συγκέντρωσαν 24% και 121 βουλευτές, ενώ 12 μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου. η Πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η Πένι Μόρνταουντ, ο πρ. υπ. Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασαν τος έδρες τους.μαι αρκετοί από αυτούς ήταν μνηστήρες Της ηγεσίας.

Έχουμε επίσης θρίαμβο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 71 έδρες τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έναν αιώνα αλλά με μόνο 13% χαμηλότερο από του Νικ Κλεγκ το 2010. Επίσης η Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε τρίτο κόμμα, στα ποσοστά συγκέντρωσε 14% δηλαδή μεγαλύτερο από των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά εξέλεξε με πέντε βουλευτές. Μάλιστα ο Φαρατζ είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για αλλαγή του πεπαλαιωμένου συστήματος «όποιος έρθει πρώτος».

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από το αποτέλεσμα

Στις εκλογές η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν εξελέγη. Πήρε τη θέση της μια βουλεύτρια από το κόμμα των Πρασίνων. Αυτό λοιπόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να ψάξει τώρα να βρει ποιος από τους συνεργάτες του και έμπιστος μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, γιατί θα είναι ο επικεφαλής που θα έχει να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να να δώσει τα Γλυπτά.

Prime News.

Back to top button